Unele voci il apara, considerand ca totul a fost un accident, in timp ce altele aduc aminte de vechiul dosar Rompetrol, in care Patriciu este cercetat pentru manipularea pietei de capital.
A manipulat Patriciu bursa? Cine a castigat din aprecierea titlurilor Rompetrol, in afara de Patriciu, devenit omul cel mai bogat din Romania? De ce ar fi informat Rompetrol mai intai presa si abia apoi Bursa, asa cum prevede regulamentul BVB? Intrebarile la care brokerii vor sa afle cat mai repede raspunsuri, de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
„Este clar vorba de un abuz de piata. Bursa a aflat de la televizor de vanzarea companiei. Consecintele au fost clare. Pe bursa, unii, care stiau, au avut de castigat, iar cei care nu stiau, au pierdut sume importante”, declara, pentru DailyBusiness, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.
Pe de alta parte, intr-un comunicat remis marti seara, tarziu, Rompetrol se apara spunand ca informarea a fost facuta prin intermediul agentiei de stiri PR Newswire, care a informat cu prioritate Bursa de la Bucuresti, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Bursa din Londra. Conform Rompetrol, anuntul a fost facut luni la ora 12, ora Romaniei.
Dupa aparitia in presa romaneasca a anuntului si pana la oprirea de la tranzactionare a actiunilor Rompetrol au trecut circa 20-25 de minute, timp in care actiunile Rompetrol Rafinare s-au apreciat puternic, cu 10 puncte procentuale, titlurile fiind oprite de la tranzactionare in momentul in care erau in urcare cu peste 14%.
Acesta este si motivul pentru care Asociatia Brokerilor a cerut in cursul zilei de marti Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare demararea unei investigatii asupra tranzactiilor cu actiuni ale S.C. Rompetrol Rafinare S.A, de luni, cand s-a anuntat vanzarea pachetului majoritar de actiuni, si de marti, cand titlurile Rompetrol au fost „inghetate” de titulari, care n-au mai vandut aproape deloc, pe fondul unei noi aprecieri cu 14%.
„Vrem sa vedem in ce masura comunicatul BVB a ajuns mai intai la presa, iar mediatizarea excesiva a urcat titlurile Rompetrol cu 14%. Nimeni nu spune ca a incalcat legea, dar e bine de vazut daca exista fapte care sa sustina acest lucru”, a mai spus Paul.
Conform Codului Bursier, orice companie listata la bursa, deci inclusiv Rompetrol, are obligatia de a comunica in primul rand pietei de capital orice modificare intervenita in activitatea firmei, ce ar putea influenta desfasurarea activitatii. Rapoartele de activitate trimestriale si lunare, modificarea actionariatului si pana la posibilele majorari de capital, trebuie transmise, prin intermediul Bursei, investitorilor din piata.
„Nerespectarea acestei obligatii ridica uriase semne de intrebare in legatura cu respectarea prevederilor legale cu privire la regimul informatiilor privilegiate si la eventuale tranzactii incheiate in baza acestor informatii”, se precizeaza in comunicatul remis marti presei de catre Asociatia Brokerilor.
Investitorii, spune Dan Paul, au fost indusi in eroare si de confuzia creata de pretul tranzactiei. Potrivit presedintelui Asociatiei Brokerilor, Rompetrol Grup nu trebuia sa faca nicio precizare cu privire la valoarea de evaluare, „pentru ca aceasta valoare creeaza confuzie”.
„Daca investitorii nu stiu care este pretul tranzactiei, dar sunt dusi in eroare de un pret de evaluare, ei pot intra in confuzie si atunci piata creste din cauza acelui comunicat care anunta un pret, despre care nu se stie daca este egal cu pretul tranzactiei, este mai mic sau este mai mare”, a explicat presedintele Asociatiei Brokerilor.
Actiunile Rompetrol Well Services (PTR) au urcat marti cu 14,74%, de la 1,90 lei, pana la 2,18 lei pe un rulaj de 9,7 milioane lei si au fost cele mai tranzactionate titluri din piata. Titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au crescut cu 14,29%, de la 0,112 lei, pana la 0,118 lei, pe fondul unor tranzactii de 333.132 lei.
Recordurile de apreciere si tranzactionare vin dupa ce, cu numai o zi inainte, titlurile Rompetrol Rafinare au inchis sedinta la 11,1 bani, cu 14,3% mai sus ca vineri. De asemenea, Rompetrol Well Services a castigat peste 13%, iar actiunile Vega s-au apreciat luni la Rasdaq cu aproape 22%.
Marti, pe piata Rasdaq, Rompetrol SA Bucuresti (VEGA) a inregistrat tranzactii de 3,37 milioane lei, titlurile Vega scumpindu-se cu 24,80% fata de sedinta anterioara, pana la 0,312 lei.
Accident sau premeditare?
In timp ce brokerii se simt frustrati de faptul ca presa a aflat mai intai de afacere si nu au putut sa isi avertizeze astfel clientii, presedintele BVB, Septimiu Stoica, crede ca a fost vorba de un accident.
„Nu cred ca Rompetrol a incercat sa manipuleze bursa. Nu se pune problema de asa ceva. Probabil s-au incurat in comunicate, pentru ca unii au incheiat tranzactia (n.r.-Rompetrol Group Olanda), altii au manageriat-o (Rompetrol Elvetia), iar comunicatul a venit prin intermediul intregului grup Rompetrol. Este posibil sa fi fost vorba de un accident”, a declarat, pentru DailyBusiness, Septimiu Stoica.
