- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Tradeville: Armax e subevaluata fata de companiile similare din Europa

09 Feb, 18:15 • Redactia DailyBusiness
Analistii Tradeville considera ca actiunile producatorului de aparatura si echipamente destinate industriei gaziere si petroliere Armax Gaz Medias (ARAX), vedete pe Rasdaq, sunt subevaluate fata de cele ale companiilor similare din Europa.
Tradeville: Armax e subevaluata fata de companiile similare din Europa

Astfel, actiunile Armax, se tranzactioneaza la un multiplu P/E de 13,25 si P/BV de 1,14, la un profit net estimat pentru 2010 de 6,96 milioane de lei, potrivit evaluarii realizate de departamentul de analiza al SSIF Tradeville.

„Aceste actiuni fac parte din categoria companiilor cu crestere rapida (growth stocks), care sunt de regula supraevaluate de catre piata tranzactionandu-se la multipli de pret peste medie, dar nu este cazul ARAX avand in vedere valorile obtinute. O posibila explicatie pentru valorile relativ scazute ale multiplilor se datoreaza listarii titlurilor pe piata Rasdaq, unde accesul investitorilor la rezultatele financiare ale companiei este de regula intarziat”, considera Dragos Darabut, analist financiar in cadrul SSIF Tradeville.

Compania din Medias a fost evaluata prin utilizarea a trei metode: comparatia cu societati similare din Romania, care s-a dovedit mai putin relevanta, comparatia cu alti producatori din Europa si actualizarea fluxurilor viitoare de numerar (DCF). Calculele au fost efectuate luand in cosiderare pretul de inchidere din 31 ianuarie 2011.

Pentru evaluarea companiei in comparatie cu alte societati similare listate din Romania au fost alesi producatorii de utilaje pentru extractie si constructii, Uztel si Upet, si constructorul de conducte magistrale de gaze, petrol, titei, apa si alte fluide Condmag.

„Din cauza pierderilor inregistrate de Upet in 2009 si a faptului ca actiunea Uztel este suspendata de la tranzactionare, am putut folosi pentru comparatie numai Condmag (COMI)”, se mentioneaza in raportul Tradeville.

In urma comparatiei, se poate observa ca ARAX se tranzactioneaza la un multiplu EV/EBITDA de 13, in timp ce actiunile Condmag la 5,2, Armax Gaz fiind supraevaluata fata de producatorul de conducte.

„Ipoteza este confirmata si de randamentul superior obtinut de Condmag pentru capitalul investit, 17% fata de 9,5% pentru Arax. Nu putem trage insa foarte multe concluzii din aceasta analiza comparativa, drept pentru care vom compara Armax cu alte societati similare de la nivel european, pe baza multiplului P/BV”, a spus Dragos Darabut.

Evaluarea actiunii ARAX in comparatie cu alte companii similare din Europa, pe baza metodei relative a multiplilor, releva faptul ca Arax este subevaluata, cu un P/BV de 1,14 fata de media de 1,39 a grupului de comparatie. In urma acestei comparatii potentialul de crestere este de 24%, pana la un pret de 0,182 lei/actiune.

A treia metoda de evaluare a actiunii folosita a constat in actualizarea fluxurilor viitoare de numerar, DCF. Rezultatul obtinut indica un pret tinta de 0,154 lei/actiune. Valoarea intrinseca a actiunii a fost calculata prin metoda metoda actualizarii fluxurilor de numerar catre firma (DFCFF) pentru perioada 2011-2015. In perioada de crestere economica 2003-2008 rata medie de crestere a afacerilor a fost de 28%, in timp ce profitul net a avansat cu o medie anualizata de 25%.

„Ne asteptam ca 2011 sa fie primul an de revenire pe plus a economiei Romaniei, insa consideram ca in perioada 2011-2015 ritmul de crestere economica va fi mai putin alert decat cel inregistrat in perioada 2003-2008. Drept pentru care estimam la 14% (jumatate din nivelul inregistrat in perioada 2003-2008) rata anualizata de crestere a cifrei de afaceri pentru Armax Gaz in urmatorii 5 ani”, conchide analistul Tradeville.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...