- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

S&P: Piata de capital romaneasca a crescut foarte mult, dar are inca dimensiuni mici

12 Apr, 17:43 • Redactia DailyBusiness
Piata romaneasca de capital a crescut "astronomic" in ultimii cinci ani, a reusit sa depaseasca pietele emergente "consacrate", precum Rusia, China, Egipt sau Brazilia la capitolul randamentelor, dar are o dimensiune modesta, arata un raport al agentiei Standard&Poor's (S&P).
S&P: Piata de capital romaneasca a crescut foarte mult, dar are inca dimensiuni mici

Potrivit datelor S&P, piata de capital din Romania a inregistrat o crestere anualizata de 69,7% in perioada 2002-2006, peste media de 36,2% inregistrata de indicele S&P/IFCG, in care a fost inclusa Romania. Indicele S&P/IFCG, in care sunt incluse asa numitele piete de „frontiera”, include tarile emergente mai putin dezvoltate, chiar si dupa standardele pietelor in curs de dezvoltare.

Pentru perioada de cinci ani dintre 2002 si 2006 inclusiv, Romania a inregistrat ceea mai mare crestere pe piata de capital, alte tari care au inregistrat randamente de peste 60% fiind Bulgaria, Kenya si Ucraina.

Cresterea anualizata a indicelui a fost de peste 35% in ultimii cinci ani. „Unele din aceste economii mai mici, care inregistreaza cresteri puternice fie datorita preturilor mai mari la marfuri, fie datorita cresterii organice a economiei, au inregistrat niste valori astronomice”, se spune in raportul agentiei, intitulat „De ce pietele emergente devin un ingredient cheie in reteta pentru un portofoliu cu randament mare”. Slovacia, Romania, Bulgaria, Kenya si Ucraina au fost cele mai performante tari.

Agentia considera ca atata vreme cat interesul pentru pietele in curs de dezvoltare creste, „vanatoarea” oportunitatilor investitionale exceptionale devine o practica generalizata. Potrivit analistilor agentiei de rating, „performerii surpriza” ai ultimilor ani au fost tarile ce fac parte din pietele de „frontiera”, definitie care se extinde si asupra pietei romanesti.

S&P Frontier Index contine 22 de tari, printre care si Romania, Bangladesh, Coasta de Fildes, Ecuador, Estonia, Kenya, Letonia, Lituania, Ucraina, Slovacia, Bulgaria si Mauritius.

Cele mai performante piete de capital in ultimii cinci ani au fost Egiptul, cu o crestere medie anuala de 68,5% a pietei, Cehia – 54,3%, Rusia – 50,3% si Peru – 47,3%. Astfel, Romania a depasit prin evolutia din ultimii cinci ani pietele de capital din tarile emergente „consacrate”, precum Rusia, India, China sau Brazilia, ultimele trei tari inregistrand cresteri „respectabile” in perioada 2002-2006, intre 28,4% si 38%, conform raportului agentiei de evaluare a riscurilor financiare.

In opinia analistilor de la Standard & Poor’s, „povestea de succes a cresterii pietelor emergente” consta in liberalizare, preturile marfurilor, inflatia joasa si ratele scazute ale dobanzilor, acestea fiind motoarele cresterii rapide a pietelor de capital din tarile emergente emergente, spune Standard & Poor’s.

S&P estimeaza ca evolutia pietelor emergente va ramane pozitiva, deoarece factorii cumulati precum lichiditatea globala, cresterea economica ridicata si preturile mari ale marfurilor anunta o continuitate a tendintei.

Piata globala de valori pare sa se fi stabilizat in prezent, dupa caderea din februarie 2007, provocata de o combinatie intre temerile de supraincalzire si ingrijorarile privind piata creditelor ipotecare din SUA. Analistii S&P se asteapta la o continuare a perioadei de stabilitate, cu posibilitatea unei cresteri modeste in urmatoarele luni.

O serie de companii mari din pietele emergente au registre contabile echilibrate si active solide, ceea ce le permite sa urmareasca achizitii globale. Aceasta este o alta caracteristica a acestei perioade sustinute de evolutia pozitiva a pietei de capital.
Potrivit S&P, companiile de pe pietele emergente au devenit atat cumparatori globali cat si tinte de achizitii, situatie reflectata de activitatea intensa in sectorul fuziunilor si achizitiilor, benefica pentru piata de capital.

Investitiile in pietele de capital emergente nu mai pot fi considerate simple metode de diversificare a strategiei, ci au devenit indispensabile pentru portofoliile de investitii majore, mai apreciaza S&P.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania va reveni la ritmul accelerat de deschidere de noi magazine
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania ...
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de 1.300 de euro”
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de ...
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri majore pentru țara noastră
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri ...
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea ...
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un ...
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou post de televiziune
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou ...
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase ...
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: „Doamne ferește! În ce lume trăim?”
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: ...
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se fac 150 de angajări
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se ...
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun