Rezultatele financiare obtinute de compania membra a grupului Rompetrol au fost influentate in primul rand de factori specifici industriei de profil, precum scaderea cu 65% a nivelului marjei de rafinare, reducerea semnificativa cu peste 76% a diferentei de pret dintre titeiurile Ural si Brent, dar si diminuarea cotatiilor produselor petroliere, cu 30% pentru benzine si 43% pentru
motorine.
La nivel macroeconomic, conditiile dificile de obtinere a capitalului de lucru si a finantarilor aferente, diferentele de curs valutar pe fondul deprecierii monedei nationale (21% pentru RON/USD si 15% pentru RON/EURO), precum si influentele crizei financiare internationale au reprezentat elemente importante in desfasurarea activitatii companiei.
Astfel, segmentul de rafinare, reprezentat de rafinaria Petromidia si punctul sau de lucru Vega Ploiesti, a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de aproximativ 2,7 mld. dolari, in scadere cu 36% fata de 2008 si un rezultat operational (EBITDA) negativ de aproximativ 36 mil. dolari.
Vanzarile totale de carburanti aferente segmentului de rafinare in 2009 s-au ridicat la 2,8 milioane tone, in scadere cu 2% fata de perioada similara din 2008, pe fondul unei cantitati totale de materii prime procesate de 4 milioane tone.
Segmentul de distributie, format din companiile Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logisitics si Rompetrol Gas, a consemnat in 2009 o crestere cu 57% a rezultatului operational (EBITDA), la peste 47 mil. dolari. In acelasi timp, cifra de afaceri realizata in 2009 s-a ridicat la aproximativ 2 mld. dolari, in scadere cu 21% fata de nivelul din 2008, pe fondul scaderii cotatiilor produselor petroliere.
Strategia companiei de extindere a retelei proprii de distributie si optimizare a activitatii operationale, prin deschiderea primului centru de comanda si monitorizare a statiilor de alimentare carburanti din Romania, a determinat in 2009 o crestere cu 5% a volumelor totale comercializate prin segmentul de distributie (retail, en-gros si reteaua Partner) , volumul fiind de 1,4 milione tone, pe segmentul en-gros compania avand o crestere de 24%.
In 2009, Rompetrol Downstream a deschis un numar de 19 noi benzinarii, in urma unei investitii totale de circa 25 mil. dolari, din care 13 milioane au fost alocate punerii in functiune a primelor 4 statii Litro, un nou concept de statie premium.
La sfarsitul anului 2009, Rompetrol Downstream opera 800 de statii in crestere cu 31% fata de anul 2008, cuprinzand 459 de statii de distributie carburanti (statii proprii, Partener Rompetrol, statii Expres) si 341 de baze interne cu o capacitate de 9 si 20 metri cubi, la acestea adaugandu-se si 250 de statii de distributie GPL-ul auto si peste 6.000 de puncte de vanzare butelii.
Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a grupului Rompetrol, a consemnat anul trecut o cifra de afaceri de 240 mil. dolari, in scadere cu 33% fata de 2008, activitatea companiei fiind influentata de scaderea cotatiilor internationale ale produselor petrochimice. Compania si-a redus pierderea la 13,6 mil. dolari, fata de 49 mil. dolari in 2008.
Situatiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare SA si cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream si Rompetrol Logistics (impreuna cu subsidiara Rompetrol Gas).
Rezultatele prezentate sunt preliminare, neauditate si consolidate, iar raportarea a fost realizata conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS).
La nivelul individual, societatea Rompetrol Rafinare a raportat o pierdere neta de 470,3 mil. lei, in usoara crestere fata de 2008, cand a avut un rezultat negativ de 465 mil. lei.
Totodata, Rompetrol Rafinare SA a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 6,3 mld. lei, in scadere cu 27% fata de anul precedent, potrivit rezultatelor preliminarii publicate miercuri pe Bursa.