In ciuda unui inceput de an dificil pe bursa, succesul ofertei publice initiale (IPO) Transgaz si anuntata listare a titlurilor Erste ar urma sa creasca increderea companiilor in bursa de valori, ca sursa de finantare pentru proiectele de dezvoltare.
In conditiile scumpirii creditarii bancare, generata in principal de deprecierea leului, tot mai multe companii ar putea alege finantarea prin intermediul listarii la bursa, estimeaza specialistii din piata.
Teraplast Bistrita si Contor Group Arad sunt doua dintre companiile care vor lansa in urmatoarele doua luni oferte publice initiale, urmand sa listeze intre 20 si 25% din actiuni.
Contor Group Arad, cel mai mare producator de contoare din Europa Centrala si de Est, spera sa obtina de pe urma ofertei publice initiale intre 4 si 5 milioane de euro. Conform unui comunicat al companiei, in cadrul IPO-ului, ce va fi intermediat de societatea de servicii de investitii financiare IFB Finwest, vor fi vandute 20% din actiuni, la un pret pe actiune intre 40-50 de bani.
Producatorul de materiale PVC Teraplast Bistrita este a doua companie ce isi propune lansarea, cel mai probabil in luna martie, a unei oferte publice initiale ce va include 25% din capitalul social, la o valoare nominala de 10 bani pe titlu. IPO-ul va fi intermediat de Raiffeisen Capital&Investment, aceeasi companie ce a manageriat oferta Transgaz, cel mai de succes IPO din istoria pietei de capital romanesti. CNVM a aprobat deja prospectul preliminar de oferta.
Ca si in cazul Contor, care vrea sa foloseasca banii obtinuti de pe bursa pentru extinderea si dezvoltarea afacerilor, si Teraplast a anuntat ca fondurile obtinute urmeaza sa fie investite in dezvoltarea business-ului.
„Ofertele publice initiale sunt avantajoase, pentru ca ofera o finantare rapida, la costuri mai reduse. Lansarea IPO-urilor aduce, pe de alta parte, pe langa o linie de finantare constanta si credibilitate, mai ales pentru firmele care vor extinderea pe pietele internationale”, a declarat Stere Farmache, presedintele director general al Bursei de Valori Bucuresti.
Primavara lui 2008 se anunta una extrem de aglomerata pe segmentul lansarilor de oferte publice initiale. Pe langa Teraplast, pe bursa bucuresteana si-ar putea face debutul si companiile Adeplast Oradea, Aro Palace Brasov si Transilvania Leasing.
„Succesul IPO-ului Transgaz dar si cifrele bune inregistrate de oferta Casa de Bucovina, demonstreaza faptul ca piata de capital este capabila sa absoarba astfel de oferte”, spune Septimiu Stoica, fostul presedinte al BVB, in prezent vicepresedinte al Asociatiei Brokerilor.
„Oferta publica initiala derulata de Transgaz a fost suprasubscrisa de aproape 28 de ori. Investitorii au subscris 1,8 miliarde de euro pentru pachetul de actiuni a carui valoare de oferta a fost de 64,2 milioane euro. Acest fapt demonstreaza ca exista bani in piata care urmaresc astfel de oferte”, a mai spus Stoica.
Lansarea IPO-urilor, afectata de deprecierile de pe pietele internationale de capital
Lansarile unor noi IPO-uri pe piata romaneasca de capital ar putea fi insa puse in pericol de momentul nefavorabil determinat de criza generalizata de pe pietele de capital internationale, la care este conectata si bursa bucuresteana.
„Inceputul lui 2008 a fost marcat de o scadere puternica a cotatiilor, determinata de retragerea din piata a investitorilor straini, care si-au reconsiderat investitiile pe fondul crizei puternice declansate de problemele din piata americana a creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc”, explica Stoica.
„Momentul a fost marcat de o scadere puternica a cotatiilor titlurilor si a lichiditatii, fenomen care il mai resimtim si astazi, chiar daca la cote mai reduse. Pietele insa isi revin si cred ca, in conditiile in care investitorii isi vor recapata increderea in pietele de capital, listarile vor deveni favorabile”, a mai spus vicepresedintele Asociatiei Brokerilor.
Presedintele BVB, Stere Farmache, recunoaste problemele din piata, sentimentul negativ putand duce la amanarea unor oferte publice.
„Nu exista insa nicio decizie oficiala in acest sens. In plus, oferta Transgaz in care investitorii romani au subscris sume importante dovedeste faptul ca interesul acestora pentru piata de capital este la cote ridicate. Daca luam in calcul si impactul listarii actiunilor Erste pe bursa, cred ca vom avea toate premizele necesare unor oferte de succes in aceasta primavara”, a mai spus Farmache.
Penurie de IPO-uri pe pietele externe
Daca in tara, oficialii bursei sunt optimisti si cred ca piata, in actuala sa conjunctura, este capabila sa primeasca noi oferte publice, pe piata internationala situatia este total diferita.
Nu mai putin de 25 de companii si-au amanat lansarea unor IPO-uri in prima luna din acest an, printre cele mai cunoscute aflandu-se cele pregatite de producatorul danez de energie Dong Energy, lantul de magazine chinez Maoye International Holdings si brandul de imbracaminte Tommy Hilfiger, detinut de britanicii de la Apax Partners. Printre IPO-urile amanate se mai afla Solargiga Energy si SFK Construction, companii care vroiau sa obtina 423 de milioane de dolari din listarea pe bursa din Hong Kong. La fel, in Statele Unite, de exemplu, producatorul de biodisel Imperium Renewables si-a amanat listarea pe piata americana de capital, de unde voia sa obtina 345 de milioane de dolari.
Motivele pentru care majoritatea a renuntat la IPO-uri sau si le-a amanat pe termen nelimitat tine de conditiile din piata. Bursele din intreaga lume au trecut in acest inceput de an printr-o perioada de deprecieri masive. Indicii burselor din Franta, Polonia, Suedia, Mexic si Australia au scazut cu peste 20% fata de 2007, iar pe alte 40 de piete s-au semnalat deprecieri de pana in 20%.
„Urmare a crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, piata bancara a avut de suferit, iar impactul a fost simtit imediat pe bursa”, a explicat Stoica.
„Acest val de depreciere a lovit apoi toate pietele internationale, iar investitorii au decis sa caute plasamente mai sigure, dovada ca metalele pretioase au ajuns la cote istorice. Cresterea pretului petrolului determinata de cresterea consumului si de decizia OPEC de a mentine productia, cuplata cu deprecierea dolarului in fata euro, au dus la amplificarea tendintei negative, iar companiile au decis mai bine sa astepte decat sa lanseze oferte riscante”, a mai spus fostul presedinte al BVB.
Anul trecut, spre comparatie, daca in Romania am avut o singura oferta publica initiala, cea a companiei Transgaz, pe celelalte piete europene s-au derulat IPO-urile a 357 de companii, ce au atras peste 100 de miliarde de dolari.
In zona Asia-Pacific au fost listate 451 de companii, ce au adunat 82 de miliarde de dolari, iar in Statele Unite, s-au lansat 238 de IPO-uri ce au atras 47 de miliarde de dolari.