„Cresterea a venit pe fondul optimismului din afara, in special din Statele Unite. Au venit niste date pe partea de macroeconomie, care arata ca recesiunea se va termina in 2009, iar din 2010, economia isi va relua cresterea”, a spus pentru DailyBusiness.ro Andrei Puscaragiu, broker la Interdealer Capital Invest.
„Si declaratiile de la summit-ul G20 au impulsionat cresterea din ultima perioada. Avansul BVB este explicabil mai ales prin prisma scaderilor foarte bruste suferite anterior”, a adaugat Puscaragiu.
Pe de alta parte, Oana Iloiu, director vanzari la Active International, nu vede niciun motiv care sa explice cresterea de la Bursa din ultima perioada.
„Nici cresterea economica a Romaniei nu mi se pare justificata”, a spus reprezentantul Active International.
SIF-urile, atractive prin prisma dividendelor
Intrebati cum se explica avansul SIF-urilor, reprezentantii pietei de capital au corelat evolutia cu unele anunturi ale acestor societati privind acordarea de dividende.
„De curand au propus dividende la care nu se astepta nimeni, de exemplu de 600 lei vechi pe actiune, la SIF Oltenia”, a explicat Oana Iloiu.
Andrei Puscaragiu de la Interdealer Capital Invest considera, dupa volumul mare de actiuni tranzactionate, ca au intrat in piata investitorii mari, inclusiv straini.
De asemenea, dupa prima corectie, survenita in sedintele din 27-30 martie, piata a revenit pe crestere, ceea ce arata ca au fost si investitori cu pozitii pe termen lung care au absorbit actiunile scoase la vanzare de speculatori, a continuat Puscaragiu.
Rezultatele pe T1, decisive in evolutia Bursei
„Este inca devreme sa estimam cum va evolua piata in continuare. Perioada actuala de optimism ar mai putea dura o saptamana – doua. Depinde de stirile externe care vor veni in continuare”, a spus brokerul Interdealer Capital Invest.
Totodata, investitorii ar trebui sa se uite si la rezultatele pe T1. In functie de cum vor fi acestea, fata de asteptari, va fi un nou val, fie de optimism, fie de pesimism, a continuat Puscaragiu.
Si Gabriel Necula, broker Prime Transaction, sustine ca e devreme inca „sa ne putem da seama daca piata isi schimba trendul major. Momentan nu exista semnale ca s-ar iesi dintr-o piata bear (de scadere – n.r.) si s-ar intra intr-una de crestere”.
„Un astfel de semnal ar putea fi dat dupa publicarea rezultatelor financiare, in functie de cum vor veni acestea si ce asteptari exista pentru restul anului. Atunci, daca vom vedea cresteri in continuare, am putea spune ca am intrat pe un trend de crestere”, preconizeaza Necula.
Indicele BET, al celor mai lichide 10 actiuni de la Bursa, a crescut de la inceputul lunii cu 10,8%, la 2.626,73 puncte, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, a urcat cu 8,5%, la 1.683,43 puncte.
Cel mai mult a crescut insa indicele BET-FI, al celor 5 societati de investitii financiare, respectiv cu 21,2%, pana la 13.068 puncte. Indicele celor mai lichide 25 de actiuni, BET-XT, a consemnat un avans de 13,71%, pana la 255,47 puncte, in vreme ce titlurile energetice, urmarite de indicele BET-NG, au marcat cea mai lenta crestere, de 6,8%, pana la 371,56 puncte.
Valoarea tranzactiilor cu actiuni a inregistrat aceeasi tendinta ca si indicii, respectiv de crestere, ceea ce arata prezenta sporita a cumparatorilor in piata. In sedinta de luni, rulajul pietei reglementate de actiuni a Bursei a fost de 37,64 mil. lei (9,06 mil. euro), de peste doua ori mai mare comparativ cu cel din ultima sedinta a lunii martie, de 15,9 mil. lei (2,37 mil. euro).