- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Specialisti despre Romtelecom: Cel mai bine ar fi ca statul sa-si vanda actiunile pe Bursa

26 Nov, 15:43 • traian.badulescu
Cel mai bine pentru statul roman ar fi sa vanda pachetul de 46% pe care il mai detine la Romtelecom pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), au declarat pentru DailyBusiness.ro specialisti in domeniul telecomunicatiilor.
Specialisti despre Romtelecom: Cel mai bine ar fi ca statul sa-si vanda actiunile pe Bursa

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a anuntat vineri ca statul intentioneaza sa-si vanda pachetul de actiuni Romtelecom.

„Eu insist de foarte mult timp sa vindem participatiile minoritare ale statului in companii, care nu ne-au adus mari beneficii la buget. Vanzarea pachetului de 46% din Romtelecom este o decizie foarte buna”, a declarat Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor.

El a spus ca daca va fi cineva interesat de achizitia acestui pachet, acea companie va fi Deutsche Telekom si nu OTE.

„Dar exista mai multe posibilitati de vanzare a acestui pachet. Cea mai buna varianta este sa-l scoti pe Bursa„, a spus Pambuccian.

El a subliniat ca Romtelecom, spre deosebire de alte societati, precum cele din industria carbunelui, este o companie „sanatoasa, listabila la Bursa”.

O parere similara are si Nicolae Oaca, analist in domeniul telecomunicatiilor.

Listarea pe bursa este cel mai plauzibil scenariu deoarece se adreseaza unei intregi piete (piata de capital) si nu unui potential cumparator, depinzand de contractul de privatizare al Romtelecom”, a declarat Nicolae Oaca.

El a mentionat ca in unele contracte de vanzarea pot fi stipulate drepturi pentru cumparator – dreptul de a cumpara pachete ulterioare oferite la vinzare si pretul pe actiune (de exemplu Contractul prin care Deutsche Telekom a cumparat un pachet din OTE), drept de preemptiune.

„In oricare dintre situatii, statul roman trebuie sa consulte actionarul majoritar si sa agreeze cu acesta modalitatea de vanzare”, a punctat Nicolae Oaca.

Varujan Pambuccian a enumerat 3 motive pentru care statul ar trebui sa-si vanda pachetul pe Bursa.

„In primul rand, suma pe care o va putea lua din listarea pe Bursa va fi mai mare decat cea prin vanzare directa”, a argumentat Pambuccian.

El a precizat ca prin procedeul listarii pe Bursa a acestui pachet se va determina valoarea reala a companiei Romtelecom.

Al doilea motiv prezentat de parlamentar este faptul ca listarea pe Bursa reprezinta un proces transparent, astfel ca nu vor mai exista suspiciuni de coruptie.

In al treilea rand, Pambuccian a mentionat ca vanzarea prin Bursa va contribui la consolidarea capitalizarii acesteia.

Nicolae Oaca a subliniat la randul sau ca listarea la bursa implica o evaluare a operatorului la momentul vanzarii.

„Fiind mai multi cumparatori (fonduri de investitii, investitori particulari) valoarea pe actiune ar putea fi mai mare daca oferta este suprasubscrisa”, a explicat Nicolae Oaca.

Pe de alta parte, vanzarea directa ar putea conduce uneori la aprecierea incorecta a valorii companiei, potrivit analistului in domeniul telecomunicatiilor.

Pambuccian a mentionat ca vanzarea pe Bursa este necesara, „daca nu vrem sa ajungem sub tutela Poloniei”, care a ajuns cea mai mare bursa din Europa, dupa cea din Londra, in urma privatizarii companiilor pe piata de capital.

De altfel, la nivelul guvernantilor exista un curent puternic, favorabil listarilor pe Bursa, a mai spus Pambuccian.

El considera ca statul ar trebui sa vanda pe Bursa si un pachet minoritar din Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) si din agentia de comunicatii a CFR-ului.

Contactati de catre DailyBusiness.ro, reprezentantii Deutsche Telekom nu au dorit sa faca niciun comentariu.

La randul lor, reprezentantii OTE au mentionat ca societatea „va analiza toate optiunile disponibile spre beneficiul tuturor actionarilor sai”.

Urmărește Daily Business pe Google News