- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Rompetrol acuza Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital de manipulare

09 Nov, 10:26 • Redactia DailyBusiness
Reprezentantii grupului Rompetrol sustin ca Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) este "un grup de presiune" care incearca sa manipuleze piata de capital, intrucat cere utilizarea unor formule diferite pentru stabilirea pretului in oferte de preluare, in functie de interesul de moment, scrie Mediafax.
Rompetrol acuza Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital de manipulare

„AIPC s-a transformat intr-un grup de presiune ale carui declaratii si actiuni pot fi considerate ca tentative de manipulare a pietei. Nu putem explica altfel faptul ca, de la o societate la alta, AIPC face presiuni pentru utilizarea selectiva a metodelor de evaluare in functie de interesele din acel moment”, se arata intr-un comunicat al grupului Rompetrol.

„Cerinta de joi a AIPC este un ultim exemplu al abordarii sale neprofesionale si manipulative. In cazul societatii Mangalia, AIPC a cerut aplicarea metodei activului net corectat. In cazul Rompetrol Rafinare, AIPC solicita utilizarea metodei comparatiilor de piata, dupa ce cu putin timp in urma, acuza neaplicarea metodei fluxurilor de numerar actualizate, dovedind o evidenta inconsecventa in abordare”, se mentioneaza in documentul citat.

AIPC a propus Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa desemneze un evaluator independent care sa stabileasca preturile pentru ofertele de preluare de la Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR), pentru a nu mai fi amanata lansarea operatiunilor. Asociatia a solicitat utilizarea metodei comparatiei cu multiplii platiti la bursa de la New York pentru primele 3-5 companii, in functie de capitalizarea bursiera, din domeniul petrolier.

„Astfel de solicitari nu pot fi luate in considerare, atat din prisma inconsecventei lor, cat si a necesitatii respectarii principiului independentei evaluatorului, principiu statuat atat de normele CNVM, cat si de regulile Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR). Mentionam ca in raportul de evaluare din cadrul documentatiei de oferta depus la CNVM in data de 9 octombrie, evaluatorul a aplicat metoda comparatiilor de piata, raportandu-se la societati similare listate pe piete de capital dezvoltate”, se spune in comunicat.

CNVM a respins la 22 octombrie documentele ofertelor de preluare de la Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services si a solicitat ofertantului o noua documentatie care sa fie realizata de un evaluator independent.

Noile rapoarte urmeaza sa fie prezentate Comisiei pana la 12 noiembrie si trebuie sa cuprinda „abordarea pe baza de venit” si calculul activului net pe actiune pentru fiecare companie in parte. Documentatia initiala a fost respinsa pe motiv ca la realizarea ei, a fost luat in calcul activul net al intregului grup, nu separat pentru fiecare societate, cum a cerut CNVM.

Grupul Rompetrol detine 75,32% din actiunile Rompetrol Rafinare si 51% din titlurile Rompetrol Well Services. Grupul este controlat integral de compania de stat din Kazahstan KazMunaiGaz.

Potrivit Rompetrol, KazMunaiGaz a transferat grupului, din 2007, fonduri de peste 1 miliard de dolari pentru a sustine programul de investitii si pentru a finanta operatiunile curente.

Potrivit legislatiei pietei de capital, actionarii care detin mai mult de 33% din actiunile unei companii listate trebuie sa deruleze o oferta de preluare a actiunilor pe care nu le controleaza, in termen de doua luni dupa ce au atins acest prag.