- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Se vand ca painea calda: Perspectiva castigurilor spectaculoase a incins tranzactiile cu titlurile FP

14 Sep, 00:02 • razvan.codorean
Tranzactiile cu titlurile Fondului Proprietatea au crescut puternic in ultima luna, in conditiile in care investitorii si specialistii in piete de capital estimeaza ca, odata cu listarea la bursa, actiunile Fondului s-ar putea aprecia cu aproape 50%.
Se vand ca painea calda: Perspectiva castigurilor spectaculoase a incins tranzactiile cu titlurile FP

Odata ce firma americana Franklin Templeton a preluat administrarea Fondului Proprietatea si s-a decis acordarea dividendelor de 0,0816 lei pe actiune pentru castigurile aferente anilor 2008 si 2009, afacerile cu titlurile FP au explodat pe piata libera.

Potrivit unor date din piata, titlurile Fondului au generat volume de tranzactionare importante, la valori cuprinse intre 0,5-0,6 lei/actiune. In primavara, titlurile erau cotate la 0,3-0,4 lei.

„S-au facut tranzactii importante in ultima vreme, pentru ca titlurile au devenit foarte interesante pentru investitori. Cei mai multi au cumparat pentru dividende, insa sunt si foarte multi care au achizitionat actiuni pentru a le vinde anul viitor la bursa”, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Sorin Popa, un dealer din piata.

„Volumele sunt semnificativ mai mari, inclusiv ca valoare. Au fost tranzactii si la 0,55 lei/titlu. Oamenii au inteles potentialul de castig, iar prezenta americanilor a adus garantia pe care multi investitori o asteptau pentru a intra in actionariatul FP”, a declarat un alt intermediar.

Analistii de la BCR estimeaza ca, dupa ce vor ajunge in ringul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), cel mai probabil in februarie 2011, titlurile FP se vor tranzactiona la nivelul de 0,7-0,8 lei. Americanii au anuntat ca vor incheia pregatirile pentru listarea la BVB pana pe 22 decembrie.

Mihai Caruntu, seful Departamentului de Cercetare Piete de Capital al BCR, a declarat, luni, ca valoarea titlurilor FP depinde, in mare masura, de pachetul de actiuni listate de stat la companiile strategice. Este vorba de acele companii la care Fondul este actionar.

„In jur de 0,5 lei valoreaza numai actiunile listate (din valoarea titlurilor FP – n.r.), iar cele de la Hidroelectrica, Romgaz, Posta, Compania Nationala de Aeroporturi, dar si la producatorii de energie, companii nelistate, valoreaza mai mult decat cele listate”, a spus expertul, pentru Mediafax.

„La companiile nelistate trebuie, insa, aplicat un discount, pentru ca FP este dependent de politicile pe care statul le va aplica la companiile din sectorul de energie. Fondul depinde de deciziile statului, astfel ca trebuie sa fim rezervati. Statul este actionar majoritar la aceste companii, dar si la Fondul Proprietatea, iar deciziile pe care le va lua vor fi in interesul statului, nu al FP, iar aceasta reprezinta un risc pentru fond”, a declarat Caruntu.

Daca BCR vede pretul actiunilor dupa listare la 0,7-0,8 lei, analistii de la Raiffeisen Capital & Investment (RCI) sunt ceva mai optimisti.

Ei estimeaza ca actiunile vor creste puternic in urmatoarele 12 luni, spre nivelul de 1,05 lei/actiune, peste valoarea nominala a titlurilor de 1 leu.

Analistii de la ING Bank sunt ceva mai rezervati in estimari, indicand o tinta de pret de 0,77 lei/actiune. Totusi, chiar si in acest caz, potentialul de crestere fata de preturile actuale este de peste 50%.

”Ne asteptam ca listarea sa aduca o reevaluare semnificativa a pretului actiunilor”, au precizat analistii de la Raiffeisen.

Potrivit unui raport realizat de KPMG, la finele lunii iulie, Fondul Proprietatea avea un activ net de 14,643 miliarde lei, ceea ce inseamna o valoare de 1,0283 lei/titlu.

Statistica Depozitarului Central arata ca in luna iulie au fost tranzactionate 175 milioane de actiuni FP, ceea ce reprezinta aproape 1,23% din numarul total de actiuni emise de FP.

