- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

\”Super-SIF-ul\” AVAS-ului naste controverse in piata de capital

25 Mar, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Intentia statului de a infiinta o mega-societate de investitii financiare, ce va aduna participatiile minoritare ale AVAS-ului de la nu mai putin de 376 de companii, determina controverse pe piata de capital. Specialistii ridica semne de intrebare mai ales in privinta calitatii activelor si, din acest punct de vedere, a modului in care noua societate va influenta bursa.
\Super-SIF-ul\ AVAS-ului naste controverse in piata de capital

In goana dupa venituri, statul vrea sa scape in acest an de ultimele firme pe care le mai controleaza. Mircea Ursache, presedintele AVAS, a anuntat marti ca in 2009 vrea sa incheie „Marea Privatizare”, proces declansat de stat inca din anii ’90.

Noua conducere a Autoritatiii pentru Valorificarea Activelor Statului si-a propus ca in acest an sa privatizeze toate cele 35 de companii la care mai detine controlul, iar restul de 376 de pachete minoritare de actiuni sa le scoata pe bursa.

In conditiile in care, potrivit specialistilor, multe dintre aceste participatii nu sunt foarte interesante, AVAS vrea sa le adune si sa le plaseze in piata prin intermediul unei noi societati de investitii financiare de tip inchis, botezata SIF 6. Compania, ce urmeaza a fi listata in cel mai scurt termen la bursa, ar urma sa detina astfel active evaluate la 30 de milioane de euro.

Specialistii din piata spun ca ideea lui Ursache nu este rea, avand in vedere criza de emitenti din piata de capital, iar listarea, privind prin prisma evolutiei celorlalte cinci SIF-uri, ar putea fi cea mai buna metoda de privatizare, mai ales acum, in conditiile crizei.

„Toata lumea reclama lipsa emitentilor. Este bine ca vine un nou emitent. Pretul celorlalte cinci SIF-uri a crescut de 300 de ori in 2-3 ani de la intrarea pe Bursa din 1997”, a declarat Adrian Caramiha, unul dintre primii brokeri de pe piata locala de capital, in prezent investitor.

„Eu sustin de mult o astfel de initiativa. Din punct de vedere al statului este o forma de privatizare.Pentru bursa este binevenita pentru ca apare un nou cumparator si speram sa fie cu lichiditate”, a declarat fostul ministru de finante, Ionut Popescu, in prezent consilier al premierului.

Seful AVAS, Mircea Ursache, spune ca infiintarea SIF 6 va aduce, pe langa un plus de oferta pentru bursa, si o economie pentru stat.

[quote=Mircea Ursache, presedinte AVAS]Statul economiseste foarte mult infiintand acest SIF. Toate cheltuielile materiale pe care le presupunea valorificarea individuala a pachetelor de actiuni dispar, la fel si cheltuielile cu participarea reprezentantilor in AGA si chiar in CA, acolo unde aveam reprezentanti[/quote]
In prezentarea proiectului, Ursache arata ca dupa listarea la BVB, SIF-ul va oferi investitorilor o lichiditate foarte buna ce permite intrari si iesiri rapide si chiar speculatii, un randament din dividende peste media actiunilor listate la bursa si o volatilitate rezonabila.

Al saselea SIF, un proiect controversat

Intentia AVAS de a infiinta un nou SIF starneste insa destule controverse, de la forma de organizare si pana la impactul in piata. Presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, spune astfel ca noua societate pe care AVAS vrea sa o infiinteze seamana destul de mult cu Fondul Proprietatea si, din acest motiv, spera sa nu se repete greselile facute in cazul fondului, de la estimarea activelor si pana la amanarea la nesfarsit a listarii la bursa.

„Trebuie sa evitam sa devina un Fond Proprietatea, care din 2005 este macinat de interese”, a declarat specialistul. Paul Miclaus, comisarul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. El spune ca, din acest punct de vedere, trebuie ca din start noua societate sa aiba o structura de functionare simpla si transparenta.

„Cu cat va fi mai transparent portofoliul, cu atat mai bine. Prefer o structura redusa ca numar de personal, formata din specialisti, care sa isi faca rapid treaba, in interesul statului dar si al investitorilor”, a mai spus Miclaus.

Septimiu Stoica, presedintele Bursei Romane de Marfuri, crede ca noua societate ar trebui sa capete un nume mai fericit decat SIF 6, iar AVAS sa se asigure ca aceasta va fi ferita de orice interese politice.

„Nu ar trebui sa fie un fond generalist, intrucat este un instrument special prin care se incearca valorificarea detinerilor statului. Este un fond pragmatic si oportunist. Menirea lui este sa vanda cat mai repede si cat mai bine activele statului, nu sa investeasca in instrumente financiare structurate”, a afirmat presedintele Bursei Romane de Marfuri, Septimiu Stoica.

Pe de alta parte, Radu Ciofu, analist la SSIF Broker Cluj, considera ca, indiferent de modul in care va fi structurata societatea, listarea noului SIF nu va influenta prea mult bursa, estimand ca pachetele aduse in piata de SIF 6 vor determina cel mult o crestere a lichiditatii cu 3%. In conditiile in care pachetele minoritare propuse de noul SIF nu sunt la societati foarte atractive, este putin probabil ca noul emitent sa trezeasca un interes major in piata.

[quote=Radu Ciofu, analist la SSIF Broker Cluj]Al saselea SIF ar trebui sa se tranzactioneze la o valoare (pret/valoarea activului net) mai scazuta decat celelalte SIF-uri, pentru ca riscul este mai mare[/quote]

Al saselea SIF s-ar putea naste in doua saptamani

Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Mircea Ursache, a declarat, marti, ca infiintarea noului SIF ar putea fi aprobata de Guvern in doua saptamani.

In prezent, proiectul infiintarii noii societati se afla in dezbatere publica.

„Dorim sa aflam pozitia SIF-urilor, a CNVM-ului, a Depozitarului Central si a Bursei privind infiintarea noii societati de investitii si, daca vom primi toate avizele necesare, vom depune un memorandum pentru a primi autorizatia din partea Guvernului. Memorandumul va fi depus in maxim doua saptamani”, a spus Ursache, intr-o conferinta de presa.

Potrivit lui Ursache, din cele 376 de societati la care AVAS detine pachete minoritare, la 34 de firme AVAS controleaza intre 33% si 50% din titluri, la alte 95 are 10-33%, iar pentru restul de 247 institutia detine participatii de sub 10%.

Valoarea totala a pachetelor minoritare de actiuni reprezinta circa 120 de milioane de lei.

Urmărește Daily Business pe Google News