In ceea ce priveste o eventuala preluare a unei participatii la cele doua companii de catre Fondul Proprietatea (FP), Serban a afirmat ca o detinere de 20%, chiar si de 5%, ar fi enorma.
Guvernul are in vedere restructurarea sectorului productiei de electricitate prin crearea a doua companii nationale care sa inglobeze mai multe active ale tuturor companiilor de profil. In cadrul acestei restructurari, autoritatile au in vedere si stimularea companiilor private de a se implica in productia de energie.
Din prima companie energetica nationala vor face parte cele 3 complexuri energetice din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari si Craiova, reactoarele nucleare 1 si 2 de la Cernavoda, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, jumatate din distribuitorul si furnizorul de energie Electrica si doua hidrocentrale ale Hidroelectrica, Valcea si Slatina.
A doua companie energetica nationala va cuprinde ELCEN Bucuresti, termocentralele Deva si Paroseni, Compania Nationala a Huilei, cealalta jumatate a Electrica, hidrocentralele Portile de Fier, precum si hidrocentralele Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita, Sibiu, Sebes, Buzau si Targu Jiu. Totodata, din a doua companie energetica nationala va face parte si termocentrala de la Iernut, pe care Romgaz o va prelua de la Termoelectrica, in contul unor datorii.
Emilian Dobrescu, secretar general al Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, a aratat ca in ultimii opt ani au fost cheltuiti in Romania cinci miliarde de euro in mentenanta.
La randul sau, directorul general al Complexului Energetic Craiova, Constantin Balasoiu, a afirmat ca 84% din grupurile energetice din Romania se afla la limita duratei de viata, iar investitiile necesare pentru modernizari s-ar ridica la zeci de miliarde de euro.