„Nu poate fi vorba de niciun accident „, contraataca Dan Paul de la Asociatia Brokerilor. „Nu e o joaca de copii in care sa iti permiti sa faci greseli. Orice astfel de greseala, daca vorbim de asa ceva, are consecinte puternice in piata, iar castigurile unor sau pierderile altora nu lasa loc de asemenea greseli sau omisiuni. Este clar vorba de un abuz de piata”, a mai spus presedintele Asociatiei Brokerilor.
Conform informatiilor prezentate de Asociatia Brokerilor, contractul de vanzare a 75% din The Rompetrol Group, N.V., actionar majoritar al S.C. Rompetrol Rafinare S.A., catre kazahii de la KazMunayGaz, semnat pe data de 24 august, a fost anuntat public prin intermediul mass-media abia la jumatatea zilei de 27 august.
Raportul Curent prin care S.C. Rompetrol Rafinare S.A. a adus la cunostinta Bursei de Valori aceasta informatie a fost transmis abia in seara zilei de 27 august a.c. la solicitarea B.V.B. depasind cu mult intervalul regulamentar de maximum 24 de ore, prevazut de art. 113 lit. A alin. e) din Regulamentul C.N.V.M. nr. 1/2006.
Ce risca Rompetrol
Daca acuzatiile se vor dovedi reale, Rompetrol risca de la avertisment si pana la retragerea licentei sau suspendarea pe termen nelimitat de la tranzactionare, conform articolului 273 din legea 297/2004 privind piata de capital, a declarat, pentru DailyBusiness, Luminita Ciocan, purtatorul de cuvant al CNVM.
„CNVM va analiza toate tranzactiile realizate vineri, 24 august, si luni, 27 august, cu actiunile companiei Rompetrol Rafinare, Rompetrol Well Services si Rompetrol SA”,a precizat Ciocan.
„Hotararea a fost luata ca urmare a faptului ca luni, 27 august, pretul actiunilor in cauza a crescut, intr-un interval extrem de scurt, de numai 20 minute, pana la limita la care, daca Bursa nu ar fi suspendat tranzactionarea, sistemul ar fi oprit automat aceste operatiuni. Conform Codului Bursier, art. 111 alin. 1 pct.c.), BVB poate decide suspendarea de la tranzactionare a instrumentelor financiare, in mod exceptional, in scopul prevenirii folosirii unor informatii inainte ca acestea sa devina publice conform prevederilor legale in vigoare”, se precizeaza intr-un comunicat al CNVM.
Precedentul din Dosarul Rompetrol
Dinu Patriciu si Rompetrol nu se afla pentru prima data in postura de a da explicatii cu privire la modul in care relationeaza cu Bursa de Valori Bucuresti.
Precedentul caz, petrecut in aprilie 2004, a coincis cu lansarea la bursa a titlurilor Rompetrol. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a initiat atunci o ancheta cu privire la tranzactiile cu actiuni ale Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), derulate in perioada 7-15 aprilie 2004.
Inca din prima zi de tranzactionare, pe piata erau tranzactionate 2,2 miliarde de titluri Rompetrol, la pretul de 116 lei. O saptamana mai tarziu, actiunile valorau peste 500 de lei bucata, pe fondul unor tranzactii spectaculoase, pe care procurorii au anchetat-o, iar Patriciu si alte cateva persoane, printre care Calin Popescu Tariceanu, Sorin Rosca Stanescu, Camelia Voiculescu, senatorul UDMR, Verestoy Attila, si altii, au dat cu subsemnatul la Parchet. Cu totii ar fi avut de castigat sume importante in urma operatiunilor de vanzare-cumparare a actiunilor Rompetrol, desfasurate in primele zile de la inceperea tranzactionarii pe bursa.
Patriciu a fost acuzat atunci de manipulara pietei bursiere, in scopul cresterii artificiale a valorii titlurilor Rompetrol, prejudiciul calculat de anchetatori fiind de aproximativ 6 milioane de dolari. Cei implicati, Rompetrol si Patriciu, au negat acuzele Parchetului, sigurii sanctionati in acest caz fiind societatea de servicii de investitii financiare (SSIF) Alpha Finance, care a derulat mare parte din tranzactiile cu actiuni RRC si directorul SSIF Alpha Finance, Florin Aldea, amendat cu 50 milioane de lei.
Sanctiunile au fost motivate prin faptul ca SSIF Alpha Finance nu a intocmit si completat formularele de ordin de tranzactionare, iar ordinele primite prin telefon de la clienti nu au fost inregistrate pe suport magnetic, incalcandu-se astfel prevederile legale.
In ceea ce-l priveste pe Florin Aldea, ancheta CNVM a relevat ca acesta a incalcat regulile de acceptare spre executare a unui ordin de vanzare de valori mobiliare.
Judecarea dosarului Rompetrol se reia saptamana viitoare
Dosarul Rompetrol a ajuns in cele din urma pe rolul instantelor si, dupa zeci de sedinte de audiere, judecarea pe fond va fi reluata pe 5 septembrie.
Alaturi de Dinu Patriciu, au fost trimise in judecata alte 11 persoane, printre care si patru reprezentanti ai CNVM: Gabriela Anghelache – presedintele CNVM, Paul Miclaus – vicepresedinte CNVM, Victor Eros – membru CNVM, Elena Albu – sefa Corpului de control din CNVM.
Dinu Patriciu este acuzat de mai multe infractiuni – delapidare, spalare de bani, asociere pentru pentru savarsirea de infractiuni, manipularea pietei de capital, dezvaluire de informatii privilegiate si initiere sau constituire a unui grup infractional organizat.