S-a dus vremea cand pe bursa se realizau tranzactii de zeci de milioane de euro. Acum, lichiditatea depaseste doar in zilele bune 3 milioane de euro. Au trecut vremurile cand conducerea BVB promitea zeci de IPO-uri (oferte publice initiale- n.r.), scotand in fata performanta IPO-ului Tansgaz, cand aceiasi oficiali vorbeau de conectarea pietei de capital la evolutia celor externe ca fiind un lucru bun, aducator de investitori.
Piata de capital se zbate acum intr-o agonie in care doar speranta unei reveniri spectaculoase mai tine in priza „temerarii” care se incumeta sa cumpere actiuni. In conditiile in care piata a pierdut 60-70% din capitalizare in ultimul an, si acestia sunt din ce in ce mai putini.
Potrivit ultimilor statistici ale Fondului de Compensare a Investitorilor, numarul investitorilor a scazut, in luna septembrie, fata de august, cu 2300. Astfel, daca la jumatatea anului, societatile de borkeraj aveau inregistrate 92.147 de conturi, la finele lunii septembrie aceastea au scazut la 89.812. Interesant este faptul ca 79% dintre cei care aveau deschise conturi de investitii plasasera sume sub plafonul de compensare de 7.000 de euro si doar 21% depaseau acest prag.
[quote=Radu Ciofu, analist financiar]In Romania, bursa este asociata de majoritatea oamenilor cu un fel de cazino, unde se intalnesc baietii destepti sa faca bani. Functia reala a bursei, aceea de a finanta economia, este in mare parte ignorata sau necunoscuta[/quote]
Specialistii spun ca in piata ar tranzactiona in acest moment intre 2 si 3.000 de investitori. Restul au vandut sau asteapta vremuri mai bune. Cand vor mai veni insa acestea?
Brokerii sunt destul de optimisti. Adrian Lupsan, director adjunct al casei de brokeraj Intercapital Invest, se asteapta ca piata, in acest sfarsit de an, sa urmeze acelasi trend de vacanta, marcat de tranzactii putine si o lichiditate scazuta, urmand ca anul viitor sa asistam la un reviriment. Brokerul Mihai Chisu mizeaza pe preturile foarte mici din prezent, de chilipir, considerand ca acesta ar fi principalul motiv pentru care investitorii vor reveni in piata.
Dezinteresul companiilor si lipsa unor oferte atractive
Exista insa si brokeri care cred ca piata nu are in acest moment argumente care sa dea macar sperantele unui reviriment.
Cristian Sima, presedintele societatii WBS, critica, recent, in termeni duri situatia de pe bursa, accentuand lipsa unei oferte stimulative, dar si a unor investitori mult prea sensibili la situatia internationala.
[quote=Cristian Sima, presedinte WBS]Ca sa avem un viitor, ar trebui sa avem in ce investi. Iar aici stam foarte prost[/quote]
„Nu avem titluri interesante, cum ar fi Romtelecom sau firmele din sectorul energetic, nu avem Fondul Proprietatea, nu avem CEC-ul. IPO-urile lipsesc, promovarea bursei lasa de dorit, mecanismele sunt greoaie, iar investitia la bursa te costa mai scump decat pe alte piete”, declara Sima, pentru DailyBusiness.ro.
Analistul financiar Radu Ciofu se intreaba, la randul sau, care ar fi motivul care ar duce la revenirea pietei, in conditiile in care oferta nu a suferit nicio modificare.
„Cuvantul cheie al evolutiei Bursei de Valori Bucuresti in ultimele saptamani a fost dezinteresul„, spune analistul. „BVB are listate aproximativ 3000 de firme, insa majoritatea privesc listarea mai mult ca o povara, decat ca un beneficiu, tratand cu indiferenta raportarile periodice sau alte comunicate adresate investitorilor”, mai spune Ciofu care se intreaba, in aceste conditii, ce motive ai avea sa investesti.
Mihai Caruntu, analist Piete de Capital la BCR, nu vede, astfel, nicio modificare semnificativa a situatiei de pe bursa, in conditiile in care piata de capital va ramane la stadiul actual.
Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, explica situatia de pe bursa prin efectul crizei financiare.
„Daca 2008 ar fi fost un an normal, am fi avut de a face cu cel putin 10-15 oferte publice pentru ca in 2007 pregatisem terenul, insa conditiile s-au schimbat brusc”, a declarat, marti, presedintele bursei.
Farmache mizeaza pe obligatiuni cu venit fix
Dupa ce a incercat sa convinga fondurile de pensii sa investeasca la bursa, fara prea mare succes, presedintele BVB, Stere Farmache, spera acum ca va aduce pe bursa companii dispusa sa se finanteze prin obligatiuni corporative
„Am vazut cum in ultima perioada putinele titluri instrumente cu venit fix au inceput sa fie reactivate. Cred ca astfel de obligatiuni ar putea fi bine primite de investitori pentru ca pot obtine un randament bun. „, a afirmat Farmache, la conferinta „Cum finantam cresterea in 2009?”, organizata de Ziarul Financiar.
[quote=Stere Farmache, presedinte Bursa de Valori Bucuresti]In aceasta perioada, societatile care vor indrazni o emisiune de obligatiuni corporative prin oferta publica pot avea succes si pot atrage resurse financiare[/quote]
Masura, spun specialistii, ar putea fi o solutie pentru criza de lichiditate. Firmele ar emite obligatiuni, acestea ar fi cumparate de investitori pe bursa, brokerii ar castiga din comisioane, investitorii ar avea un castig garantat, iar firmele ar face rost de bani. In teorie, afacerea ar fi una excelenta, pentru toata lumea.
Vor alege insa firmele aceasta varianta? Astfel de masuri vor atrage investitorii? Intrebari la care raspunsul este conditionat de evolutia crizei.
Analistul financiar Radu Ciofu crede ca, pe ansamblu, criza va avea, in cele din urma, un efect benefic pentru piata de capital, pentru ca va face curatenie in economie si in asteptarile oamenilor.
„Prin curatenie ma refer pe de o parte la disparitia firmelor neproductive, pe de alta parte la ancorarea in realitate a asteptarilor mult prea optimiste sau fanteziste ale unora. Specula poate fi productiva, dar nu se poate realiza la nivele mult peste economia reala (aviz imobiliarele). La fel si bursa. Atata vreme cat nu umple o nisa reala in economie, nu va fi altceva decat o bursa pur speculativa, care in perioadele de criza va fi abandonata, pentru ca nu este ceva vital”, a mai spus Radu Ciofu.