„Castigatorii din 2007 au fost marii pierzatori din 2008, printre ei numarandu-se Dan Ioan Pop, Gheorghe Calburean si Catalin Chelu”, a spus Dragos Zogorean, director de investitii in cadrul Ventrust Investment.
El a mentionat ca majoritatea companiilor in care acestia sunt actionari au inregistrat in prima jumatate a anului 2007 cresteri de peste 100%, in unele cazuri chiar si de 1.000%
„Acestea au fost cresteri exagerate, in marea majoritate a cazurilor, si s-au datorat asteptarilor investitorilor ca in urma unor majorarii de capital social cu numerar, profiturile obtinute vor creste spectaculos in urma investitiilor realizate. Nu a fost asa!”, a explicat Zogorean.
Paul Brendea, analist in cadrul Prime Transaction, sustine la randul sau ca sunt oameni de afaceri ale caror companii au scazut mult in 2008 la bursa (Tender, Calburean, Popp, Cinca, Ciurtin si altii). El mai spune ca este insa dificil de realizat un top real al investitorilor.
Dan Ioan Popp este principalul actionar al companiei Impact, Gheorghe Calburean detine pachete semnificative de actiuni la Dafora Medias si Condmag, in vreme ce Catalin Chelu detine procente de actiuni la unele societati de investitii ca SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5).
Intrebati ce companii tranzactionate la BVB au reusit sa pastreze un avans fata de nivelul de inceputul anului, analistii au mentionat una singura: Titan SA.
„Titan SA e singura care e pe plus de la inceputul anului, cu un avans de 2,5% (in special in urma cresterii accelerate din noiembrie)”, a aratat Brendea, comparand cotatia de la inceputul anului cu nivelul din sedinta de vineri, 19 decembrie.
Zogorean pune aprecierea titlurilor Titan SA pe seama faptului ca sunt putin tranzactionate, si pe preluarea de catre LLI Euromills. „Probabil ca in 2009 compania va fi delistata in conditiile in care detinerea LLI Euromills a trecut de 95%”, anticipeaza directorul de investii al Ventrust Investment.
Comparand cu pretul de inchidere din sedinta de marti, 23 decembrie, cotatia Titan SA este usor sub nivelul de la inceputul anului.
Actiunile mai putin lichide, ferite de scaderi agresive
Dragos Zogorean de la Ventrust Investment considera ca cel mai putin afectate companii de scaderile din 2008 au fost cele cu lichiditate redusa, datorata free-floatului mic.
La capatul opus, „toate companiile lichide au inregistrat pierderi semnificative, iar cele mai afectate au fost cele care au inregistrat aprecieri semnificative in ultimii ani, precum SIF-urile, titlurile din sectorul bancar, constructii”, sustine Zogorean.
Paul Brendea de la Prime Transaction arata ca scaderi cu mult mai mici decat media pietei au avut Argus Constanta (-10%), Policolor Bucuresti (-14%), MJ Maillis (-18,3%), Bere Azuga (-23%).
In topul scaderilor de proportii, Brendea a plasat Imotrust Arad (-94,6%), SSIF Broker (-94,7%), Compa Sibiu (-94,4%), Impact Developer&Contractor (-93,7%) sau Prospectiuni Bucuresti (-92,4%).
El a mentionat ca toate variatiile enumerate sunt variatii reale, ce tin cont de operatiunile corporative si de dividendele acordate.
In ceea ce priveste sectorul de activitate cel mai ferit de scadere si care a fost cel mai afectat de scaderi in 2008, Paul Brendea nu crede ca se poate delimita un sector anume.
„Sunt societati si societati, de exemplu in sectorul petrolier Petrom a scazut cu 60% si Rompetrol Rafinare cu 84%. Sunt plaje mari de variatii care fac inadecvata masurarea unui sector prin aplicarea mediilor”, a spus Brendea.
Dragos Zogorean mentioneaza ca dintre companiile lichide aproape toate au suferit pierderi semnificative, de peste 2/3 din capitalizarea de la inceputul anului.
„Nici macar titlurile defensive, precum cele din sectorul utilitatilor, nu au fost ferite de corectiile semnificative”, a completat Zogorean.
Lipsa investitorilor institutionali a adancit pierderile BVB peste media regiunii
Dragos Zogorean considera ca principala cauza care a determinat scaderile mai puternice de la BVB comparativ cu alte burse din regiune a fost lipsa unor investitori institutionali locali puternici, de genul fondurilor de pensii.
„Investitorii nerezidenti, care au determinat in mare masura cresterile inregistrate in anii anteriori, s-au retras in 2008 de la cumparare, pentru prima data dupa 2001 nivelul vanzarilor nerezidentilor depasindul pe cel al cumpararilor”, a explicat Zogorean.
In plus, investitorii locali, in majoritate persoane fizice, au in general un comportament speculativ si nu pot sustine un trend ascendent pe termen lung, potrivit directorului de investitii de la Ventrust Investment.
Valoarea companiilor tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti a scazut la finalul lui 2008 cu 46,8%, pana la 45,7 miliarde lei (11,63 miliarde euro), fata de nivelul de la sfarsitul lui 2007 de 85,96 miliarde lei (24,6 miliarde euro), conform datelor BVB.
Totodata, valoarea tranzactiilor cu actiuni de la BVB insuma in ultima sedinta a anului 2008 doar 6,95 milioane lei (1,9 milioane euro), in scadere cu 49,6% fata de nivelul de la sfarsitul anului precedent.