Doar cateva zeci de tranzatii cu doar 10 titluri au fost facute in prima jumatate de ora de la deschidere. In primele 10 minute nici nu existau suficiente actiuuni ca sa se completeze topurile cu cele cinci cele mai mari scaderi, respectiv cresteri de preturi.
La o ora de la deschidere scadeau toti indicii bursieri (mediile ponderate ale preturilor diferitelor portofolii de actiuni). Doar la deschidere, si sporadic, dupa aceea, speculatorii au incercat sa forteze cresterea cotatiilor societatilor de investitii financiare (SIF), pentru a conserva cresterea de ieri peste pragul de siguranta al indicelui BET- FI, al SIF-urilor.
Lichiditatea (valoarea tranzactiilor la Bursa) este mai redusa ca niciodata: nici 250.000 de euro.
„Desi era privizibila, schimabrea ministrilor a fost facuta prea rapid, iar piata nu a asimilat posibilele consecinte. Investitorii sunt atenti mai ales la ministrul finantelor, pe care il cunosc doar prin opozitia sa la cresterea pragului maxim de detinere la SIF-uri. Ceea ce nu este o recomandare prea buna”, a declarat Nicolae Ghergus, directorul general al casei de brokeraj Confident Invest, pentru DailyBusiness.ro.
Piata intreaga asteapta cresterea pragului maxim de detinere de actiuni la SIF-uri de la 1% la 5%, masura care ar putea spori gradul de control al actionarilor asupra managementului si ar ridica lichiditatea pietei. In prezent un investitor nu poate avea drepturi de vot de mai mult de 1% din totalul actiunilor unei SIF, impreuna cu cei cu care actionaza in mod concertat. Problema este insa ca marea majoritate a actionarilor nu participa la adunarile generale, iar controlul asupra managementului este deficitar.
„Asteptarile privind prestatia noului ministru de finante sunt mari. Sansa lui este sa inteleaga faptul ca un ministru de finante este mai totdeauna urat in tara, dar ca el trebuie sa fie bine apreciat de pietele internationale”, a completat Nicolae Ghergus, unul dintre vetaranii pietei care a fost martorul renasterii acesteia acum 15 ani.
BET FI, indicele dedicat societatilor de investitii financiare (SIF), scade cu 0,3%, si ameninta sa treaca din nou sub pragul de 22.000 de puncte, dupa care ar putea urma prabusirea pana la 18.000 de puncte. Speculatorii ar putea continua sa incerce sa pastreze indicele peste 22.000 de puncte.
Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), pierde 0,49%, pana la 463 puncte.
Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), sterge 0,48% din valoarea de inchidere de ieri, mentinandu-se aproape de pragul de la 3.000 de puncte.
In fine, Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile) , scade cu 0,73% pana la 5.070 de puncte.