Luna trecuta s-au inregistrat cele mai mari intrari nete de capital strain pe Bursa, dupa luna ianuarie, cand nerezidentii au cumparat cu circa 58 de milioane de euro mai mult decat au vandut.
Banii noi intrati in piata au determinat cresteri importante pentru principalele actiuni de la Bursa. Astfel, indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante 10 companii de la Bursa exceptand SIF-urile, a crescut in octombrie cu 6,4%, in timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a inregistrat un avans de 12,6%.
[quote=Adrian Simionescu – Finans Securities]Strainii sunt cei care determina trendul ascendent puternic pe care s-a inscris piata in ultima luna.[/quote]
Brokerii sustin ca acest nou val de investitii straine este normal dupa decizia favorabila privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si se asteapta ca investitiile straine sa se mentina la un nivel ridicat si in urmatoarele luni.
„Strainii sunt cei care determina trendul ascendent puternic pe care s-a inscris piata in ultima luna. Nivelul ridicat al investitiilor straine nu este o surpriza, in conditiile in care era de asteptat ca decizia favorabila privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana sa determine intrari de bani noi in piata”, sustine Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.
El se asteapta ca intrarile de capital strain de la Bursa sa creasca in urmatoarele luni. De altfel, in primele doua sedinte de tranzactionare din noiembrie s-au inregistrat volume de tranzactionare foarte ridicate insotite de cresteri importante pe SIF-uri.
Principalele titluri vizate de investitorii straini au fost cele din sectorul financiar si cele ale companiilor petroliere, care sunt in mod traditional in atentia fondurilor straine datorita liciditatii ridicate.
„Majoritatea investitorilor straini au intrat pe SIF-uri, banci si companii petroliere, dar o parte si-au indreptat atentia si asupra unor titluri mai putin lichide. De regula, fondurile straine intra intai pe sectoare pe care le cunosc foarte bine, dar incep apoi sa se intereseze si de alte titluri, apartinand unor sectoare dinamice, cu potential de crestere ridicat”, spune Simionescu.
Astfel se explica faptul ca indicele BET-FI, care urmareste evolutia tuturor companiilor de la Bursa, exceptand SIF-urile, a crescut luna trecuta cu 8,5%, mai mult decat indicele BET.
„Cresterea interesului investitorilor straini pentru piata romaneasca a fost determinat de hotararea privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, dar si de asteptarile investitorilor straini privind eventuale imbunatatiri legislative o data cu aderarea”, considera Marius Trif, directorul general al Carpatica Invest.
„Lipsa emitentilor noi este in continuare o problema pentru investitorii straini. In acest moment, orice suma mai mare intrata in piata determina cresteri importante ale cotatiilor. Dupa cresterile puternice din ultima perioada este normal sa urmeze o perioada de stagnare sau chiar de scadere”, spune Trif.
Achizitiile fondurilor de investitii straine s-au ridicat in octombrie la 122 de milioane de euro, nivel foarte apropiat de maximul din ianuarie, in timp ce vanzarile au insumat circa 85 de milioane de euro.
Volumul mare al investitiilor straine se reflecta si in topul brokerilor pe luna octombrie, unde primele trei pozitii sunt ocupate de societati de brokeraj care lucreaza preponderent cu fonduri straine. Pe primul loc se afla ING Securities, cu un rulaj de circa 88 mil. euro (309 mil. lei), urmata de CA IB Securities, societatea de brokeraj a HVB Bank, cu tranzactii de 55,4 mil. euro (194 mil. lei), si Raiffeisen Capital&Investmens, cu 47,5 mil. euro (166 mil. euro).