„Vrem sa ne extindem in tarile din regiune prin comercializare sau prin productie. Am prefera sa cumparam companii din domeniile noastre de activitate”, a declarat luni Emanoil Viciu.
Potrivit acestuia, compania a inregistrat anul trecut un profit net, neauditat si neconsolidat de 17,6 mil. lei (5,3 milioane euro), in crestere fata de nivelul de circa 15,6 mil. lei, consemnat in 2006.
Principalii actionari ai Teraplast Bistrita, omul de afaceri Dorel Goia, cu o detinere de 39,36%, si Emanoil Viciu, cu un procent de 24,53%, au declarat luni ca nu intentioneaza sa-si vanda participatiile in cadrul companiei.
„Eu nu doresc sa vand, doresc sa-mi consolidez pozitia. Sigur voi cumpara actiuni si in cadrul ofertei”, a afirmat Goia.
Emanoil Viciu, directorul general al companiei, a mentionat la randul sau ca si-ar putea majora detinerea in cadrul companiei.
„Exista firme specializate care cauta managerii ce se apropie de o anumita varsta, pentru a putea cumpara actiuni de la ei. Eu nu am vrut sa le vand acestora. In plus, compania are o valoare sentimentala pentru mine, lucrez de 32 de ani in cadrul ei”, si-a motivat Viciu optiunea de a nu vinde actiuni.
Valoarea Teraplast ar putea creste de 4 ori
Viciu a estimat ca valoarea companiei va creste in urmatorii ani, ca urmare a finalizarii procesului de relocare si a cresterii capacitatii de productie. „Capacitatea de productie anuala este in prezent de 36.000 tone. Pentru 2013, estimez ca aceasta va ajunge la 100.000 tone anual. Teraplast va avea una dintre cele mai moderne fabrici din domeniu din Europa”, a spus directorul general Teraplast Bistrita.
Afacerea companiei este evaluata in prezent la circa 250 milioane lei (67,57 milioane euro). Potrivit unui actionar minoritar al companiei, valoarea Teraplast ar putea creste de circa 4 ori, pana la 300 milioane euro in 2011.
„Pana in 2011 nu ma gandesc la vanzare. Cred in performantele companiei si in previziunile intermediarului”, a declarat pentru DailyBusiness actionarul minoritar.
Teraplast Bistrita va desfasura in perioada 7-17 aprilie 2008 o oferta publica initiala prin care scoate la vanzare 49,6 milioane de actiuni, la un pret cuprins intre 1 si 1,4 lei/actiune. Drepturile de alocare atasate actiunilor din oferta ar putea fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) din 30 aprilie, potrivit reprezentantilor intermediarului ofertei, Raiffeisen Capital&Investment.
Acestia au atras atentia ca tranzactionarea drepturilor de alocare ar putea avea loc mai tarziu de 30 aprilie, din cauza sarbatorilor de Paste.
Oferta va reprezenta 20% din capitalul social al Teraplast inainte de majorarea de capital. In cadrul operatiunii, pretul va varia intre 1 leu si 1,4 lei pe titlu, iar la sfarsitul ofertei, nivelul pretului de vanzare efectiva a titlurilor va fi acela in care actiunile nou emise vor fi subscrise de cel putin trei ori. In caz contrar, pretul va fi stabilit la limita de jos a intervalului, de 1 leu pe titlu.
„In functie de rezultatul ofertei, care speram sa fie unul favorabil, vom incerca sa listam Teraplast la prima categorie a BVB”, a declarat, luni, Dana Mirela Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital & Investment.
Sumele atrase in urma ofertei vor fi utilizate pentru programul de investitii pentru perioada 2008-2013, care cuprinde si relocarea facilitatilor de productie si finantarea societatilor din grup prin majorari de capital.
Grupul Teraplast Bistrita a programat investitii de 66 de milioane de euro pana in 2013, pentru extinderea capacitatilor de productie, diversificarea portofoliului si optimizarea activitatilor.
Teraplast produce sisteme complete de canalizare interioara si exterioara, alimentare cu apa si incalzire, finisaje interioare si exterioare, profile pentru tamplarie PVC, ferestre si usi cu geam termopan si incalzire cu placi ceramice. Compania a fost infiintata in anul 1990, prin divizarea Intreprinderii de Materiale de Constructii din Bistrita.
Teraplast SA este controlata in proportie de 94% de 4 actionari, respectiv Dorel Goia, Emanoil Viciu, SIF Banat-Crisana si Marley Ungaria (membra a grupului belgian Aliaxis).