Conducerea societatii de investitii financiare SIF Transilvania (SIF 3) estimeaza ca anul acesta un numar de trei companii din portofoliul sau se vor lista la BVB prin oferta publica initiala.
„In prezent se afla in curs operatiunile pregatitoare listarii la cota BVB a 3 societati din portofoliul SIF Transilvania, respectiv Aro-Palace Brasov, Transilvania Leasing Brasov si Comcm Constanta”, a declarat pentru DailyBusiness Mihai Fercala, presedintele si directorul general al SIF Transilvania.
Acesta a mentionat ca la toate cele trei societati, lucrarile pregatitoare listarii se afla intr-un stadiu avansat de finalizare si ca desemnarea intermediarilor pentru derularea ofertelor publice initiale, efectuata pe baza de selectie, se afla in curs de desfasurare.
SIF Muntenia (SIF 4) va avea pana la finele anului aproximativ 5 companii din portofoliu listate la BVB prin oferte publice initiale, potrivit presedintelui societatii, Petre Pavel Szel. Acesta a explicat ca SIF Muntenia are participatii minoritare la aceste companii, si ca una dintre ele, Casa de Bucovina, este in curs de admitere la tranzactionare la BVB.
Totodata, alte doua companii care se vor lista prin IPO, respectiv Aro Palace si Transilvania Leasing, au ca actionari, pe langa SIF Muntenia, si SIF Transilvania.
Si SIF Banat-Crisana (SIF 1) are in vedere efectuarea unor demersuri pentru listarea la Bursa a unor societati din portofoliu, dar care nu se vor concretiza in acest an, a declarat pentru DailyBusiness Gabriela Grigore, director general adjunct in cadrul societatii.
SIF Banat-Crisana este insa actionari minoritar la cel putin doua companii care se vor lista anul acesta la BVB, respectiv Contor Group Arad si Teraplast.
SIF Moldova (SIF 2) nu intentioneaza sa listeze anul acesta companii din portofoliul sau la bursa, a spus presedintele societatii, Sorin Mihail Turtoescu.
Reprezentantii SIF Oltenia (SIF 5) nu au furnizat niciun raspuns privind listarea la BVB a unor societati la care detin actiuni.
Portofoliul de titluri mobiliare al SIF Banat-Crisana cuprindea, la 31 ianuarie 2008, actiuni la 366 de societati comerciale. Din acestea, 143 sunt societati admise la tranzactionare pe o piata reglementata (30 la Bursa de Valori si 113 pe Rasdaq).
„Gestionarea portofoliului de actiuni al SIF Banat-Crisana urmareste aprecierea pe termen mediu-lung a capitalului investit si a veniturilor generate, tintind un echilibru optim intre rentabilitatea portofoliului si riscul asociat”, a declarat Gabriela Grigore.
Mihai Fercala a mentionat ca portofoliul SIF Transilvania, de companii listate pe pietele de tranzactionare, cuprindea la finele lunii ianuarie a anului in curs 20 societati listate la cota BVB, 123 societati listate pe piata Rasdaq, una necotata, tranzactionata prin sistemul de tranzactionare al BVB si o societate listata la cota Bursei din Viena.
Petre Pavel Szel a precizat ca portofoliul SIF Muntenia cuprinde 240 de companii, dintre care 125 admise pe pietele reglementate Rasdaq si BVB.
Potrivit celor mai recente date, SIF Moldova avea la inceputul lui 2007 un portofoliu format din 279 de societati.
SIF Oltenia avea la finele lui 2007 un portofoliu format din 191 emitenti, dintre care 22 cotati si tranzactionati la BVB si 52 la Rasdaq, 2 necotati dar tranzactionati la BVB (la categoria „unlisted”), 21 listati dar netranzactionati pe Rasdaq si BVB, 41 aflati in reorganizare si lichidare juridica si 53 de societati inchise.
SIF Banat-Crisana a consemnat anul trecut un profit net de 122,8 milioane lei (36,8 milioane euro), cu 47,7% peste rezultatul obtinut in anul precedent.
Volumul total al veniturilor realizate de SIF Banat-Crisana in 2007 s-a ridicat la 182,97 milioane lei (54,8 milioane euro), cu 18,6% peste nivelul inregistrat in 2006. Cheltuielile companiei au scazut anul trecut cu 21%, la 52 milioane lei (15,6 milioane euro).
Gabriela Grigore a mai spus ca ca nivelul profitului ce va fi realizat in acest an de societate va fi influentat si de materializarea intentiei de a capitaliza rezervele constituite din profitul net inregistrat in 2007.
„Astfel, suma de 54,88 milioane lei (16,4 milioane euro), din profitul de 122,8 milioane lei (36,8 milioane euro) consemnat in 2007, ar urma sa fie capitalizata, iar suma de 67,92 milioane lei (20 milioane euro) va fi repartizata in contul de alte rezerve, pentru surse proprii de finantare. Aceste sume vor fi directionate catre realizarea de plasamente financiare, in principal achizitii de actiuni”, a precizat oficialul SIF Banat-Crisana.
Mihai Fercala a aratat ca, potrivit proiectului de buget de venituri si cheltuieli pentru acest an, ce se va supune aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor SIF Transilvania din data de 18 aprilie, se estimeaza un profit brut de 55 milioane lei si un profit net de 53 milioane lei.
SIF Transilvania Brasov a marcat un profit net de 110 milioane lei (33 milioane euro) in 2007, mai mult decat dublu fata de rezultatul obtinut in 2006. Veniturile societatii au urcat cu circa 48%, la 195,5 milioane lei (58,6 milioane euro), in timp ce cheltuielile au avansat doar cu 0,5%, la 72,5 milioane lei (21,7 milioane euro).
SIF Muntenia a inregistrat anul trecut un profit net de 95,2 milioane lei (28,5 milioane euro), in crestere cu 17% fata de 2006. Veniturile societatii au urcat cu 5%, la 133,7 milioane lei (40 milioane euro), in timp ce cheltuielile s-au redus cu 17%, la 38,48 milioane lei (11,5 milioane euro).
SIF Oltenia a consemnat anul trecut un profit net de 78,91 milioane lei (23,6 milioane euro), in crestere cu 35% fata de 2006, venituri de 188,1 milioane lei (56,4 milioane euro), cu 38,9% mai mari decat in 2006 si cheltuieli cu o crestere similara, pana la 67,4 milioane lei (20,2 milioane euro).