- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Trecerea de pe Rasdaq la Bursa, sursa de finantare si prestigiu

29 Oct, 00:08 • Redactia DailyBusiness
Un grup de 5 companii, format din Dafora Medias, Romcarbon Buzau, Prospectiuni Bucuresti, Armax Gaz Medias si Imotrust Arad, au anuntat recent ca vor sa promoveze de pe piata Rasdaq pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Care sunt motivele pentru care tot mai multe companii vizeaza acest gen de transfer?
Trecerea de pe Rasdaq la Bursa, sursa de finantare si prestigiu

Conducerile celor 5 societati au cerut acordul actionarilor pentru a se lista inca din acest an pe principala piata de capital autohtona.

Prezenta pe BVB le-ar putea aduce o sursa de finantare importanta si in acelasi timp, o mai mare credibilitate. Acestea sunt principalele atuuri care determina tot mai multe companii sa solicite listarea la Bursa, a declarat, pentru DailyBusiness, Septimiu Stoica, presedintele BVB. „Pentru Bursa, listarea companiilor aduce un plus la capitolul capitalizare, o diversificare a ofertei de tranzactionare si o crestere a atractivitatii, urmare a majorarii paletei de titluri listate”, explica Stoica.

Printre titlurile care asteapta sa fie listate pe BVB se afla Imotrust si Dafora. Actiunile acestor companii, ce si-au dezvoltat puternic afacerile in ultimii ani, se arata interesante pentru brokeri.

„Titluri ca Dafora sau Imotrust vin sa acopere un gol din piata. De pilda, pe segmentul constructiilor, la BVB avem numai Impact Bucuresti. Cu Imotrust, atractivitatea acestui sector ar putea sa creasca. La fel si in cazul titlurilor Dafora, actiuni foarte bine vandute pe Rasdaq, de la care se asteapta o performanta buna si pe bursa”, explica brokerul Laurentiu Popescu, de la Fortius Finance.

Prima care ar putea face pasul catre BVB este Dafora. Intr-o declaratiei acordata joi pentru DailyBusiness, Petru Prunea, presedintele SSIF Broker, companie ce va intermedia operatiunea, a declarat ca societatea din Medias a primit aprobarea de principiu pentru a fi listata la BVB, urmand insa ca o decizie oficiala sa fie luata in termen de maxim o luna, iar listarea la categoria II-a ar urma sa aiba loc in noiembrie.

„Lansarea pe bursa a Dafora, dar si a altor companii de pe Radaq vine sa demonstreze ca avem un sector economic in crestere, iar performantele cresc pe masura asteptarilor. Dafora, Imotrust, Romcarbon, sunt actiuni asteptate de investitori. Estimez ca vor inregistra cotatii bune, pe masura performantelor economice”, a declarat Prunea.

Daca in cazul Dafora, lucrurile sunt ca si rezolvate, celelalte companii mai au destui pasi pe drumul spre bursa de valori. La Armax Gaz, actionarii au aprobat inca din vara trecerea pe BVB, dosarul aflandu-se insa in analiza. In cazul Romcarbon si Imotrust Arad, actionarii sunt asteptati sa aprobe listarea in luna noiembrie. La Prospectiuni Bucuresti, sedinta actionarilor este prevazuta pentru luna decembrie, atunci cand se va lua o decizie privind trecerea actiunilor de pe Rasdaq pe principala piata de capital.

„Procesul de admitere este unul riguros si de durata. Trebuie sa ne asiguram ca societatile care cer listarea au performante economice sanatoase, cifrele raportate se regasesc in realitatea investitionala si ca indeplinesc toate conditiile de listare”,a precizat Septimiu Stoica.

Cele 5 companii au o capitalizare de 745 de mil. euro

Cele 5 companii listate acum pe piata Rasdaq si care vor sa promoveze pe BVB au impreuna o capitalizare estimata la peste 745 milioane de euro, fiind unele dintre cele mai tranzactionate actiuni de pe Rasdaq.

Prospectiuni Bucuresti este compania cu cea mai mare capitalizare din piata, de 1,2 miliarde lei (359,1 milioane euro). Titlurile Prospectiuni se tranzactioneaza sub simbolul PRSN la cotatia de 55,70 lei. Compania are un capital social de 53,93 milioane lei, divizat in 21,57 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 lei.

Actiunile Dafora se tranzactioneaza in prezent pe piata Rasdaq sub simbolul DAFR, avand cea de-a patra capitalizare din piata, de peste 160 mil. euro. Compania are un capital social de 97,3 milioane lei, divizat in 973,5 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei.

