- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Prunea: Brokerii dau sfaturile, dar deciziile si riscul sunt ale investitorului

04 Oct, 11:00 • Redactia DailyBusiness
Criza de capitalizare si lichiditatea scazuta a Bursei de Valori reprezinta, in mod paradoxal, un moment benefic, de asanare a sectorului bursier, afirma, intr-un interviu acordat DailyBusiness, Petru Prunea, presedintele consiliului de administratie al societatii de servicii si investitii financiare SSIF Broker.
Prunea: Brokerii dau sfaturile, dar deciziile si riscul sunt ale investitorului

DailyBusiness

: Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a scazut, in ultimele doua luni, cu peste 6,3 miliarde de euro. Luna septembrie a reprezentat un record negativ privind lichiditatea, valoarea tranzactiilor nedepasind o medie de 12 milioane de euro zilnic. Primim multe semne negative din piata de capital. De ce acest lucru?
Petru Prunea: E o consecinta, in principal, a crizei internationale. A fost mai intai criza de pe piata americana a creditelor, valul s-a dus in toate bursele mondiale si a ajuns si la noi. Suntem conectati la toate evolutiile pietei mondiale de capital.

DB: Aceasta conectare, despre care vorbiti, ne aduce mai mult rau decat bine?
PP: Nu este chiar asa. Nu putem afirma ca tot ce vine de afara este rau. Dimpotriva, din pietele externe vin majoritatea tranzactiilor, jucatorii principali de pe BVB sunt externi, ei pot aduce capitalul si ei pot determina cresterea actiunilor si dezvoltarea bursei.

DB: Si atunci, de unde aceasta corectie masiva pe piata de capital?
PP: De vina sunt problemele noastre interne. Economia s-a supraincalzit si a inceput sa dea rateuri. Avem un deficit comercial mult prea mare, inflatia e in crestere, bugetul pe anul viitor, plin de cheltuieli majore, precum plata pensiilor si in ultima vreme – aceasta criza politica, toate acestea au adus o perceptie negativa a investitorilor cu privire la stabilitatea economica, cu privire la realitatile economice din Romania.

La Londra nu o sa vedeti cresteri ca la noi

DB: Avem o piata in scadere, titlurile cad de la o zi la alta. Avem ceva de castigat din aceasta situatie?
PP: Si inca cum. Investitorul pe bursa stie o regula simpla. Sa cumperi ieftin si sa vinzi scump.

DB: Putem vorbi de o reasezare a Bursei de Valori?
PP: Da, intr-adevar. Asistam si vom asista la o reasezare a investitiilor, se va evidentia mai clar ce plasamente sunt bune, solide, de viitor si care sunt speculative. Astfel de momente, prin care trece BVB in prezent, sunt cateodata benefice. Reprezinta un fel de dus rece ce curata problemele dintr-o piata ce are nevoie de asanare, de reasezare. Dincolo de deprecierile din ultima vreme, cotatiile sunt insa in crestere, daca luam tot anul. Daca va uitati la bursa din Londra, cu siguranta nu o sa vedeti cresteri ca la noi. Asa ca bursa romaneasca ramane la cote performante, dincolo de fluctuatiile din ultima vreme.

Un portofoliu diversificat poate aduce castiguri importante

DB: Ce anume aduce de fapt succesul la bursa?
PP:Sunt multe aspecte ce trebuiesc luate in calcul. In primul rand, trebuie sa iti asumi riscul, iar daca esti dispus sa risti, urmeaza restul. Trebuie sa stii ce actiuni vrei sa cumperi, sa urmaresti piata, sa fii atent la realitatile economice, sa fii conectat la ceea ce se intampla in jurul tau.

DB: Asa arata un profil ideal pentru un investitor pe piata de capital?
PP: Nu neaparat. Mai degraba, un profil al unui investitor constient de banii pe care ii joaca la bursa. Bursa este locul in care concurenta, decizia, abilitatile investitionale isi spun cel mai puternic si mai exact cuvantul. La bursa, poti intr-o secunda sa pierzi si sa castigi. Sa iti asumi riscurile.

DB: Si cum pot fi minimalizate?
PP: Totul tine de modul in care iti administrezi portofoliul detinut. Poti risca pe actiuni cu cresteri rapide, dar te poti trezi ca a doua zi se prabusesc. Poti alege titluri mai sigure, poti apoi sa mergi pe un mix investitional ce iti poate aduce un risc mai mic, dar si un profit mai mic. Investitorul este cel care, pana la urma, ia decizia, chiar daca brokerii ii dau sfaturi intr-un sens sau altul. Cel mai bun investitor la bursa este cel capabil sa ia decizii rapid, bazandu-se pe infomatii, si fiind sigur ca este capabil sa isi asume riscul.

Urmărește Daily Business pe Google News