SIF-urile au pierdut in medie 2,3% in sedinta de tranzactionare de miercuri, iar corectiile din ultimele zile au erodat complet castigurile de aproape 7% inregistrate in prima sedinta de tranzactionare a acestui an.
Indicele BET a scazut, de asemenea, cu aproape 2% in sedinta de miercuri, in conditiile in care titlurile BRD au pierdut aproape 4,4%, iar cele ale Rompetrol Rafinare au scazut cu 4%. Titlurile Petrom si cele ale Bancii Transilvania au pierdut 0,8%, respectiv 0,9%.
Brokerii spun ca evolutia atipica a pietei fata in comparatie cu cea din ultimii doi ani este determinata de o activitate destul de slaba a investitorilor straini, in conditiile in care si celelalte piete din regiune au inregistrat evolutii slabe in acest inceput de an.
„Corectiile din ultimele zile au fost putin cam aspre, in conditiile in care piata este facuta mai mult de speculatori. Investitori straini noi nu au aparut inca, dar cei existenti au mai facut tranzactii in ultimele sedinte. Cred ca perceptia negativa este in special in randul investitorilor romani, care se asteptau ca o data cu aderarea sa apara imediat investitori straini noi pe piata”, a declarat pentru DailyBusiness Adrian Simionescu, presedintele Finans Securities.
[quote=Adrian Simionescu, Finans Securities]Ianuarie este in general o perioada de evolutii pozitive la Bursa si ma astept ca piata sa-si reia trendul de crestere din ultimele luni ale lui 2006[/quote]
Presiunea la vanzare a fost determinata, in parte, si de investitorii care au amanat marcarea profiturilor la sfarsitul anului trecut, pentru a nu plati impozitul in 2007, si care isi marcheaza profiturile in aceasta perioada.
„Probabil ca investitorii sunt mai prudenti si au in vedere corectiile puternice din martie anul trecut. Cred insa ca e prea devreme sa vorbim despre o perioada de corectie si ma astept la cresteri in perioada urmatoare”, a spus Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Scaderile din ultimele zile fac ca preturile actiunilor sa fie mai atractive pentru investitorii care nu au apucat sa cumpere in primele sedinte de tranzactionare ale acestui an ceea ce va determina probabil o crestere a interesului la cumparare.
„Cei care si-au marcat profiturile in ultimele zile vor intra probabil la cumparare. La fel vor proceda si cei care n-au reusit sa cumpere in prima zi. Ianuarie este in general o perioada de evolutii pozitive la Bursa si ma astept ca piata sa-si reia trendul de crestere din ultimele luni ale lui 2006”, a precizat Adrian Simionescu.
El mai spune ca exista semnale din partea unor investitori straini care doresc sa se mute de pe pietele mai mature din regiune pe pietele mai dinamice din Romania si Bulgaria, dar ca acest lucru nu se va intampla brusc, din cauza procedurilor interne pe care acesti investitori trebuie sa le urmeze in vederea intrarii pe piata.
„Sunt investitori institutionali care si-au elaborat deja strategia de intrare pe piata romaneasca, dar au nevoie ca aceasta sa fie aprobata”, sustine Simionescu.