„In ultimele 3 luni ale anului precedent, situatia economiei romanesti s-a deteriorat progresiv, iar efectele crizei financiare internationale au inceput sa se simta si pe piata locala”, a declarat Florin Urite, directorul general al Teraplast.
„In acest context, inca de anul trecut am demarat primele masuri anticriza, cu scopul de a reduce costurile, astfel incat compania sa dispuna de resursele necesare pentru proiectele aflate in desfasurare”, a mai spus Urite.
Cifra de afaceri a firmei a avansat in 2008 cu doar 5%, la 195,29 milioane lei (53,07 milioane euro), comparativ cu nivelul inregistrat in 2007, potrivit NewsIn.
Teraplast a atras anul trecut venituri totale de 210,62 milioane lei (57,23 milioane euro), cu 10% mai mari decat in 2007, in timp ce cheltuielile s-au majorat cu 9%, pana la 188,71 milioane lei (51,28 milioane euro).
La finele anului 2008, capitalurile proprii al societatii s-au cifrat la 139,4 milioane lei (36 milioane euro), ceea ce inseamna o dublare a patrimoniul fata de finele exercitiului precedent.
Aceasta se datoreaza modului de administrare a resurselor financiare atrase de pe piata de capital, prin derularea, la inceputul anului 2008, a unei oferte publice initiale de vanzare (IPO), conform reprezentantilor companiei.
Firma Teraplast face parte din grupul cu acelasi nume, care mai include subsidiarele Plastsistem si Politub. Teraplast este cel mai mare procesator de PVC din Romania, Plastsistem produce panouri sandwich si structuri metalice pentru constructii comerciale si industriale, iar Politub produce tuburi din polietilena pentru retelele de gaz si apa.
Principala companie a grupului, Teraplast SA, este listata la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) sub simbolul TRP, iar potrivit ultimei cotatii, de 0,3050 lei, valoarea de piata a societatii se ridica la 90,85 milioane lei (21,18 milioane euro).