Romanian
 - 
ro
Economie

„Triunghiul bermudelor” la BCR. Cum au reusit austriecii sa fenteze listarea la bursa

16 Sep, 00:07 • razvan.codorean
Grupul Erste incearca, printr-o miscare de culise, sa puna mana pe inca 24,2% din actiunile BCR, cea mai importanta banca din Romania. Austriecii au convins sefii a patru din cele cinci SIF-uri sa accepte o "oferta de criza", care coteaza banca la 2 miliarde euro, de trei ori mai putin decat in urma cu sase ani.
Triunghiul bermudelor la BCR. Cum au reusit austriecii sa fenteze listarea la bursa

Austriecii de la Erste au anuntat, miercuri seara, in jurul orei 21.30, (o ora mai putin obisnuita pentru astfel de comunicari) ca au ajuns la un acord cu 4 dintre cele 5 societati de investitii financiare (SIF-uri), pentru a prelua 24,12% din actiunile BCR.

Tranzactia ar implica un schimb de titluri plus o suma in cash. In total, echivalentul a 435 milioane de euro. La aceasta cotatie, BCR ar valora in prezent 2,05 miliarde de euro, fata de 6,2 miliarde de euro, in momentul privatizarii. Erste a cumparat acum sase ani pachetul majoritar de 61,8% din actiunile BCR, intr-o tranzactie de 3,75 miliarde de euro.

O afacere profitabila pentru toata lumea, au declarat la unison reprezentantii SIF-urilor si ai Erste. Sa fie oare asa?

Nu toata lumea crede in “beneficiile” acestei tranzactii. Iar poate cel mai important purtator de cuvant este seful de la SIF Moldova, Costel Ceocea, reprezentantul singurei societati care nu a fost inclusa in tranzactie. SIF Moldova detine 6% din BCR.

“Noi nu am primit o asemenea oferta”, a declarat Ceocea. Nici daca ar fi primit-o, n-ar fi acceptat-o in conditiile propuse de austrieci. “Nu putem intelege tonul imperativ al Erste si nici nu am inteles nivelul maximal impus prin oferta. Asteptam o oferta concreta, la sediul nostru si nu prin comunicate de presa, vom intreba actionarii si vom vedea”, a mai spus seful SIF Moldova.

[b]Cat valoreaza BCR?[/b]

Sefii SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia au acceptat oferta Erste Bank, insa pentru a vinde actiunile, mai au nevoie de aprobarea actionarilor.

Potrivit analistilor, SIF-urile au acceptat tranzactia cu Erste in conditiile in care, pe fondul crizei, datele lor financiare arata destul de prost. Banii de la austrieci si oferta de actiuni (vor detine fiecare cate 1% din Erste) i-au facut sa cedeze presiunilor exercitate de Grupul Erste. Si asta in conditiile in care alternativa o reprezenta vanzarea actiunilor prin bursa.

“Sefii SIF-urilor au vazut esecul Petrom si probabil s-au speriat ca nu vor face branza daca BCR va fi listat la bursa, asa cum prevede contractul de privatizare”, a afirmat analistul Cristian Dinulescu. “Pana la urma, si-au luat niste bani. Daca nu s-ar fi listat banca, ar fi trebuit sa astepte dividentele, iar acum anul 2011 e foarte prost, ar fi putut sa nu primeasca mare lucru”, a mai spus acesta. Un comportament ce poate fi incadrat la capitolul “sa nu dai cioara din mana pentru vrabia de pe gard”.

Si Adrian Simionescu, directorul companiei de servicii financiare Vienna Investment Trust, s-a declarat surprins de aceasta tranzactie. In opinia lui, pretul la care s-au negociat actiunile este suspect de mic. „BCR-ul este pe profit, nu are active toxice, este cea mai mare si mai puternica banca din Romania. BCR valoreaza mult mai multi bani, in conditiile in care din 2006 si pana in prezent s-a dezvoltat spectaculos. Este imposibil ca BCR sa valoreze mai putin ca BRD”, adauga expertul.
[quote=Costel Ceocea, presedinte SIF Moldova]Suntem deschisi discutiilor, insa nu de pe pozitii imperative[/quote]
Mihai Muresian, director de tranzactionare la Intercapital Invest, vede insa situatia in cu totul alte valente. „La cum arata pietele, bursele, situatia economica internationala, pretul cred ca este unul corect”, a spus acesta. Insista pe ideea ca sistemul bancar s-a schimbat datorita crizei.

Seful de la SIF Moldova, Costel Ceocea, crede ca pentru ca o negociere normala sa aiba loc, ar fi trebuit auditat BCR-ul. „Sa fi angajat, impreuna, o firma care sa evalueze BCR si sa ne spuna cat valoreaza activele, cum arata portofoliul si in functie de asta, sa negociem”, a declarat acesta.

