„Sedinta va fi deschisa pentru cateva secunde, pentru a putea fi inchisa. Este posibil sa avem scaderi de aproape 15% avand in vedere ca deja exista foarte multe ordine de vanzare, in vreme ce ordinele de cumparare sunt foarte putine”, a spus pentru DailyBusiness.ro Vali Panduru, broker SSIF Broker Cluj.
Oficialii BVB au anuntat vineri dimineata prelungirea sesiunii de predeschidere a pietelor de actiuni pana la sfarsitul zilei, pentru a da posibilitatea investitorilor sa asimileze si sa analizeze rational stirile din pietele externe, in conditiile in care bursele internationale s-au prabusit.
Acestia au anuntat ulterior ca „pietele principale de actiuni si derivate se vor inchide la ora 16:30 prin algoritmul de fixing, dupa o perioada de 15 minute de preinchidere”.
Vali Panduru a explicat ca pentru a fi inchisa sedinta de tranzactionare, este nevoie ca aceasta sa fie deschisa.
Cele mai lichide dintre actiunile de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) afisau preturi potentiale de deschidere in scadere cu aproape 15%, limita maxim admisa, potrivit ordinelor de vanzare si cumparare din piata, afisate pe Bursa cu doua ore inaintea deschiderii, potrivit NewsIn.
„Dupa incheierea predeschiderii, va incepe procesul de fixing in care efectiv se vor potrivi ordinele la piata (n.r. – ordinele care se executa la cel mai bun pret de vanzare sau de cumparare din piata), preturile de la cumparare care sunt mai mari decat cele de vanzare, sau cele de la vanzare care sunt mai mici decat cele de la cumparare. Astfel se vor face si cotatiile de referinta pentru luni”, a declarat Liviu Mihuta, broker la IFB Finwest, citat de NewsIn.
Practic, in sesiunea de predeschidere nu se vor efectua tranzactii, acestea fiind efectuate in piata continua si dupa momentul deschiderii sedintei, dar investitorii vor avea in orice moment in urma ordinelor introduse un pret de deschidere potential, care are o limita maxima de variatie de plus-minus 15%.
„Cu toate astea, impactul va fi clar negativ si pentru sedinta de tranzactionare de luni, deoarece vanzatorii care nu reusesc sa dea la pretul pietei, neavand cerere suficienta (Bid), se poate sa-i vedem si luni”, a mai spus brokerul IFB Finwest.
Daca sedinta s-ar fi deschis la ora 14, actiunile BRD SocGEn (BRD) ar fi putut suferi o pierdere cu 10,84% dupa primele tranzactii de vineri, potrivit datelor Bursei luate cu doua ore inainte incheierea starii de predeschidere, potrivit unui pret potential de 7,2 lei si in conditiile unui volum potential de 163.590 de actiuni.
In schimb, titlurile Erste Bank (EBS) ar fi deschis sedinta la ora 14 in variatia maxim admisa, de minus 15%, adica la cotatia de 93,50 lei, pe un volum potential de 2.092 de actiuni.
Pe sectorul societatilor de investitii financiare, scaderile potentiale se apropiau de 15%. Astfel, actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) ar fi deschis sedinta la pretul de 0,72 lei, cu 14,28% mai mic decat la inchiderea sedintei de joi, iar titlurile SIF Moldova (SIF2) s-ar fi ieftinit imediat dupa primele tranzactii cu 15%, variatie maxim admisa, pe un volum de 282.100 de titluri.
Totodata, actiunile SIF Transilvania (SIF3) ar fi putut sa se deprecieze cu 14,98%, la cotatia de 0,4030 lei, pe un volum de 832.600 de titluri, in vreme ce actiunile SIF Muntenia (SIF4) ar fi deschis in minus 14,52%, la un pret de 0,53 lei si un volum potential de 1,63 milioane de titluri.
Cotatia titlurilor SIF Oltenia (SIF5) ar fi scazut cu 14,89% conform datelor Bursei de la ora 14, la un pret de 0,80 lei, pe un volum potential de 449.000 titluri.
Si actiunea Petrom (SNP) ar fi avut o depreciere potentiala de 14,96% dupa primele tranzactii, pana la 0,2160 lei, iar volumul potential s-ar fi ridicat la 2,04 milioane de titluri.