Participantii au estimat deprecieri atat pe segmentul financiar, cat si pe cel al indicilor sau petrolului.
Exceptie facea doar cotatia aurului care, un circa o ora si jumatate inaintea inchiderii evolua pe plus. In conditiile date, participantii au parut destul de prudenti, incheind, pana la ora 17.30, un numar de aproape 2800 contracte cu o valoare de 15 milioane lei.
In ceea ce priveste orientarea investitorilor, cele mai multe tranzactii au fost realizate pe segmentul financiar, DESIF5 fiind lider la capitolul volum.
La ora 17.30 derivatele SIF5 se remarcau cu 1724 de contracte incheiate. In ceea ce priveste cotatiile, acestea scadeau pentru toate scadentele tranzactionate. Scadenta iunie a fost, ca de obicei, orizontul investitional favorit al speculatorilor, atragand cea mai mare parte a transferurilor. La ora mentionata, cotatia DESIF5 iunie pierdea 1,91%.
Pentru septembrie DESIF5 se ieftineau cu 1,85% iar pentru decembrie 2011 si cu 2,10%. Tendinta de scadere a venit in contextul in care actiunile europene si obligatiunile din Grecia au scazut dupa ce Standard & Poor’s a coborat cu doua nivele, de la B la BB-, ratingul privind gradul de indatorare al acestei tari.
Pe segmentul indicilor, investitorii activi pe simbolul DEDJIA_RON au mizat pe scadere, desi cotatia futures a indicelui DJIA inregistra in SUA o tendinta pozitiva iar cotatiile actiunilor evoluau mixt pe Wall-Street, dupa ce preturile marfurilor dadeau semne de revenire pe o directie de scumpire.
Pe piata Sibex, la ora 17:30, indicele DJIA scadea cu 100 puncte pe scadenta iunie 2011, in timp ce pe scadenta septembrie 2011 cotatia inregistra un minus de 78 puncte. La aceeasi ora se inregistrau tranzactii si pe scadenta decembrie 2011, cotatia indicelui afisand un minus de 58 puncte.
In ceea ce priveste piata valutelor, leul a recuperat aproape in intregime pierderile din sedinta de vineri, revenind la un curs apropiat de cel anterior corectiei. BNR a anuntat un curs oficial de 4,1039 lei/euro, in scadere cu 1,69 de bani fata de sfarsitul saptamanii anterioare. Si la Sibiu cotatia derivatului EUR/RON a suferit corectii, euro depreciindu-se cu 0,28% sau 1,16 bani fata de leu, pentru finalul lunii iunie.
S-au inregistrat tranzactii si pe segmentul derivatelor pe petrol, pretul futures barilului de tip Light Sweet Crude de la Sibex pierzand peste 1%, conform cotatiei de la 17,30. S-a observat asadar mentinerea tendintei descendente dupa ce saptamana trecuta aurul negru a traversat cea mai slaba saptamana din ultimii trei ani.
Totusi, pe pietele externe, cotatia petrolului a dat semne de revenire luni, pretul barilului crude revenindu-si dupa cinci zile consecutive pe minus dupa ce un raport a aratat cresterea exporturilor Germaniei la nivel record in martie.
Au mai fost tranzactionate si derivatele pe actiunile Fondul Proprietatea, evolutia pretului futures fiind corelata cu directia din piata suport. Pe scadenta iunie cotatia DEFPR pierdea 1,36%, conform datelor de la ora 17,30.
Participantii s-au aratat interesati si de evolutia paritatii euro/dolar, tranzactionand contractul pe aceasta, denominat in lei. Din nou miza a fost pusa pe un dolar mai puternic, moneda unica pierzand 1,34%, conform cotatiei de 1,4311 USD pentru un euro.
Singura exceptie de la scadere se observa pe uncia de aur, pretul metalului pretios crescand cu 6 dolari pe termen scurt (iunie). Numarul contractelor fiind de 72.