- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Program de crestere la Bursa: una-doua zile pe verde, una pe rosu. Azi este rosu

18 Aug, 11:36 • marius.balasoiu
De indata ce indicele societatilor de investitii financiare (SIF) trece de pragul de 23.000 de puncte, speculatorii pun presiune pe vanzare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), incearcand sa vanda in castig ce au cumparat zilele anterioare. Uneori, ca astazi, speculatorilor le reuseste jocul si preturile scad. Mai toate, cu exceptia actiunilor emise de insasi BVB.
Program de crestere la Bursa: una-doua zile pe verde, una pe rosu. Azi este rosu

Constituie deja un cliseu pentru aceasta vara variatiile intre pragurile de la 22.000 si 23.500 de puncte ale indicelui BET FI. Indicele este o medie ponderata a preturilor societatilor de investitii financiare (SIF).

Dincolo de incertitudinile economice care stau in spatele acestor variatii se afla speculatorii, care imping preturile in sus, sub diferite pretexte, pentru a putea vinde apoi si a „marca”, adica a incasa profitul de pe urma cresterilor anterioare. Pretextul de astazi consta in scaderile de pe pietele europene.

„Este clar ca preturile evolueaza intr-un tunel care, la BET FI, se masoara, pe o plaja extinsa, intre 21.500 si 23.500. Nu este o piata pe care sa iei pozitii pe termen lung”, a declarat Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al casei de brokeraj Estinvest, pentru DailyBusiness.ro.

Exceptia la scaderile aproape generalizate o constituie actiunile emise de BVB, insasi compania care administreaza Bursa, care inregistreaza o crestere de peste 5%, pana la un nou maxim de 32,9 lei / titlu.

„Este posibil ca aceasta crestere sa fie si rezultatul intentiei unora de a cumpara cat mai mult, pentru a-si ajusta forta de vot la adunarea generala a actionarilor de luna viitoare. Totusi, lichiditatea nu este atat de impresionanta. Mai degraba programul de restructurare destul de sever da incredere pietei ca Bursa va deveni, ca firma, si mai profitabila”, apreciaza Marcel Murgoci.

Bursa a anuntat un program de restructurare a cheltuielilor la nivelul intregului Grup BVB. Programul include si externalizari ale unor servicii si reducerea personalului care „se suprapune” intre diferitele entitati ale Grupului. Investitorii se grabesc sa anticipeze scumpirea actiunilor BVB.

Lichiditatea (valoarea tranzactiilor la Bursa) era la fel de mica precum ieri, de aproape 3,3 milioane lei (trei sferturi de milion de euro) la o ora de la debutul sesiunii de tranzactionare

Toti indicii bursei sunt in scadere.

BET FI, indicele dedicat societatilor de investitii financiare (SIF), scade cu 1,34%, si trece din nou sub pragul de 23.000 de puncte.

Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), pierde 0,89%, pana la 480 puncte.

Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), sterge 0,46% din valoarea de inchidere de ieri, si cade sub pragul de 3.100 de puncte.

In fine, Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile) , scade cu 0,68% pana la 5.249 puncte.