„Aparitia speculatorilor in piata odata cu listarea Erste este foarte probabila, acestia incercand sa castige din diferentele de pret ale bancii austriece pe cele trei burse cat si din oscilatiile cursului valutar”, a declarat pentru DailyBusiness Alexandra Suciu, analist SSIF Intercapital Invest.
De exemplu, daca pretul actiunii Erste este mai mic la Bucuresti decat la Viena, atunci speculatorii vor cumpara in capitala Romaniei si vor vinde in Austria.
Pe de alta parte, oficialii BVB au mentionat ca acesti „arbitrajori” nu vor avea o sarcina usoara, pentru ca, pentru prima data in istoria bursei romanesti, va fi introdus market-maker-ul. Acesta, respectiv Banca Comerciala Romana, va avea ca sarcina, in calitate de unic intermediar al actiunilor Erste la BVB, sa mentina un echilibru intre pretul titlurilor tranzactionate la Bucuresti si pe celelalte piete de capital.
„Introducerea market-maker-ului este un lucru pozitiv in cazul Erste, deoarece va asigura lichiditate in piata, cu atat mai mult in primele zile de tranzactionare in care este posibil sa vedem o presiune la cumparare”, anticipeaza Suciu.
Mihai Chisu, analist IFB Finwest, considera ca in ciuda aparitiei speculatorilor, „evolutia pretului actiunilor Erste la BVB va fi in stransa legatura cu cea de pe bursele din Viena si Praga, mai ales ca piata noastra este mica. Avantajul este ca in Romania sunt multi detinatori de actiuni Erste”.
6.500 romani detin titluri Erste in valoare totala de 104 mil. euro
Potrivit Erste, peste 1% din capitalul social al bancii, adica aproximativ 3 milioane de actiuni, este detinut de circa 6.500 de romani, cei mai multi dintre ei fiind angajati BCR. Valoarea totala a acestor actiuni se cifreaza la aproximativ 104 milioane euro, la cotatia actuala de circa 34,7 euro/actiune.
Angajatii BCR au putut opta, in noiembrie 2006, pentru suma de 39 euro sau o actiune Erste, in schimbul a sase actiuni BCR. Majoritatea angajatilor au ales sa primeasca titluri Erste, poate si pentru ca la acea data, acestea erau cotate la 54 euro/actiune.
In sedinta de luni, 11 februarie, actiunile Erste erau cotate la 34,7 euro, in scadere cu 42% fata de maximul de circa 61 euro, atins anul trecut, potrivit lui Adrian Barbulescu, director adjuct operatiuni Prime Transaction.
Avand in vedere ca titlurile Erste sunt in prezent mai ieftine decat in momentul la care au fost ‘achizitionate’ de catre angajatii BCR, este posibil ca acestia sa nu se grabeasca sa le vanda la BVB.
Pe de alta parte, „Erste se tranzactioneaza la un indice PER mai mic, de 10 (n.r.- pretul actiunii raportat la profitul net pe actiune), ceea ce o face mai atractiva in raport cu celelale banci listate pe BVB (BRD-19,24; Banca Transilvania-36,85; Banca Comerciala Carpatica-28,26). Este posibil sa vedem achizitii de actiuni Erste de catre investitorii institutionali in perioada de dupa listare”, este de parere analistul Intercapital Invest.
Cu cat compania este mai profitabila, raportul dintre pretul actiunii si dividend este mai mic si implicit mai atractiva pentru cumparator, care astfel isi poate recupera investitia intr-un timp mai scurt.
Potrivit lui Adrian Barbulescu, cel mai mare castig pe care BVB il are prin atragerea Erste este cel de imagine, de crestere a vizibilitatii fata de straini. „Acest lucru prezinta avantaje, dar si dezavantaje. Printre avantaje mentionez atragerea de noi investitori si emitenti straini. In ceea ce priveste dezavantajele, acestea se simt deja, prin corelarea stransa a pietei locale cu cele internationale”, a explicat reprezentantul Prime Transaction.
Alexandra Suciu de la SSIF Intercapital Invest arata ca listarea Erste la BVB va aduce un plus de lichiditate pietei de capital. „Totodata, capitalizarea bursiera va creste prin prisma listarii noii companii, iar daca in urmatorii ani tinta austriecilor de a se tranzactiona 20-25% din totalul actiunilor Erste pe BVB este atinsa, acest fapt va aduce un plus de imagine pietei de capital romanesti”, a conchis analistul Intercapital Invest.