Imotrust Arad are un capital de 10,68 milioane lei, divizat in 106,8 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. Titlurile Imotrust se tranzactioneaza sub simbolul ARCV. Capitalizarea companiei este de 397,38 milioane lei (119,75 milioane euro), aferenta cotatiei de 3,72 lei pe titlu.

Actiunile Romcarbon Buzau se tranzactioneaza sub simbolul ROCE. Compania are un capital social de18,65 milioane lei (5,96 milioane euro), impartit in 186,45 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei.

Titlurile Armax Gaz Medias, care se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sub simbolul ARAX, au o cotatie de 0,6150 lei pe titlu, ceea ce da o capitalizare de 371,68 milioane lei, calculata la valoarea majorata a capitalului social. Recent, compania si-a majorat capitalul cu 52,36 milioane lei (16,11 milioane euro), pana la 60,43 milioane lei, dupa ce actionarii au subscris 93,98% din actiunile oferite de companie.

In drum spre Bursa, cu rezultate pozitive

Toate cele 5 companii ce vor sa intre pe Bursa de Valori Bucuresti au raportat, in acest an, date financiare pozitive.

Imotrust Arad a raportat, in primele sase luni ale anului, un profit in crestere de 5,5 ori pana la 18,04 milioane lei (5,7 milioane euro), comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 62,5% in primele sase luni ale acestui an, pana la 1,3 milioane lei (414.961 euro). Circa 65,76% din capitalul social al Imotrust este detinut de un grup de firme si oameni de afaceri din Arad, care actioneaza in mod concertat, iar Morgan Stanley & Co. International Limited detine un pachet sub nivelul de 5%. Fondul de investitii olandez MEI-Roemenie & Bulgarije Fonds detine 5% din totalul actiunilor.

Afacerile Dafora Medias au crescut, in primele sase luni ale anului 2007, cu 60,47%, pana la 103,62 milioane lei (30,9 milioane euro), comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand compania a inregistrat afaceri de 64,57 milioane lei (19,2 mil.euro). Dafora a avut, in primul semestru din 2007, un profit net de de 4,19 milioane lei (1,25 milioane euro), in crestere cu 73,5% fata de intervalul similar al anului trecut, cand profitul afisat a fost de 2,4 milioane lei (716.000 euro). Compania estimeaza ca va obtine in acest an un profit net de 14,4 milioane lei (4,29 mil.euro), cu 37,6% mai sus ca anul trecut.

Romcarbon Buzau (ROCE) a afisat un profit net in primul semestru din acest an de 2,44 milioane lei (778,557 euro), in crestere cu 10,31% fata de perioada similara a anului trecut. Afacerile companiei s-au dublat in prima jumatate a acestui an, pana la 44,27 milioane lei (14,12 milioane euro), fata de perioada similara a anului trecut, ca urmare a cresterii vanzarilor. In structura actionariatului, Living Plastic Industry SA controleaza 34,49%, Eastern Eagle Ltd Fund detine 18,21%, Unitai International Corporation are o participatie de 20,63%, clientii nerezidenti ai Citibank Romania detin cumulat 10,36%, in vreme ce alti actionari detin 16,30%.

Compania specializata in echipamente si instalatii industriale pentru gaz Armax Gaz Medias a afisat un profit brut semestrial de 4,3 milioane lei (1,39 milioane euro), de aproape noua ori mai mare decat in intervalul similar din 2006, datorita incasarii unui contract mai vechi. Cifra de afaceri a companiei, in primele sase luni, a fost de 19,5 milioane lei (6,2 milioane euro), in crestere cu 16,19% fata de perioada similara a anului trecut.

Compania de studii geologice si seismice Prospectiuni Bucuresti a obtinut, in primul semestru al acestui an, un profit net de 23,3 milioane lei, cu 70% mai mare decat in perioada similara din 2006, pe fondul imbunatatirii rezultatului din exploatare. Prospectiuni Bucuresti a inregistrat, in prima jumatate din acest an, o cifra de afaceri de 87,52 milioane lei, in usoara scadere, cu 3,38%, fata de perioada similara din 2006. Actionarul majoritar al companiei este societatea omului de afaceri Ovidiu Tender, Tender SA, care controleaza 71,66% din actiuni, in vreme ce SIF Muntenia detine 11,86%, iar MEI Roemenie & Bulgarije Fonds detine 5,01%.

Urmărește Daily Business pe Google News