Scaderile de luni ar putea avea drept cauza si situatia de instabilitate politica, creata de perspectiva tot mai clara a alegerilor anticipate, insa brokerii spun ca astfel de evolutii ale pietei nu sunt un lucru iesit din comun, avand in vedere oscilatiile puternice din ultimele doua luni.
„Dupa parerea mea aceste oscilatii sunt normale, daca avem in vedere volatilitatea pietei din ultimele luni. Nu cred ca scaderile de pe SIF-uri sunt neaparat un efect al apropierii alegerilor anticipate, intrucat anticipatele se vehiculeaza de mult in piata”, a declarat pentru DailyBusiness directorul general al BT Securities, Rares Nilas. „In urma cu doua luni acestea ar fi putut pune in pericol aderarea, insa in acest moment nu vad motive de panica din cauza anticipatelor”.
[quote=Rares Nilas, director BT Securities]Este pentru prima data cand ne confruntam cu o activitate atat de intensa din partea arbitrajorilor, acestia fiind una din principalele cauze ale cresterii lichiditatii si volatilitatii de pe piata[/quote]
Brokerii sustin ca volatilitatea ridicata din ultimele luni este legata si de activitatea mult mai intensa a arbitrajorilor, care tranzactioneaza atat pe Bursa cat si pe piata futures de la Sibiu.
Activitatea pe Bursa din Sibiu a crescut puternic in ultimul an, iar in ultimele luni efectele au inceput sa se vada si pe piata spot. Din acest motiv, brokerii sustin ca e greu de facut o prognoza privind evolutia pietei in urmatoarea luna.
„Este pentru prima data cand ne confruntam cu o activitate atat de intensa din partea arbitrajorilor, acestia fiind una din principalele cauze ale cresterii lichiditatii si volatilitatii de pe piata. In general, pe toate pietele internationale, derivatele afecteaza volatilitatea pe piata de actiuni. Din acest motiv este greu de spus cum va evolua piata in acest final de an, avand in vedere ca se apropie si scadenta pe Sibiu”, a explicat Nilas.
Cea mai mare scadere au inregistrat-o, luni, actiunile SIF Oltenia, care au pierdut peste 6%, pe fondul unor transferuri de 16,5 mil. lei (4,8 mil. euro). SIF Moldova si SIF Muntenia au inregistrat, la randul lor, scaderi de circa 5,4%.
Dintre celelalte actiuni lichide, titlurile Petrom au pierdut 1,7%, inchizand la 0,58 lei/actiune, actiunile Bancii Transilvania au scazut cu 2,4% la 0,995 lei/actiune, iar titlurile BRD au pierdut 1,7%, inchizand la 18,7 lei/actiune.
Indicele BET a pierdut 1,7%, la fel ca si indicele BET-C. Valoarea totala a tranzactiilor realizate luni a fost de 62 mil. lei (18,1 mil. euro).