- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Strategie investitionala sau teama? SIF-urile prefera sa tina banii in banci, decat sa investeasca

27 Jul, 00:01 • marius.balasoiu
Valoarea depozitelor bancare ale societatilor de investitii financiare (SIF) a crescut in ultimii doi ani de 1,6 ori, la 483 milioane de lei (113 milioane euro). Potrivit specialistilor citati de DailyBusines.ro, evolutia releva, pe de o parte, modificarile din portofoliu, iar pe de alta temerile privind continuarea tendintei de scadere a bursei.
Strategie investitionala sau teama? SIF-urile prefera sa tina banii in banci, decat sa investeasca

Datele statistice prezentate de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF) arata ca, la 30 iunie, cele 5 SIF-uri aveau in depozite bancare peste 483 milioane de lei (113 milioane euro), in crestere de 1,6 ori, sau cu 191 milioane de lei fata de acum doi ani cand valoarea acestora era de 292 milioane de lei (80 de milioane de euro, la cursul mediu din 2008). Luate individual, statistica arata ca, in acest interval, ponderea depozitelor bancare in totalul activelor fiecarei SIF a crescut chiar si de patru ori.
[img=786]Ponderea depozitelor bancare in activele SIF[/img]

Schimbarile din portofoliul SIF-urilor se datoreaza, in primul rand, deprecierii actiunilor din ultimii 2 ani. Pe de alta parte, datele financiare arata ca resursele in depozite bancare au crescut in acest interval cu 65% in lei si cu 41% in euro fata de acum doi ani. In plus, SIF-urile nu aveau acum 2 ani nici un titlu de stat in portofoliu, si nici o actiune a Fondului Proprietatea.

Datele financiare arata ca o parte din cantitatea mare de lichiditati a SIF-urilor ar putea proveni si din vanzarea pachetelor de actiuni detinute de patru dintre cele cinci SIF-uri la Bancpost, in iunie 2009.

Totusi, valoarea depozitelor bancare a scazut in ultimele 12 luni cu 233 de milioane de lei (aproape 55 de milioane de euro), adica 37%. Cea mai mare parte a acestor sume nu a fost absorbita de piata, ci s-a dus pe dividendele platite actionarilor.

Statistica arata, astfel, faptul ca, dincolo de deprecierea activelor, administratorii SIF-urilor au preferat, de la debutul crizei incoace, sa evite operatiunile speculative si sa tina banii in conturi. Inclusiv SIF Oltenia, performerul tranzactiilor speculative, a adoptat un astfel de comportament.

”Ce nervi sa mai ai, ca sa iti asumi riscurile acestei perioade, care are o asa de mare volatilitate, incat poti sa pierzi sau (mai greu) sa castigi 20% in doua sau trei saptamani?!”, a declarat Tudor Ciurezu, vicepresedintele si directorul general adjunct al SIF Oltenia. ”Conjunctura este nefavorabila. Eu ma tem ca preturile vor mai scadea si avem si altele de facut cu banii. Mai avem de platit dividende de circa 95 de milioane de lei”, a mai spus Ciurezu.

SIF Oltenia are, in prezent, cele mai mari depozite bancare dintre toate cele 5 societati de investitii financiare, de aproape 166 milioane lei (39 milioane euro).
[img=783]Sumele detinute de SIF-uri la banci[/img]

Un mesaj negativ pentru investitori

Politica prudentiala a SIF-urilor vine sa amplifice temerile investitorilor legate de evolutia pietei de capital autohtone. In mod normal, SIF-urile, cei mai mari investitori din piata, ar trebui sa aiba comportamentul unor investitori sofisticati, sa cumpere la nivelurile actuale de pret, considerate scazute. Cu toate acestea, prefera expectativa.

”Cu exceptia SIF Moldova (SIF2), care a fost mai activa, celelalte SIF-uri au avut un comportament conservator” spune Adriana Marin, seful departamentului de cercetare de piata al casei de brokeraj UniCredit CAIB Securities.

”Managerii SIF-urilor sunt prudenti, pentru ca nici piata nu are o directie clara si nici economia nu arata semne bune din punct de vedere macroeconomic. In mod normal, pe o lichiditate scazuta, un interes de cumparare al SIF-urilor probabil ca s-ar simti usor pe piata”, afirma expertul, pentru DailyBusiness.ro.

Opinie impartasita si de Alin Brendea, vicepresedintele si directorul de operatiuni al casei de brokeraj Prime Transaction.

”In mod normal, SIF-urile ar trebui sa fie printre cei mai activi operatori din piata, potrivit profilului lor, dar probabil ca prefera deocamdata prudenta. Perspectivele negative interne au fost exacerbate in ultimele doua luni si au indus teama de noi minime”, a declarat expertul, pentru DailyBusiness.ro.

Cum arata portofoliile SIF-urilor

Datele statistice prezentate de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF) arata ca cea mai mare parte a activelor SIF-urilor este plasata in continuare in actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) . Ponderile actiunilor cotate variaza de la 58 % din activele SIF Moldova, la 62% din portofoliul SIF Transilvania. SIF-urile nu si-au modificat politica de portofoliul de actiuni, schimbarile din structura acestuia fiind ocazionale.
[img=784]Portofoliile SIF-urilor la 30 iunie 2010[/img]

Actiunile necotate la bursa, ale asa numitelor ”societati inchise” pentru piata bursiera, acopera ponderi de la 25% (SIF Oltenia) la 34% (SIF Transilvania si SIF Muntenia). Cea mai importanta societate nelistata la bursa din portofoliul SIF-urilor este Banca Comerciala Romana (BCR), care acopera cea mai mare parte a acestui tip de active.

Al treilea tip de activ in ordinea marimii ponderii il constituie depozitele bancare, urmate de plasamentele in obligatiuni de stat, municipale si corporatiste. La 30 iunie, depozitele bancare ocupau ponderi intre 3% si 9,4% din valoarea activelor SIF-urilor. Cea mai mare pondere o avea SIF Oltenia, iar cea mai mica este cea a SIF Muntenia.

SIF Moldova si SIF Muntenia au plasamente de aproape 2%, respectiv de 1,5% din totalul activelor in titluri ale altor fonduri de investitii, mai ales in actiuni ale Fondului Proprietatea.