„Acest demers face parte din pevederile legii 10/2001, privind compensarea fostilor proprietari deposedati abuziv in timpul comunismului. Pretul mediu pentru o actiune a Transelectrica dupa sase luni de listare la bursa va deveni pretul de referinta cu care titlurile de valoare emise pentru fostii proprietari se vor transforma in actiuni”, a precizat Purdila.
Potrivit acestuia, cele 5% din actiuni vor fi alocate din pachetul de 76,5% detinut de Ministerul Economiei si Comomertului la Transelectrica. Purdila a explicat ca titularii acestor actiuni vor incepe sa-si exercite drepturile in februarie 2007, insa nu au voie sa le vanda in mai putin de sase luni, cand le vor putea vinde doar pe bursa.
Transelectrica s-a listat la Bursa de Valori in luna august, in urma unei oferte publice primare initiale in valoare de circa 34 mil. euro, prin care s-au vandut 10% din actiunile companiei. Oferta a fost suprasubscrisa de circa 6 ori. Pretul la care actiunile Transelectrica au fost vandute in oferta a fost de 16,8 lei/actiune.
Titlurile Transelectrica au crescut spectaculos dupa listare, dubland banii investitorilor care au cumparat actiuni in oferta.
Ultima tranzactie cu titluri transelectrica s-a realizat miercuri la pretul de 32,6 lei/actiune, in scadere cu 0,3% fata de sedinta precedenta. Capitalizarea bursiera a companiei este de aproximativ 682 mil. euro.
Compania de transport a energiei electrice a obtinut in primele noua luni ale anului un profit net neconsolidat de 46,2 mil. euro, in crestere cu 73,7% fata de castigul inregistrat in perioada similara a anului trecut, la o cifra de afaceri de 470 mil. euro, in crestere cu 63,2%.