In urmatoarele 12 luni, BCR indica un pret tinta pentru Antibiotice de 0,615 lei/actiune, in scadere cu 5,38% fata de cotatia curenta, in timp ce pentru titlurile Biofarm are o estimare de 0,210 lei/unitate, in urcare cu 4,47% comparativ cu pretul actual.
Potrivit unei analize publicate de BCR, cele doua companii sunt influentate negativ, cu impact asupra profitabilitatii, de durata mare de recuperare a creantelor, de cresterea cheltuielilor cu materia prima si introducerea sistemului claw-back (taxa pe veniturile obtinute din vanzarile de medicamente compensate si programele nationale).
Astfel, dupa aplicarea sistemului claw-back, Antibiotice Iasi ar putea plati pana la 9% din cifra de afaceri, iar Biofarm va contribui cu aproximativ 6% din vanzari.
In plus, producatorul din Iasi se confrunta cu intarzierea actualizarii preturilor la medicamentele compensate si din programele nationale, aceste produse reprezentand 80% din vanzarile firmei.
Analistii BCR considera ca riscurile se vor reduce pe termen lung, prin controlul costurilor si strategiile de dezvoltare anuntate de companii.
Antibiotice Iasi mizeaza si pe cresterea exporturilor la 15% in 2009, de la 12% in 2008, si are in curs de autorizare mai multe produse finite pentru Statele Unite ale Americii, piata care va asigura vanzari anuale de 15 milioane de dolari.
Pentru 2009, analistii BCR estimeaza un profit net de 16,14 milioane lei, sustinut de reducerea pierderilor financiare din cheltuielile cu dobanzile si din deprecierea cursului valutar, in conditiile unor afaceri de 225 milioane lei.
In acelasi timp, Biofarm, producator de generice, medicamente fara prescriptie (OTC) si suplimente nutritive, a ales o politica de „intinerire” a portofoliului prin lansarea a 10 produse noi pe an, iar bugetul pentru cercetare si dezvoltare este de 7% din vanzari.
Printre factorii cu impact pozitiv asupra companiei pe temen lung se numara preturile reduse comparativ cu marile firme internationale, ceea ce permite un grad ridicat de control al marjelor pe termen lung, capacitatea de dublare a productiei fara investitii majore, fiind acoperite in prezent peste jumatate din facilitati, politica realista de consolidare a vanzarilor pe piata interna si accesarea pietelor de regiune.
Firma are in plan relocarea activitatilor, in urmatorii 5 ani, in zona Policolor, investitii de 8-10 milioane euro care vor fi acoperite prin fonduri europene (40% din valoarea proiectului) si vanzarea unui teren de 2.500 metri patrati din centrul Bucurestiului (Hala Traian).
Producatorul urmareste si obtinerea titlului de proprietate pentru terenul actual de 10.000 metri patrati, din zona Timpuri Noi, in contul caruia va face o majorare de capital prin emiterea de actiuni.
Pachetul de control este detinut de trei SIF-uri, respectiv SIF Oltenia (SIF5), cu 17,43% din actiuni, SIF Banat-Crisana (SIF1) – 15,19%, si SIF Moldova (SIF2) – 11,46%, care intentioneaza sa treaca de paragul de 50%, iar la orizontul anilor 2012-2013 au programat vanzarea catre un partener strategic.
Biofarm ia in calcul si achizitia unui producator sau distribuitor de medicamente local sau din tarile din regiune, in vederea extinderii exporturilor, pentru care ar putea plati intre 1 milion de euro si 2 milioane euro, din surse proprii.
Piata de medicamente din Romania va creste in urmatorii 5 ani, in medie, cu 7% anual, la 2,5 miliarde euro in 2014, potrivit analizei BCR.
Cele doua companii farmaceutice sunt listat la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. Cel mai recent pret unitar de tranzactionatre din sedinta de bursiera de miercuri pentru titlurile Antibiotice a fost de 0,6500 lei, similar cu pretul de referinta. Actiunile Biofarm au fost suspendate de la tranzactionare incepand de luni, cand au inchis sedinta la o cotatie de 0,2010 lei/titlu, in urcare fata de referinta cu 1,01%.