Investitorii asteapta cu interes si speranta datele financiare ale societatilor listate, in conditiile in care cei mai multi dintre acestia au pierdut 60-80% din portofolii, daca ar fi sa calculam numai dupa deprecierea indicilor din acest an.
Sperantele lor ar putea fi confirmate, mai ales ca marti, titlurile BRD s-au apreciat puternic, cu 14,71%, la 9,75 lei/actiune, pe fondul rezultatelor bune inregistrate in primele 9 luni.
BRD SocGen, a doua banca locala dupa totalul activelor, a realizat in primele 9 luni ale anului un profit net de 1,03 miliarde lei (285 mil. euro), cu 52,2% mai mare decat in perioada similara din 2007, cifrele incluzand si profitul realizat din vanzarea participatiei detinute la Asiban. Potrivit brokerilor, BRD a luat decizia publicarii rezultatelor financiare cu aproape o luna mai devreme pentru a opri caderea din ultima vreme a actiunilor, de peste 25%, si de a readuce increderea investitorilor.
Banca Transilvania, un alt emitent important de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), abia scapat din „caruselul”zvonurilor neconfirmate privind un posibil faliment in contextul crizei financiare, a raportat un profit triplu la 9 luni, de aproape 397 milioane de lei (105 mil. euro). Peste 56% din castigul net obtinut de Banca Transilvania a venit, ca si in cazul BRD, in urma iesirii din actionariatul Asiban.
CEC, BCR, BRD si Banca Transilvania si-au vandut de cate 25% din cadrul societatii de asigurare Asiban catre compania franceza Groupama.
Titlurile Bancii Transilvania sunt suspendate in prezent de la tranzactionare din cauza majorarii de capital, insa expertii estimeaza ca atunci cand vor reveni, vor inregistra aprecieri importante.
In ambele cazuri, datele sunt preliminare, cele finale urmand sa fie prezentate la BVB pe 30 octombrie, in cazul Bancii Transilvania, respectiv 10 noiembrie, in cazul BRD.
Investitorii si oficialii BVB spera ca prezentarea datelor financiare de cele 65 de companii listate sa aduca un reviriment al Bursei. Stere Farmache, presedintele BVB, a declarat ca, in conditiile crizei bursiere mondiale, aceasta ar fi, probabil, singura sansa ca investitorii sa revina la sentimente mai bune fata de piata de capital autohtona.
„Dincolo de impactul crizei externe, care a influentat pana acum Bursa de Valori, cred ca rezultate financiare, estimate a fi pozitive pentru majoritatea companiilor, ar putea aduce investitorii din nou la cumparare”, a spus Farmache.
[quote=Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti]Piata are nevoie de aceste date, pentru a compensa reactiile bazate pe sentiment ale investitorilor[/quote]
Dan Paul, vicepresedintele BVB, crede ca odata aplanata criza financiara mondiala, prin injectiile masive de capital anuntate de guvernele lumii, piata de capital isi va reveni, iar verdele va predomina si la BVB.
„Comportamentul investitorilor este dictat, in prezent, mai mult de ce se intampla afara”, a declarat Paul. „Cand vom avea insa datele, cu siguranta va exista un impact, fie macar din prisma faptului ca in sezonul raportarilor, exista multi investitori short care speculeaza pe baza acestor evenimente. Sa ne asteptam la un plus de lichiditate si o crestere a bursei, bineinteles conditionata si de o evolutie pozitiva a mediului extern”, a mai spus vicepresedintele BVB.
Datele statistice ale BVB arata insa, dincolo de estimarile pozitive ale specialistilor, ca la nivelul primului trimestru, desi profitul companiilor non financiare a crescut in medie cu 60%, iar in cazul societatilor financiare cu 16%, datele nu s-au regasit in evolutia Bursei de Valori Bucuresti. Pe fondul crizei financiare mondiale, Bursa a continuat sa se deprecieze, intorcandu-se la nivelul de acum 4 ani.
Conform unui studiu efectuat de firma britanica de investitii Bespoke Investment Group, BVB a inregistrat, in primele 9 luni ale anului, scaderi istorice, pe fondul accentuarii crizei economice mondiale si reticentei de care au dat dovada investitorii, „retrasi” in active mai sigure, in genul metalelor pretioase si titlurilor de stat.
Principalul indice al Bursei, BET, a coborat in acest an cu aproape 56%. Din acest punct de vedere, BVB se afla pe locul 3 in lume la capitolul scaderi, dupa bursele din Ucraina si China, care au pierdut 68%, respectiv 56,4%.
30 octombrie, o zi importanta la Bursa
Pana pe 15 noiembrie, la Bursa de Valori Bucuresti isi vor prezenta rezultatele 65 de emitenti. O zi importanta, privind prin prisma interesului investitorilor, ar putea fi 30 octombrie, cand la Bursa vor fi prezentate datele financiare pe primele 3 trimestru pentru Erste Bank si Banca Transilvania, dar si pentru Electroputere, Socep, Turbomecanica si Bermas.
Erste, in principal, ar putea aduce un reviriment in piata, deoarece conform noilor tinte de profit, anuntate saptamana trecuta, banca asteapta un castig mai mare cu 50% in acest an, in urma vanzarii operatiunilor de asigurari, iar profitul operational este estimat sa se majoreze cu aproximativ 15%.
Pe 31 octombrie, la Bursa sunt asteptate rezultatele SIF Muntenia. Urmeaza apoi, in primele zile din luna noiembrie, rezultatele Oltchim, Transgaz si Petrom, Impact si SIF Transilvania.
O alta zi importanta se anunta cea de 10 noiembrie, cand vor fi publicate datele BRD, Banca Carpatica, Zentiva si SIF Banat Crisana. Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Service isi prezinta rezultatele financiare pe primele trei trimestre pe 13 noiembrie, in aceeasi zi ca si Transelectrica.
Pe 14 noiembrie, la Bursa va fi un adevarat maraton informational, nu mai putin de 37 de companii urmand sa ofere datele financiare, printre care VIG, Alro, Antibiotice, Azomures si Dafora.
Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest, estimeaza ca si in conditiile in care cei 65 de emitenti vor raporta in corpore rezultate pozitive, impactul pe Bursa va fi unul redus, pentru ca situatia pe pietele internationale ramane incerta, in ciuda aprecierilor din aceste zile.
[quote=Razvan Pasol, presedinte Intercapital Invest]Pana nu vom avea un fundament sanatos si un peisaj investitional sanatos si puternic, Bursa va continua sa evolueze prin prisma situatiei externe[/quote]
Conjunctura internationala va fi decisiva pentru evolutia pietei de capital, considera brokerii.
„Pe termen scurt, daca datele financiare vor fi relativ bune, vor reusi cel mult sa determine o crestere usoara, dar la nivel de sedinta, cel mult. Pe ansamblu insa, situatia externa va continua sa influenteze piata”, a estimat Andrei Puscaragiu, broker Interdealer Capital Invest.