- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Transelectrica acorda dividende in acest an si ar putea emite obligatiuni in 2010

02 Mar, 12:25 • traian.badulescu
Transportatorul national de electricitate Transelectrica va acorda dividende in acest an si ar putea emite obligatiuni in 2010 pentru finantarea investitiilor, au anuntat luni reprezentantii companiei.
Transelectrica acorda dividende in acest an si ar putea emite obligatiuni in 2010

Actionarul majoritar al Transelectrica, Ministerul Economiei, a solicitat plata de dividende, suma alocata pentru acest scop urmand sa fie de peste 50% din profitul obtinut anul trecut, a spus Razvan Purdila, director de dezvoltare al Transelectrica.

Compania de transport al energiei electrice a incheiat anul trecut cu un profit net de 39,3 milioane lei (10,68 milioane euro), in scadere cu aproape 22% fata de 2007. Afacerile companiei au insumat 2,92 miliarde lei (796,19 milioane euro), cu 26,3% peste nivelul din anul precedent.

Alte companii din domeniul energiei, precum Petrom, ar putea sa nu acorde dividende in acest an, dupa cum propune conducerea companiei.

Pe de alta parte, Transelectrica ar putea emite obligatiuni pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), prin care sa-si finanteze investitiile, dar abia din 2010.

„Pentru acest an, necesarul de investitii pentru a acoperi golul de finantare este de doar 37 milioane lei (circa 8,6 milioane euro). Restul este acoperit din surse proprii”, a mentionat Adrian Baicusi, noul director general al Transelectrica.

Baicusi a fost numit la conducerea companiei de stat in ianuarie 2009. Anterior, el a lucrat la Siemens Romania, societate privata care activeaza, printre altele, si in domeniul energiei.

Reprezentantii companiei au precizat ca aceasta suma de 37 milioane lei (circa 8,6 milioane euro) ar putea fi atrasa printr-un credit bancar, pentru care va fi organizata o licitatie. Ei spera sa contracteze acest imprumut in al treilea trimestru al anului.

Investitii cu 15% mai mari pana in 2020

Oficialii Transelectrica au mai spus luni, in cadrul deschiderii sedintei de tranzactionare a BVB, ca investitiile de 2 miliarde euro, estimate pentru perioada 2007-2020, ar putea fi majorate cu 10-15%, in functie de unitatile de productie ce se vor racorda la sistem.

Ei s-au referit in special la producatorii de energie eoliana din Dobrogea, care au depus pana in prezent cereri de racordare la sistem care insumeaza 17.600 MW.

„Din acestia, doar 4.000 MW sunt fezabili, iar sistemul poate suporta racordarea unor unitati de 3.000-3.500 MW. Pentru restul, va fi nevoie de investitii majore”, a spus Baicusi.

Pana in prezent, au fost aprobate cererile pentru 2.700 MW, cel mai avansat proiect fiind cel al companiei CEZ, de 600 MW, a precizat acesta.

Scaderea consumului de energie ar putea majora preturile

Consumul de energie electrica a scazut cu 9,6% in primele doua luni din 2009, din cauza ca mai multi consumatori industriali si-au inchis capacitatile de productie, a mai spus luni noul director general al Transelectrica.

Razvan Purdila estimeaza ca in conditiile scaderii consumului, tariful de transport al energiei electrice, si inclusiv preturile la consumatori ale acesteia, ar putea creste.

Pe langa scaderea cererii din intern, compania a sesizat si o scadere a exporturilor.

In perioada de varf din aceasta iarna, exporturile au fost de 600 MW, spre deosebire de iarna precendenta, cand erau de 1.000 MW, conform reprezentantilor Transelectrica.

Pentru acest an, Transelectrica estimeaza un profit brut de 70 milioane lei (circa 16 milioane euro), mai mare cu 23% fata de cel pe 2008, si venituri in crestere cu numai 2,7%.

In realizarea acestor proiectii, compania a tinut cont de un curs mediu de 4,2 lei/euro si de rata de crestere a inflatiei de 5,2%.

Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica este operatorul de transport de energie electrica si de sistem din Romania.

Compania, listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) din 29 august 2006, este controlata de stat, care detine prin intermediul Ministerului Economiei 73,69% din actiuni, in timp ce Fondul Proprietatea are o detinere de 13,50%.

Transelectrica are un capital social de 733,03 milioane lei, divizat in 73,30 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 10 lei. Valoarea de piata a companiei se ridica la 652,4 milioane lei (152 milioane euro), conform ultimei cotatii de 8,90 lei, stabilita in cadrul sedintei de vineri a Bursei.

Urmărește Daily Business pe Google News