- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

SSIF Broker si WBS vor fi primii \”market-maker\” pe Bursa de la Sibiu

03 Mar, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Bursa din Sibiu introduce, incepand din aceasta saptamana, in premiera, institutia market-maker-ilor (formatori de piata - n.r.). SSIF Borker Cluj si World Brokerage Services (WBS) vor fi primii market-maker-i pe contractele futures.
SSIF Broker si WBS vor fi primii \market-maker\ pe Bursa de la Sibiu

SSIF Broker a fost autorizat ca formator de piata pentru contractele DESNP (Petrom) cu scadenta in martie, in timp ce World Brokerage Services (WBS) va fi market-maker pe valute si pe derivatele DEEBS (Erste), cu scadentele in iunie si septembrie.

Cele doua societati au primit, la jumatatea lunii februarie, unda verde de la consiliul de administratie al Bursei Sibiu, sa fie market-maker-i pentru derivatele amintite.

„Rolul unui market-maker este sa asigure lichiditatea pe anumite tipuri de contracte, iar prezenta sa ofera clientilor siguranta unui pret de cumparare/vanzare”, a explicat Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj.

Market-maker-ul reprezinta un participant individual, desemnat de catre o bursa sa mentina lichiditatea si continuitatea in procesul de tranzactionare. Acestia sunt interesati de obtinerea unui profit avand rolul de a stabili pretul instrumentelor tranzactionate.

Market-maker-ii sunt obligati, chiar daca nu exista investitori interesati, sa tranzactioneze, sa coteze in permamenta bid-ul si ask-ul (oferta si cererea) pentru fiecare instrument financiar desemnat, sa actualizeze preturile, incheind de asemenea tranzactii la preturile introduse.

Conform conventiilor semnate cu Bursa Sibiu, societatile de brokeraj trebuie sa inceapa activitatea de formator de piata in maxim cinci zile de la data semnarii lor. SSIF Broker a semnat pe data de 27 februarie intelegerea cu Bursa Sibiu, iar WBS, pe data de 29 februarie.

Teodor Ancuta, presedintele Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu, a declarat ca spera ca pana la finele anului, in piata sa activeze minim 10 market-maker-i.

„Market-maker-ii vor aduce un suflu nou pietei, care va castiga simboluri noi, in sensul cresterii activitatii pe diferite tipuri de contracte. Implicit investitorii vor putea sa-si diversifice, sa-si extinda strategiile iar lichiditate va creste. Speram totodata ca si numarul market-maker-ilor sa creasca ajungand la minim 10 in acest an”, a declarat Ancuta.

World Brokerage Services Romania (WBS) a fost infiintata in 1997, la initiativa unui grup international de traderi activi pe pietele de capital est-europene. Societatea de brokeraj este condusa de Cristian Sima, fost membru al consiliului de administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Tranzactii in crestere pe piata sibiana

Derivatele de la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) au suferit pe ansamblu o noua corectie in sedinta de vineri, in timp ce numai actiunile Erste Bank si cursul leu/euro au consemnat aprecieri semnificative, pe o lichiditate in crestere.

Investitorii au plasat vineri in derivativele de la Sibiu 58,16 milioane lei (circa 15,67 milioane euro), fiind incheiate 18.541 contracte la termen de tip futures si optiuni, cu 18% mai multe decat in sedinta precedenta.

In sedinta de joi, valoarea contractelor incheiate la Sibiu a fost de 49,7 milioane lei (circa 13,6 milioane euro), din 15.769 contracte.

„Pe piata Sibex, ultima sesiune de tranzactionare din februarie a fost una a corectiilor, preturile derivatelor pe actiuni depreciindu-se in bloc. Reactia investitorilor a fost insa una pozitiva, atat din perspectiva intensitatii plasamentelor cat si din cea a deschiderilor de pozitii”, informeaza comunicatul Bursei din Sibiu.

„Cresterea numarului de pozitii din ultimele doua sedinte indica o doza de optimism pentru debutul lunii martie”, a spus un broker din piata.

Cele mai lichide au fost derivatele pe suportul activ al titlurilor SIF Moldova (SIF2), cu un volum de 9.554 contracte, circa % din rulajul sedintei. Contractele DESIF2 cu scadenta in martie au fost cotate la 2,8250 lei/titlu, in scadere cu 0,0613 lei, iar pentru iunie au fost cotate la 2,9987 lei, mai ieftine cu 0,0274 lei.
Actiunile SIF2 cu scadenta in septembrie sunt cotate la 3,1699 lei/titlu, cu o depreciere de 0,0022 lei, in vreme ce pe scadenta din decembrie au stagnat la cotatia de 3,30 lei/actiune.

Derivatele DESIF5 s-au aflate pe pozitia secunda, cu 8.172 contracte incheiate. Derivatele pe suportul actiunilor SIF Oltenia (SIF5) cu scadenta in martie au fost cotate la 3,4252 lei/titlu, in scadere cu 0,0648 lei fata de sedinta anterioara, iar pentru iunie s-au depreciat cu 0,0417 lei, pana la 3,59 lei. DESIF5 septembrie au pierdut 0,0450 lei, la 3,7950 lei, iar pe contractele cu scadenta in decembrie actiunile SIF5 au scazut cu 0,015 lei, pana la 3,955 lei/titlu.

Ultimele derivate lansate pe Bursa din Sibiu, cele pe activul suport al actiunilor Erste Bank (DEEBS), au fost cotate pentru scadenta apropiata (martie) la 147,3 lei, in urcare cu 2,8 lei.

Pe fondul deprecierii bruste a monedei nationale, a putut fi observata in piata o intensitate crescuta a derivatelor pe cursul leu/euro, unde au fost incheiate 565 contracte.

Cotatia monedei unice europene pentru scadenta din martie a urcat cu 0,061 lei, pana la 3,73 lei, in timp ce pentru scadenta din septembrie s-a apreciat cu 0,0525 lei, pana la 3,75 lei/euro.

De asemenea, investitorii de la BMFMS au cotat aurul pentru scadenta din martie la 955,20 dolari/uncie, in scadere cu 0,50 dolari, fiind incheiate 26 contracte.

Urmărește Daily Business pe Google News