Cu o lichiditate (valoarea tranzactiilor) parca tinuta in viata „de aparate”, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si-a vazut toti indicii imitand restul lumii. Scaderile generalizate au subtiat rulajul de trei ori fata de ieri: tranzactii de nici 50.000 de euro in prima jumatate de ora.
Singura veste buna este ca jucatorii de la Bucuresti nu sunt cu totul izolati in letargie.
„Au mai ramas speculatori care sa domine piata in continuare si care mai folosesc evolutiile externe ca reper pentru deciziile lor. In conditiile absentei unor informatii interne relevante, ce se intampla afara a ramas cam singurul reper”, a declarat in aceasta dimineata Alin Brendea, vicepresedintele si directorul de operatiuni al casei de brokeraj Prime Transaction, pentru DailyBusiness.ro.
Prime Transaction este unul dintre cei mai cunoscuti intermediari pentru sectorul de retail (locul 22 din 66 de case de brokeraj dupa valoarea rulajului din primul semestru).
Ben Bernanke, presedintele Rezervelor Federale SUA, a declarat aseara, intr-o sedinta a unui comitet senatorial american, ca economia SUA este „in mod neobisnuit nesigura” si ca este fragila, fara sa agite insa steagul recesiunii.
Comentariul lui Bernanke a fost, ca de obicei, rasucit pe toate partile de analistii lumii. Nu a fost, insa, o prea mare surpriza de digerat si cotatiile au scazut imediat, inclusiv cele ale petrolului, pentru ca asteptarile pentru cresterea consumului nu au mai fost de actualitate.
Doar pretul aurului a crescut, lumea cautand refugiu in detinerile de metal pretios, ca intotdeeauna in vremuri de restriste. Principalul indice american, Dow Jones, a pierdut ieri 1,07%, ceea ce este mult pentru bursa din New York.
La Bucuresti, lichiditatea ar putea sa atinga un nou minim, dupa ce ieri nu a strans nici macar un milion de euro din schimburile de actiuni. La o ora de la deschiderea sesiunii de azi, totalul tranzactiilor nu atinsese 90.000 de euro, dar mai erau „rosii” doar indicii care aveau in portofoliu Societatile de Investitii Financiare (SIF) . „Un nivel atat de mic reduce foarte mult relavanta evolutiilor indicilor”, spune Alin Brendea.
BET FI, indicele dedicat SIF-urilor, pierdea peste 1% pana la 20.572 puncte. Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), scadea cu 0,23%, pana la 443 puncte. Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), trecea peste valoarea de inchidere de ieri cu doar 0,2%, pana la 2.860 puncte. In fine, Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile), obtinea un avans de numai 0,14% pana la 4.870 puncte.