In trimestrul al treilea din 2005, compania inregistrase un profit record de 805 mil. lei (222 mil. euro), potrivit raportului trimestrial transmis Bursei de Valori.
Scaderea profitului poate fi explicata si prin investitiile realizate in perioada iulie-septebrie, care s-au ridicat la 801 mil. lei (226 mil. euro), mai mult decat investitiile totale din primul semestru si de circa 3 ori mai mari decat in perioada similara a anului trecut.
Cifra de afaceri a Petrom a crescut in trimestrul al treilea cu doar 3%, ajungand la 3,36 mld. lei (0,95 mld. euro), fata de nivelul de 3,25 mld. lei (0,9 mld. euro) inregistrat anul trecut.
La nivelul primelor noua luni ale anului, Petrom a raportat un profit net de aproape 2 mld. lei (564 mil. euro), cu 42% mai mare comparativ cu profitul inregistrat in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri la noua luni a crescut cu 23% pana la 9.67 mld. lei (2,16 mld. euro).
In primele trei trimestre din 2005, compania obtinuse un profit net de 1,4 mld. lei (338 mil. euro) la o cifra de afaceri de 7,86 mld. lei (2,22 mld. euro).
Pe segmentul de explorare si productie, Petrom a inregistrat o scadere a productiei de petrol si gaze cu 8,5% in trimestrul al treilea. In aceste conditii, EBITDA (Profitul inaintre de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari) a scazut in trimestrul al treilea cu 19% fata de perioada similara a anului trecut, la 1 mld. lei (283 mil. euro).
Investitiile realizate pe acest segment au crescut de peste 5 ori fata de anul trecut, ridicandu-se la 285 mil. lei (80,5 mil. euro). Cea mai importanta investitie este achizitia unui pachet de 74,9% din compania Ring OIL Trading&Holding, care detine opt licente de explorare si o licenta de explorare si productie in Rusia.
Pe segmentul de rafinare si marketing, Petrom a inregistrat in perioada iulie-septembrie un EBITDA negativ de 106 mil. lei (30 mil. euro). Cantitatea de titei procesat a scazut in aceasta perioada cu 0,5% fata de anul trecut, iar vanzarile s-au redus cu 7%. Performantele negative de pe acest segment au fost determinate de scaderea semnificativa a merjelor de rafinare.
Investitiile pe partea de marketing si rafinare s-au ridicat in trimestrul al treilea la 463 mil. lei (130 mil. euro), datorita finalizarii achizitiei OMV Romania si OMV Iugoslavia.
In ultimul trimestru, compania are programata o revizie de circa doua saptamani la rafinaria Petrobrazi, care va afecta rezultatele companiei, potrivit raportului transmis Bursei de Valori.
Numarul total de angajati al companiei a scazut cu un sfert fata de finalul lui septembrie 2005, pana la 36.000.
Actiunile Petrom sunt listate la Categoria I a Bursei de Valori, ultima cotatie a acestora in sedinta de marti fiind de 0,61 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 9,85 mld. euro.
Actionarul majoritar al Petrom este compania austriaca OMV care detine circa 51%. Principalii actionari minoritari sunt Ministerul Economiei si Comertului, cu 30,8% din actiuni si Fondul Proprietatea, cu un pachet de aproape 10%.
Grupul OMV a raportat un profit net de 1,33 mld. euro in primele noua luni ale anului, cu 8% mai mare decat in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a grupului a crescut cu 25%, ajungand la 13,8 mld. euro.