- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Raiffeisen Centrobank raspunde provocarii Erste Bank: vine cu produse structurate la BVB

02 Aug, 12:36 • marius.balasoiu
Bursa de Valori Bucuresti va deveni terenul de infruntare dintre cele mai mari banci austriece de pe piata noastra, care se bat in oferte de produse structurate. Raiffeisen Centrobank va veni in ringul electronic al BVB cu o serie de certificate de tipul produselor structurate, care pariaza pe evolutiile unor active suport din strainatate, potrivit oficialilor grupului austriac.
Raiffeisen Centrobank raspunde provocarii Erste Bank: vine cu produse structurate la BVB

Oferta Raiffeisen va veni in aceasta luna, la cateva saptamani dupa ce o alta banca austriaca, Erste Bank, marea competitoare a Raiffeisen in Romania, si-a lansat propriile produse structurate la BVB.

Raiffeisen va veni cu noua certificate prin care investitorii vor putea paria pe patru indici bursieri, dintre care trei de pe pietele straine: DAX, indicele Bursei din Frankfurt, Eurostaoxx 50, indicele celor mai importante companii europene si S&P, unul dintre cei trei cei mai importanti indici americani, ne-a dezvaluit Cristina-Camelia Paduraru, de la departmentul de vanzari al casei de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment.

„Dintre cele noua certificate sase urmaresc direct evolutia activului suport („long index certificates”), iar trei dintre ele au o evolutie inversa fata de activul suport, dar tot 1:1 in valoare absoluta, fara efect de levier („short index certificates”). Vor mai fi certificate si pe activele suport ROTX (Romanian Traded Index, indice dezvoltat de BVB si Bursa din Viena pentru piata acesteia, n.r.), aur (Gold long/short), petrol (Brent Crude Oil long/short)”, a mai spus Cristina Paduraru, pentru DailyBusiness.ro.

Certificatele sunt instrumente financiare asemanatoare contractelor futures prin care investitorii pariaza pe o anumita evolutie a activului suport. Diferenta este ca certificatele sunt emise de o institutie financiara capabila sa puna la bataie sume considerabile.

Principalul avantaj al certificatelor este ca permit diversificarea portofoliului investitorilor cu active de pe marile piete straine, la care accesul este mai dificil. Produsele structurate pot avea la baza, teroretic, orice fel de active suport: indici bursieri, cursuri valutare, aur, petrol sau orice alta marfa fungibila, ca si combinatii de marfuri.

Cand un certificat urmareste direct evolutia activului suport asta inseamna ca se castiga pe masura ce cotatia acestuia creste. Un certificat cu evolutie inversa este unul cu care se poate castiga pe scaderea activului suport. „Evolutia 1:1” desemneaza faptul ca, prin structura sa, certificatul nu amplifica pierderea sau castigul printr-un efectul de levier. Termenul long desemneaza o operatiune care mizeaza pe aprecierea unui activ, deci pe cumpararea acestuia, in vreme ce termenul short descrie situatia inversa.

De la lansarea lor, cele noua certificate deja ale Erste Bank au acumulat o lichiditate nominala de peste trei milioane de lei (aproape 0,8 mil. euro). Tocmai pentru ca este mai dificila si exista putini investitori care ar putea forma piata, tranzactionarea acestor instrumente este stimulata de asa numitii „furnizori de lichiditate”, care afiseaza cotatii ferme.

Pentru certificatele Erste Bank, furnizorul delichiditate este BCR, iar pentru produsele Raiffeisen Centrobank, furnizorul de lichiditate va fi, cel mai probabil, Raiffeisen Bank Romania.