- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Raiffeisen recomanda vanzarea actiunilor Petrom

01 Sep, 12:52 • Redactia DailyBusiness
Banca austriaca Raiffeisen a redus pretul tinta pentru actiunile Petrom (SNP) la 0,24 lei pe unitate, de la 0,3 lei, si a retrogradat ratingul acestor titluri, recomandand investitorilor sa-si diminueze participatiile detinute la compania de petrol si gaze.
Raiffeisen recomanda vanzarea actiunilor Petrom

Anterioara recomandare a institutiei de credit era „pastreaza”, potrivit Mediafax.

Actiunile Petrom erau tranzactionate, marti, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), la un pret de 0,255 lei pe unitate, in urcare cu 0,8%.

Raiffeisen anticipeaza ca profitul obtinut de Petrom pe segmentul upstream, de explorare si productie, nu va mai acoperi pierderile operatiunilor de rafinare, se arata intr-o analiza a bancii, prezentata marti.

Totodata, cererea de gaz va ramane redusa pe piata romaneasca, din cauza recesiunii care a afectat marii consumatori de gaze naturale, respectiv industria chimica, iar modernizarea rafinariilor nu va decurge conform planurilor initiale, din cauza persistentei conditiilor dificile, avertizeaza analistii Raiffeisen.

In plus, castigurile financiare din operatiuni internationale si contracte de hedging nu vor oferi un sprijin semnificativ situatiei financiare a Petrom.

Singura perspectiva pozitiva este viitoarea contributie la profit a diviziei de energie electrica si a noilor exploatari petrolifere, care nu va fi inregistrata, insa, inainte de anul 2012, se arata in studiul bancii austriece.

Potrivit Raiffeisen, profitabilitatea Petrom se va imbunatati numai dupa inaugurarea centralei electrice.

Compania construieste, in localitatea Brazi din judetul Prahova, o termocentrala care va produce electricitate si caldura si presupune investitii de 500 milioane de euro. Finalizarea lucrarilor este programata pentru 2011.

Petrom face parte din grupul austriac de petrol si gaze OMV, care detine 51% din actiunile companiei. Statul roman controleaza, prin Ministerul Economiei, un pachet de 20,6% din titlurile SNP, iar Fondul Proprietatea are 20,1%. Restul actiunilor, reprezentand un pachet de 8,24% din capitalul Petrom, se afla in detinerea altor actionari minoritari.

Compania detine doua rafinarii, Petrobrazi si Arpechim, si o retea de aproximativ 500 de benzinarii. Petrom este cel mai mare producator de petrol din Romania si produce totodata circa o treime din necesarul intern de gaze naturale.

Urmărește Daily Business pe Google News