Potrivit analizei realizate de brokeri, situatia financiara a bancii s-a imbunatatit in ultima vreme, dupa un prim semestru ceva mai dificil.
„In semestrul intai din 2010, rezultatul financiar al sectorului bancar a fost puternic afectat de cresterea cheltuielilor cu provizioanele specifice de risc de credit. Costul net al riscului de credit s-a majorat cu 49% in cazul Bancii Transilvania, insa gestionarea atenta a cheltuielilor a contribuit la imbunatatirea substantiala a raportului cost/venit, la 46%. Banca Transilvania a obtinut nu numai un venit net bancar in crestere, ci si un profit net in crestere „, se spune in analiza Tradeville.
[img=923]Evolutia titlurilor TLV, potrivit site-ului BVB[/img]
„Depozitele atrase de la companii si populatie au constituit principala sursa de fina-tare a activelor, raportul dintre creditele acordate si depozitele atrase fiind subunitar, 0.83 pentru semestrul intai din 2010, sub nivelul sistemului bancar de 1.19. Preponderenta depozitelor cu scadenta pe termen scurt mentine insa necorelarea pe maturitati a activelor si pasivelor, bancile finantandu-si activele pe termen lung cu resurse atrase pe termen scurt „, afirma expertii.
„Pornind de la premisele de fundamentare a bugetului de venituri si cheltuieli al bancii pentru 2010 si tinand cont de rezultatele raportate de aceasta la jumatatea anului 2010, am considerat urmatoarele asumptii in evaluarea titlurilor TLV: cresterea venitului net bancar cu 10-15%, controlul strict al cheltuielilor generale si administrative si diminuarea acestora cu pana la 5%, cresterea costului net al riscului de credit cu 50%, plata de dividende sau utilizarea profitului pentru majorare de capital social in proportie de 10% din profitul de repartizat „, se precizeaza in analiza Tradeville.
Expertii spun ca pe acest fond, pretul titlurilor TLV ar putea crestere de la 1,31 lei la 1,35 lei pana la finele acestui an.
Asta mai cu seama ca „pretul titlurilor TLV a crescut cu 14% in ultimul an, miscandu-se mai putin decat piata, lucru reflectat atat de evolutia lor fata de indicele BET-C, care in ultimul an a crescut cu 18.4%, cat mai ales de evolutia fata de indicele BET (din componenta caruia face parte), care in ultimul an a crescut cu 22.5% „.
In sedinta de luni, titlurile Bancii Transilvania se tranzactionau la nivelul de 1,31 lei. In jurul orei 16.00, erau contabilizate 104 tranzactii cu un volum de 981.500 actiuni, in valoare de 1,28 milioane de lei.
Banca Transilvania este o banca independenta, cu capital privat preponderent autohton, care isi desfasoara activitatea pe piata locala si, incepand cu octombrie 2007, si pe piata din Cipru.
La sfarsitul anului 2009, se situa pe locul 8 in sistemul bancar romanesc in functie de valoarea activelor, dupa BCR, BRD-GSG, Volskbank Romania, Alpha Bank Romania, CEC Bank, Unicredit Tiriac Bank, Raiffeisen Bank.
Analiza detaliata realizata de Tradeville o puteti parcurge in materialul atasat acestei stiri.