„In prezent, suntem in discutii finale cu doua banci comerciale pentru a intra ca si market-makeri pe derivatele euro/leu si de a furniza o lichiditate extrem de mare in aceasta piata, incepand cel mai probabil din luna iunie. Nu pot spune decat ca sunt cele mai mari doua banci din Romania”, a spus Cipariu, citat de NewsIn.
Dupa valoarea totala a activelor, primele doua banci din Romania sunt BCR si BRD.
In privinta comisioanelor, Cipariu spune ca Sibex nu a luat in calcul o reducere a comisioanelor, ele fiind extrem de mici. Comisionul total perceput de Sibex, Casa Romana de Compensatie si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare se ridica la 0,6 lei pe contract.
„Ar fi foarte greu, in cazul unor comisioane mai mici de atat, sa acoperim costurile activitatii de exploatare. Preferam sa venim cu astfel de solutii alternative, decat sa umblam la niste comisioane care oricum sunt mici”, a precizat directorul general adjunct al Sibex.
„Problemele cred ca sunt in primul rand la furnizorii de lichiditate, pentru ca daca ar exista o lichiditate foarte buna, investitorii nu s-ar mai uita atat de mult la costuri, cat la posibilitatea de a intra si iesi foarte usor din piata”, a adaugat acesta.
El a aratat ca intrarea formatorilor de piata depinde de implementarea noii platforme de tranzactionare.
„In prezent suntem in teste interne, iar luna viitoare platforma va fi testata cu toti intermediarii, si cred ca in iunie vom muta totul pe noul sistem. Una dintre conditiile acestor doi mari jucatori a fost de a avea un sistem compatibil cu standardele internationale, sa nu mai lucram cu aplicatii in-house”, a mai spus Cipariu.
Viitoarea platforma de tranzactionare, denumita GlobalVision, este implementata de compania britanica Trayport Ltd, cu care Bursa din Sibiu a semnat un acord initial pentru 5 ani, platforma fiind folosita de nume mari din sistemul financiar precum One Chicago, New Zeeland Stock Exchange, Nord Pool, Merrill Lynch, JP Morgan sau Deutsche Bank.
Platforma GlobalVision va permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni, titluri de stat sau energie, dar si cu certificate de emisie de CO2.
Formatorii de piata au intrat pe piata Sibex in martie anul trecut, prin derularea unui program pilot, iar in octombrie au primit avizului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
In privinta derivatelor valutare euro/leu, piata a fost formata o buna perioada de timp de casa de brokeraj WBS Romania, dar in prezent aceasta a ramas market-maker doar pe derivatele Erste Bank.
Formatorul de piata (market-maker) reprezinta un participant individual desemnat de catre o bursa sa mentina lichiditatea si continuitatea in procesul de tranzactionare. Formatorii de piata sunt interesati de obtinerea unui profit avand rolul de a stabili pretul instrumentelor tranzactionate.
Market makerii sunt obligati, chiar daca nu exista investitori interesati, sa tranzactioneze, sa coteze in permanenta bid-ul si ask-ul, (oferta si cererea) pentru fiecare instrument financiar desemnat, sa actualizeze preturile, incheind de asemenea tranzactii la preturile introduse.