- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Pretul aurului, la un nou record istoric: 1.414 $/uncie, dublu fata de 2008

09 Nov, 12:48 • razvan.codorean
Pretul aurului a atins marti un nou record istoric, de peste 1.414 dolari/uncie, pe fondul ingrijorarii investitorilor privind evolutia inflatiei si criza din zona euro.
Pretul aurului, la un nou record istoric: 1.414 $/uncie, dublu fata de 2008

Aurul s-a tranzactionat marti dimineata la 1.414,5 dolari pe uncie (49,89 dolari/gram).

Cei care au investit in aur au motive de satisfactie. In 2001, uncia costa 300 de dolari, iar in 2008, pe vremea asta, in jur de 700 de dolari.

Potrivit specialistilor, cresterea pretului aurului trebuie pusa pe seama ingrijorarii investitorilor privind evolutia economica a statelor din zona euro.

De altfel, topul tarilor cu cel mai mare risc de faliment din lume include, astazi, in premiera, patru tari europene – Grecia, pe primul loc, cu o probabilitate de faliment de 52,92%, Irlanda, pe locul 3, cu un procent de 40,74, Portugalia, pe locul 5 (33,80%) si Spania, pe locul 10, cu o probabilitate de faliment de 21,13%.
[img=989]Topul tarilor cu cel mai mare risc de faliment, realizat de CMA Data Vision[/img]

Topul este realizat de Credit Market Analysis, o companie membra a CME Group, cea mai mare bursa de derivative din lume, ce detine, printre altele platforma Nymex, cea mai mare piata de contracte la termen pentru materii prime din lume. CME Group a fost creat in iuie 2007 prin fuziunea burselor de marfuri din Chicago.

CMA DataVision detine o uriasa baza de date cu informatii despre evolutia economiilor mondiale si afacerilor private din ultimii 5 ani. Fondata in 2001, platforma este folosita de peste 400 de banci, fonduri de investitii, firme de audit si alte institutii financiare din intreaga lume.

Ingrijorari privind inflatia

Analistii spun ca scumpirea pretului aurului trebuie pusa si pe seama ingrijorarii investitorilor cu privire la evolutia inflatiei, dupa ce Federal Reserve (Banca Centrala Americana) a anuntat ca va pompa inca 600 miliarde de dolari in sustinerea economiei.

Ingrijorarile au fost amplificate si de ultimele declaratii facute de presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, intr-un articol publicat in Financial Times, in care a afirmat ca este necesara plasarea aurului ca etalon monetar mondial.

„Marile economii ale lumii ar trebui sa analizeze posibilitatea readoptarii modelului in care cursul valutar era raportat la aur, pentru ca astfel sa poata tine in frau fluctuatiile”, a declarat presedintele Bancii Mondiale.

Zoellick a precizat ca solutia pentru rezolvarea asa-numitului razboi al valutelor, ar fi un sistem „care sa includa atat dolarul, cat si moneda euro, yenul japonez, lira sterlina si yuanul chinez, care incetul cu incetul capata un statut international”.

El a adaugat ca „sistemul ar trebui de asemenea sa considere aurul ca punct de referinta in ceea ce priveste asteptarile pietei privind inflatia, deflatia si cursul valutar”.

Declaratia sa a fost puternic contestat pe plan international insa a starnit si mai mult interesul pentru aur, iar cotatia acestuia a crescut spectaculos.

Fred Bergsten, directorul Institutului de Economie Internationala din Washington a declarat ca solutia lui Zoellick este foarte „sensibila”, iar ideea folosirii aurului ca etalon monetar este „minora si irelevanta”.

La randul sau, Jean Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a afirmat ca membrii consiliului monetar al institutiei reuniti la Basel nu au discutat aceasta optiune.

„Din cate stiu eu, aceasta propunere a fost facuta prima data in anii ’80 de Jim Baker, secretarul Trezoreriei SUA de atunci. Nu am niciun comentariu in aceasta privinta”, a declarat Trichet.

Potrivit datelor FMI, aproape 70% din rezervele valutare mondiale erau anul trecut denominate in dolari. Pe fondul deprecierii monedei americane, aurul tinde sa devina, astfel, cel mai puternic activ.
[img=990][/img]

In prezent, cel mai mare detinator de aur din lume este Statele Unite cu 8000 de tone. Pe locurile urmatoare se afla Germania, FMI, Italia si Franta.

China se afla la polul opus. Desi detine cele mai mari rezerve valutare din lume, de 2.600 miliarde de dolari, numai 1,5% sunt acoperite in aur.

Dincolo de evolutia aurului, si argintul a atins marti un nou maxim al ultimilor aproape 30 de ani pe piata spot, de 28 de dolari pe uncie.

Investitorii continua sa caute plasamente mai sigure, in conditiile in care evolutia economica mondiala este inca incerta, iar inflatia face ca plasamentele valutare sa aiba un caracter puternic volatil.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci