Pe piata spot, participantii au fost activi vineri pe ATS-ul administrat de Sibex, transferand 26.179 de actiuni Prodlapst Imobiliare, la preturi intre 3,88 si 3,99 lei/actiune. La inchidere, cotatia unei actiuni PPLI valora 3,88 lei, apreciindu-se cu 10,8%.
In ceea ce priveste evolutia simbolurilor tranzactionate pe segmentul derivatelor, ultima sedinta a saptamanii a mentinut tendinta pozitiva pe care cotatiile DESIF5 au avut-o in patru din cele cinci sedinte ale saptamanii. Pe fondul cresterilor, investitorii au rulat echivalentul a aproape 1,4 milioane de actiuni SIF5 prin cele 1400 contracte incheiate. Scadenta martie si-a taiat partea leului cu 96 % din transferurile DESIF5. In raport cu aceasta, pretul de cotare de la ora 17.30 indica o apreciere de 0,97 %. Pentru iunie si septembrie cresterile erau de 0,02 si 0,36 % dar pe volume mult mai mici. In topul saptamanii, DESIF5 au ocupat locul intai cu circa 12.500 contracte, semnificand transferuri cu 12,5 milioane de actiuni SIF5.
Pe segmentul indicilor, participantii au mizat pe cresterea cotatiilor Dow Jones pe toate scadentele tranzactionate. La ora 17,30 se observau 525 de contracte DEDJIA_RON. Indicii burselor din Marea Britanie si Franta au inregistrat evolutii negative in timp ce indicele DAX dar si cotatia futures a indicelui DJIA au evoluat pe crestere, investitorii fiind atenti si la evolutia NYSE, pe piata americana fiind anuntat nivelul somajului pe Decembrie 2010. Acesta a indicat o scadere a ratei somajului care a atins 9.4 % in ultima luna a anului precedent, nivel situat sub estimarile specialistilor; ultimul nivel publicat a fost cel de 9.8 %, inregistrat la nivelul lunii Noiembrie. La ora 17,30 DEDJIA_RON martie crestea cu 16 puncte, in timp ce pe scadentele iunie si septembrie se observau aprecieri de 4 si 28 puncte. In topul saptamanii derivatul Dow Jones s-a clasat pe locul doi cu circa 4300 contracte.
In ceea ce priveste aurul, cotatia metalului galben s-a depreciat pe piata de la New York, atingand cel mai scazut nivel din ultimele 5 saptamani, conform Bloomberg. Scaderea cotatiei metalului pretios este pusa pe seama aparitiei semnelor de revigorare a economiei americane si a aprecierii dolarului. Dolarul a crescut in raport cu moneda unica europeana pana la cel mai ridicat nivel din Septembrie pana in prezent. La Sibex, investitorii tranzactionau uncia la un pret mai mic cu 3,7 dolari pe termen mediu (scadenta aprilie 2011). Pe termen scurt insa (februarie 2011) aurul castiga 1,5 USD/uncie. Numarul contractelor SIBGOLD_RON era, la ora 17.30 de 100, totalul pe saptamana fiind de circa 650.
Pe piata valutelor, leul a castigat usor teren fata de moneda unica, apreciindu-se pe toate cele trei scadente tranzactionate. Tendinta timida de scadere a euro a atras totusi vanzatorii care au contribuit la cresterea volumului pana la aproximativ 250 de contracte. La ora 17,30 cotatia euro pe martie 2011 pierdea doar 0,01 bani. In schimb, pe iunie acelasi an scaderea era mai puternica, cifrandu-se la 1,99 bani. In cele cinci sedinte de la debutul anului au fost incheiate aproape 1000 de contracte EUR/RON.