Pe de alta parte, retragerile efectuate de straini din contul brokerilor au crescut mai repede decat depunerile acestora, atingand 2,8 mld. lei (794 mil. euro), cu 66% mai mult decat in 2005.
„Scaderea intrarilor nete de capital strain se datoreaza intarzierii listarii la Bursa a unor companii de stat, precum Romtelecom, Transgaz si Fondul Proprietatea, coroborata cu scumpirea blue-chips-urilor romanesti in ultimii 3 ani. La acestea se adauga legislatia privind SIF-urile, care nu permite intrari de cash semnificative pentru achizitii pe SIF-uri”, a declarat pentru DailyBusiness Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities.
Numarul investitorilor straini activi pe piara romaneasca a crescut anul trecut cu circa 600. Numarul de investitori nou intrati pe piata este de aproape 1.000, din care 217 sunt investitori persoane juridice, in timp ce numarul de investitori care s-au retras este de circa 400, din care doar 13 sunt persoane juridice.
Majoritatea jucatorilor de pe piata se asteapta ca 2006 sa aduca investitori noi si intrari de capital strain mai mari pe Bursa, determinate de aderarea la Uniunea Europeana. Totusi, investitiile straine ar putea fi franate de numarul redus de emitenti cu lichiditate ridicata.
„Singurele actiuni care pot atrage in acest moment investitii straine serioase sunt SIF-urile, bancile si companiile petroliere. SIF-urile mai au potential de crestere, insa investitiile sunt restrictionate de pragul de detinere de 1%. Bancile sunt mai putin atractive, deoarece actiunile acestora sunt scumpe. Potential de atragere a investitiilor straine mai au si cele doua companii petroliere, Petrom si, mai ales, Rompetrol Rafinare”, a explicat Floroiu.
Nerezidentii au cumparat anul trecut actiuni si obligatiuni in valoare de 3,7 mld. lei (1,04 mld. euro) si au vandut valori mobiliare in valoare de 3,19 mld. lei (903 mil. euro). Cumpararile nete au fost de 510 mil. lei (144,7 mil. euro), in scadere cu 15% fata de nivelul din 2005. Sectoarele cu cea mai ridicata activitate a investitorilor straini au fost cel financiar-bancar, reprezentat de SIF-uri si banci si cel petrolier.
Investitorii straini au fost destul de activi si pe piata obligatiunilor. Acestia au cumparat, in 2006, obligatiuni romanesti in valoare de 212 mil. lei (61 mil. euro) si au vandut obligatiuni de 545 mil. lei (156 mil. euro).