Transferurile au cumulat 59,8 milioane lei (14 milioane euro), suma din care operatiunile cu titlurile Rompetrol Rafinare si Socep au reprezentat 80%.
Un rulaj mai mare decat cel din ultima sedinta a saptamanii a fost inregistrat la 2 iulie, cand transferurile cu cumulat 138,4 milioane lei (32,1 milioane euro). La acea data 90% din lichiditate a fost asigurata de tranzactiile speciale, in suma de 124,9 milioane lei.
Cea mai mare operatiune de vineri, de 33,6 milioane lei (7,8 milioane euro), a fost realizata de Rompetrol Downstream, divizia de distributie a carburantilor a grupului Rompetrol, care a transferat 2,61% din actiunile Rompetrol Rafinare. Titlurile au fost preluate de The Rompetrol Group.
Tranzactia speciala nu a influentat semnificativ pretul din piata, astfel ca titlurile Rompetrol Rafinare au scazut cu 1,64%, la 0,06 lei, pe un rulaj de numai 7.300 de lei.
Dupa primele 20 de minute ale sedintei SIF Oltenia (SIF5) a vandut 10,2% din actiunile operatorului portuar Socep, pentru 13,8 milioane lei (3,2 milioane euro). Titlurile au fost transferate printr-o tranzactie negociata. Ulterior, societatea de investitii financiare a cedat pe piata principala restul de titluri pe care le mai detinea la operatorul portuar si a iesit din actionariat. Tranzactia speciala a fost efectuata la un pret de 0,396 lei/titlu, respectiv cu 14,78% peste ultima cotatie de joi.
Dupa realizarea tranzactiei negociate titlurile Socep au crescut puternic pe piata principala, astfel ca la finalul zilei titlurile erau cotate la 0,396 lei, pret similar cu cel la care a fost realizat dealul. Evolutia a venit pe al doilea rulaj din piata, de 2,4 milioane lei.
„Cred ca evolutia actiunilor Socep a fost determinata de speculatori, care merg pe ideea ca cel care a cumparat de la SIF Oltenia va continua sa preia si alte pachete din piata, pentru a-si consolida pozitia. Atunci, speculatorii cumpara acum pentru a vinde ulterior la preturi mai mari”, a declarat agentiei Mediafax Adrian Simionescu, directorul general al firmei de brokeraj Vienna Investment Trust.
Pe piata principala, majoritatea actiunilor au fost tranzactionate la preturi in imediata apropiere a cotatiilor de referinta inca de la debutul sedintei, investitorii introducand ordine de transfer pentru volume reduse de titluri.
Ultimele operatiuni cu cele mai lichide 10 actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in crestere in medie cu numai 0,24%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,57% peste nivelul de la finalul sesiunii precedente.
La preturi in urcare, in medie cu 1,07%, au fost efectuate si ultimele transferuri cu actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF).
Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 0,52%.
„Aparent, unele actiuni cresc fara un motiv, adica nu sunt stiri care sa influenteze preturile, insa, eu cred ca anumiti investitori institutionali au inceput sa acumuleze pachete, considerand ca preturile sunt la niveluri atractive. Acestia fie ca isi consolideaza pozitiile, fie revin pe unele actiuni de pe care au iesit anterior”, a afirmat Simionescu.
„Cresterile accelerate sunt determinate si de speculatorii, care vazand interesul pentru cumpararea unor actiuni, intra si duc pretul mai sus, tocmai in ideea ca cel interesat de preluarea unor pachete mai mari va continua sa cumpere, iar speculatorii vor vinde la preturi mai mari”, a mai spus reprezentantul Vienna Investment Trust.
El considera ca revenirea interesului unor investitori mai mari este determinat si de apropierea listarii Fondului Proprietatea.
„Deja s-a acumulat multa tensiune in piata, deoarece bursele externe au mai crescut in ultima perioada in timp ce la noi piata abia s-a miscat. Lumea asteapta sa se dea startul unei directii si sa reinceapa sa tranzactioneze. Cred ca daca bursele externe vor continua evolutia pozitiva s-ar putea sa vedem din nou sedinte cu cresteri de 4-5% la nivelul intregii piete”, a precizat Simionescu.
Actiunile BRD (BRD) au fost cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 3 milioane lei, iar la finalul sesiunii erau cotate la 12 lei, pret similar cu referinta.
Exceptand actiunile Socep, cresteri accelerate au inregistrat vineri si titlurile Oil Terminal (OIL) si Oltchim (OLT), care au urcat cu 14,66% si, respectiv, 14,63%. Ultimele operatiuni cu actiunile Oil Terminal au fost efectuate la 0,266 lei, iar titlurile combinatului chimic au ajuns la 0,188 lei. Evolutia celor doua actiuni a venit, insa pe rulaje reduse, de 125.000 de lei si, respectiv, 181.000 de lei.
Numai 6 actiuni din cele 72 de companii listate pe principalele patru categorii ale BVB au inregistrat corectii. Cea mai vizibila a fost consemnata de titlurile Contor Group (CGC), care au coborat cu 4,19%, pe o lichiditate de numai 240 de lei.
Attila Verestoy, oferta publica voluminoasa pe Rasdaq
Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 1,3 milioane lei, valoare cu 7,7% mai redusa decat rulajul de joi, de 1,4 milioane lei. Lichiditatea de joi a fost sustinuta insa in proportie de 72% de inregistrarea rezultatelor ofertei publice de la Matrita Odorheiul Secuiesc (MATA), derulata de senatorul UDMR Attila Verestoy.
In ultima sesiune a saptamanii, actiunile Electromagnetica (ELMA) si Argus Constanta (UARG) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 499.000 de lei, respectiv 343.000 de lei. Titlurile Electromagnetica au avansat cu 5,08%, la 0,62 lei, iar cea mai recenta tranzactie cu actiunile Argus a fost efectuata la 1,65 lei, pret similar cu referinta.
La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,5%, revenirea fiind determinata de publicarea unor informatii despre economia SUA, care au fost peste asteptari.
Totodata, majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est avansau cu cel mult 0,9%, in timp ce bursele din Slovenia si Bulgaria erau in scadere cu 0,4% si, respectiv, 1%.