Cum se pot cumpara titlurile FP?

Titlurile Fondul Proprietatea se gasesc pe piata libera. Anunturi de vanzare pot fi intalnite in ziare, la mica-publicitate, pe Internet sau pe site-ul Fondului Proprietatea.

Cei care vor sa vanda sunt, in general, fostii proprietari de imobile si terenuri nationalizate care au fost despagubiti cu actiuni la FP. Iar cei care cumpara sunt, in principal, investitori cu mult cash sau fonduri de investitii care actioneaza, de cele mai multe ori, prin firme de intermediere. Tranzactiile trebuie inregistrate la Depozitarul Central.

”De contactat, e usor sa gasesti vanzatori dispusi. Atentie, insa, sunt foarte multi intermediari in piata, asa ca, daca vreti sa cumparati, e bine sa cautati atent prin oferte. Puteti gasi oferte bune”, spune Sorin Popa, un intermediar care se lauda ca face bani frumosi din aceasta afacere.

”Am luat la 0,1-0,2 lei, am vandut pe la 0,4. Ideea e sa gasesti oferte si sa cauti cumparatori. Acum sunt ceva mai multi pentru ca, odata cu intrarea americanilor (preluarea de catre Franklin Templeton a administrarii fondului – n.r.), totul este clar. FP merge pe bursa in maxim 6 luni”, spune dealerul.

Printre cei care cumpara sunt tot mai multi investitori mari, in genul fondurilor de investitii sau firmelor care investeau in trecut in imobiliare.

Afacerea cu titlurile FP este una foarte mare, dovada ca, din martie 2008, de cand s-a permis tranzactionarea actiunilor pe piata libera si pana in prezent, s-au vandut peste 4 miliarde de actiuni din cele 14,2 miliarde actiuni emise.

Tranzactii de 1,3 miliarde de euro pe an

Expertii de la BCR au estimat ca, odata ajunse la bursa, titlurile FP vor fi, probabil, si mai interesante pentru investitori. Ei estimeaza ca tranzactiile cu aceste actiuni vor acoperi 1,3 miliarde de euro anual, adica aproape jumatate din lichiditatea anuala a bursei.

In ceea ce priveste impactul listarii FP, Caruntu apreciaza ca operatiunea va avea ca efect cresterea cu aproape 50% a lichiditatii medii anuale a Bursei de Valori Bucuresti.

„Aproape 1,3 miliarde euro ar putea fi valoarea tranzactiilor anuale cu actiunile Fondului Proprietatea la BVB. Astfel, lichiditatea ar avansa de la circa 2,5 miliarde euro, cat a fost anii trecuti. Fondul poate fi un driver si pentru alte actiuni din Romania, pentru ca investitorii straini care vor cumpara titluri la FP se vor uita si la alti emitenti din Romania. Vor cauta si alte posibilitati de investitii, pe energie vor avea expunere prin FP, si s-ar putea uita si dupa alte actiuni din alte sectoare”, a declarat Mihai Caruntu.

Fondul Proprietatea ar putea deveni al doilea cel mai mare emitent de actiuni roman de la cota Bursei de Valori Bucuresti, dupa OMV Petrom si inainte de BRD.

„Odata cu listarea Fondului Proprietatea, lichiditatea (valoarea tranzactiilor la Bursa) va creste cu circa 50% si nu pornind de la nivelul mediu extrem de scazut din aceasta vara”, a declarat Adrian Manaila, directorul general al casei de brokeraj Elda Invest, pentru DailyBusiness.ro.

„Fondul va atrage si investitorii straini inclusiv pentru alte actiuni. Lumea se grabeste sa cumpere actiunile BVB contand pe cresterea in viitor a veniturilor si profitului acesteia”, a mai spus Manaila.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Potrivit datelor prezentate de Fondul Proprietatea, la 29 iulie 2010, Fondul avea 4066 actionari ce detineau 14,2 miliarde de actiuni.

Ministerul Finantelor Publice era principalul actionar al Fondului, cu 7.525.790.644 actiuni, ce reprezinta 52,8476% din total. 125 de persoane juridice detineau 9.434.878.562 actiuni, iar 3.941 de persoane fizice 4.805.662.113 actiuni.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...