Julius Baer este cel mai important investitor strain de la Bursa de Valori.
Valoarea investitiilor celor trei fonduri (Julius Baer International Equity Fund, Julius Baer International Equity Fund II si Julis Baer Global Equity Fund) pe piata romaneasca se ridica la circa 294 mil. dolari (225 mil. euro) la finele anului fiscal incheiat la 31 octombrie 2006, comparativ cu un nivel de 149 mil. dolari (114 mil. euro) la sfarsitul lui octombrie 2005.
Cresterea se datoreaza evolutiei ascendente a actiunilor companiilor listate la Bursa, dar si achizitiilor noi realizate de fonduri in perioada studiata. O contributie la aceasta crestere a avut-o si intarirea leului fata de dolarul american, in care sunt exprimate activele fondurilor.
Plasamentele fondurilor reprezentau, practic, aproape 1% din capitalizarea Bursei de Valori si echivalentul valorii medii a tranzactiilor derulate intr-o luna la Bursa. Din acest motiv, deciziile de investire sau dezinvestire ale celor trei fonduri cantaresc greu pe piata de capital.
Valoarea detinerilor celor trei fonduri au mai crescut in ultimele doua luni ale lui 2006, in conditiile in care actiunile listate la Bursa si-au continuat evolutia ascendenta.
Cel mai mare dintre cele trei fonduri, Julius Baer International Equity Fund, avea la sfarsitul lunii octombrie plasamente de 236 mil. dolari (peste 201 mil. euro) la Bursa de Valori Bucuresti. Aceste plasamente reprezinta aproape 1,4% din activul total al fondului, care se ridica la 20,17 mil. dolari (15,4 mld. euro). Julius Baer International Equity Fund este cel mai mare fond de investitii strain prezent pe piata romaneasca de capital.
Fondul avea in portofoliu actiuni in valoare de 128,3 mil. euro (98 mil. euro) la Petrom, reprezentand aproape 1% din capitalul social al companiei, si un pachet de 1,23% din BRD, in valoare de 60,3 mil. dolari (46 mil. euro). Fondul mai controleaza si cate 1% din titlurile celor 5 SIF-uri, pachete evaluate la 28,2 mil. dolari (21,5 mil. euro).
Printre plasamentele importante ale fondului se mai numara un pachet de 5,94% din actiunile Impact Developer&Contractor, 4,71% din titlurile Biofarm, 5,23% din Compa Sibiu si aproape 2% din Zentiva Bucuresti.
Fondul a mai achizitionat in perioada octombrie 2005 – octombrie 2006 un pachet de 1,72% din actiunile companiei petroliere Rompetrol Rafinare, 9,62% din titlurile constructorului de conducte magistrale Condmag Brasov si aproape 1% din producatorul de lacuri si vopseluri Policolor Bucuresti, precum si titluri Asirom, Transelectrica si Antibiotice Iasi.
In ultimele doua luni ale lui 2006, Julius Baer International Equity Fund a mai cumparat actiuni ale operatorului portuar Socep Constanta, majorandu-si participatia in cadrul companiei la 6%, precum si un pachet de circa 8% din compania de foraj Dafora Medias.
Julius Baer International Equity Fund II detinea, la finele lunii octombrie, actiuni Petrom in valoare de 20,7 mil. dolari (15,8 mil. euro) si actiuni BRD in valoare de 8,43 mil. dolari (6,4 mil. euro), cea mai mare parte a acestor pachete fiind achizitionate in ultimul an.
Plasamentele pe piata romaneasca reprezinta 0,9% din activele totale ale fondului, care se ridicau la finele lui octombrie, la 3,16 mld. dolari (2,41 mld. euro).
Cel de-al treilea fond, Julius Baer Global Equity Fund, detinea plasamente pe piata romaneacsa in valoare de circa 466.000 de dolari (355.000 de euro), reprezentand 0,6% din activele fondului. Fondul avea actiuni la Petrom, BRD, Impact si la cele cinci SIF-uri.
Interes sporit de peste granita
Mai multe fonduri straine de investitii au intrat in ultimii ani pe piata romaneasca de capital, atrase de perspectivele bune de crestere ale actiunilor romanesti. Printre cele mai importante se numara fondul american QVT Fund, fondurile administrate de suedezii de la East Capital, fondul elvetian Hyposwiss Danube Tiger si fondurile estonienilor de la Trigon Capital.
Aderarea la Uniunea Europeana a fost urmata de introducerea pietei de capital romanesti in structura mai multor indici regionali, cum ar fi Dow Jones Wilshire Global. Prezenta actiunilor romanesti in indicii internationali va creste vizibilitatea Bursei de la Bucuresti si va atrage probabil noi fonduri de investitii pe piata romaneasca.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai mari 10 companii de la Bursa de Valori, a crescut in 2006 cu 22%, in timp ce indicele BET-FI, care reflecta evolutia SIF-urilor, s-a apreciat cu 32%.