„Sunt convins ca am cumparat actiunile (OMV, n.r.) corect si ca am respectat toate regulile”, a spus Ruttenstorfer. Directorul OMV se asteapta ca acuzatiile sa fie analizate de consiliul de supraveghere al grupului.
Presedintele consiliului de suparveghere al OMV, Peter Michaelis, s-a declarat „surprins de decizia procuraturii”, potrivit agentiei APA, citata de cotidianul Wirtschaftsblatt. Potrivit informatiilor detinute in prezent, Michaelis considera ca „achizitiile au fost realizate corect si in conformitate cu legea”, a afirmat un purtatoar de cuvant al presedintelui consiliului de suparveghere.
Consiliul va analiza „situatia imediat”, a afirmat purtatorul de cuvant.
Ruttenstorfer, in varsta de 60 de ani, a fost director la OMV, cea mai mare companie de petrol si gaze din Europa Centrala, incepand din 2002 si urmeaza sa se retraga la finele lunii martie, noteaza Bloomberg.
Directorul OMV a afirmat ca detine, inca, actiunile cumparate in martie anul trecut. La momentul respectiv, Ruttenstorfer a achizitionat 26.500 de actiuni, iar la sfarsitul lunii decembrie avea 45.030 de titluri.
Achizitia controversata a facut parte dintr-un program de beneficii acordat de grupul OMV, parte a pachetului salarial, a afirmat Ruttenstorfer, citat de cotidianul Die Presse. Seful OMV este obligat sa pastreze actiunile achizitionate astfel pentru o perioada de trei ani.
Autoritatea austriaca de reglementare in sectorul financiar a cerut procuraturii, in august 2009, sa stabileasca daca Ruttenstorfer trebuie pus sub acuzare pentru folosirea unor informatii privilegiate la achizitia unor actiuni ale grupului, relata cotidianul Wall Street Journal la acea data.
Ruttenstorfer a cumparat, la 23 martie 2009, actiuni OMV in valoare de 620.444 de euro, cu o saptamana inainte ca grupul sa anunte acordul de vanzare a participatiei de 20,2% la compania ungara MOL, pentru 1,4 miliarde de euro, suma de doua ori mai mare decat pretul pietei. Acordul a dus la aprecierea actiunilor OMV cu peste 3%.
Autoritatea a investigat cazul din luna aprilie a anului trecut, iar in august 2009 a inaintat concluziile procuraturii.
OMV a anuntat, la momentul respectiv, intr-un comunicat, ca suspiciunile referitoare la Ruttenstorfer sunt nefondate, acesta actionand corect, intr-o maniera transparenta.
In Austria, folosirea de informatii confidentiale se pedepseste cu maximum trei ani de inchisoare.
OMV este actionarul majoritar al Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca, si detine totodata in Romania o retea de benzinarii sub brandul propriu. Grupul controleaza 51% din actiunile Petrom, Ministerul Economiei are o participatie de 20,6%, iar Fondul Proprietatea detine o participatie de 20,11%, restul titlurilor fiind listate la bursa.