“To support the financial terms of the transaction a fairness opinion was issued by Rothschild an independent, reputable investment bank”, afirma Erste in comunicatul de presa care anunta tranzactia. Pe romaneste, austriecii vor sa spuna ca oferta lor este una corecta, sustinuta de un nume mare al finantelor, banca de investitii Rothschild.

[b]Miercurea neagra pentru bursa[/b]

Vestea agreement-ului dintre Erste si SIF-uri a adus o atmosfera de inmormantare la Bursa de Valori Bucuresti. Prin contractul de privatizare, Erste s-a angajat ca va lista banca la bursa. Pana acum a tot amanat termenul. Investitorii asteptau cu speranta listarea celei mai mari banci romanesti. “Ar fi fost o gura de oxigen pentru bursa”, afirma Septimiu Stoica, fostul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti.

“Pentru bursa, faptul ca au cazut de acord sa nu mai listeze actiunile este o veste foarte, foarte proasta. Chiar mai proasta decat esecul ofertei Petrom”, a mai declarat Stoica.

Adrian Simionescu, directorul companiei de servicii financiare Vienna Investment Trust, spune ca aveam de-a face cu „una dintre cele mai mari pierderi pentru piata de capital romaneasca”. „Daca ar fi ajuns pe bursa, am fi avut o evaluare corecta a actiunilor BCR, un climat transparent, o vizibilitate sporita”, a mai spus acesta.

Cristian Dinulescu remarca stratagema austriecilor. „Erste nu cred ca si-a dorit vreodata sa vada actiunile BCR pe bursa. Cu siguranta ca vor continua sa cumpere actiuni, vor convinge probabil si SIF Moldova cu o oferta probabil mai buna, si vor scapa de actionari. Ce urmeaza? Vom vedea o companie extinsa, care isi va spala rufele, creditele neperformante, in familie”, a mai spus acesta.

„Pana la urma, nu sunt deloc de condamnat nici ei si nici sefii SIF-urilor. Austriecii sunt multumiti ca nu isi va mai baga nimeni nasul in afacerea lor, SIF-urile castiga niste bani nesperati in vreme de criza”.

Daca actionarii SIF-urilor vor aproba tranzactia cu Erste, grupul financiar va ajunge sa detina 93,52% din BCR. In comunicatul de presa, austriecii si-au aratat interesul de a cumpara si restul actiunilor, bineinteles la pretul stabilit in acordul cu SIF-urile.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Semnificația ascunsă a sticlelor de Coca-Cola cu capac galben. Sunt foarte rare, iar oamenii se înghesuie să le cumpere
Semnificația ascunsă a sticlelor de Coca-Cola cu capac galben. Sunt foarte rare, iar oamenii se înghesuie ...
O nouă taxă pentru români din 2026. Sunt vizați cei care dețin case și terenuri
O nouă taxă pentru români din 2026. Sunt vizați cei care dețin case și terenuri
Cozonacul roz, noul trend culinar de pe Internet. Rețeta nu este deloc complicată: „Se coace 45-50 de minute până devine auriu”
Cozonacul roz, noul trend culinar de pe Internet. Rețeta nu este deloc complicată: „Se coace ...
Ce datorii mai are Prinţul Paul în România. O mare comanie l-a dat în judecată pentru 3.500 de lei
Ce datorii mai are Prinţul Paul în România. O mare comanie l-a dat în judecată pentru 3.500 de lei
Ajutor financiar de la stat pentru familiile cu copii și credite la bancă – PROIECT
Ajutor financiar de la stat pentru familiile cu copii și credite la bancă – PROIECT
Preț carburanți 10 aprilie 2025. Benzina a scăzut sub pragul de 7 lei/litru
Preț carburanți 10 aprilie 2025. Benzina a scăzut sub pragul de 7 lei/litru
Miliardarii lui Donald Trump au pierdut sume importante de bani din cauza tarifelor impuse de președintele american, după ce au investit milioane în campania sa
Miliardarii lui Donald Trump au pierdut sume importante de bani din cauza tarifelor impuse de președintele ...
Ciclon polar deasupra României. ANM a emis cod portocaliu și galben de ninsori, viscol și ploi cu polei
Ciclon polar deasupra României. ANM a emis cod portocaliu și galben de ninsori, viscol și ploi cu ...
Bolojan avertizează: Dacă nu se va reduce cheltuiala statului, nu vor fi absorbiţi banii europeni, nu se vor lua măsuri pentru a descuraja nemunca, vom ajunge să creştem taxe şi impozite
Bolojan avertizează: Dacă nu se va reduce cheltuiala statului, nu vor fi absorbiţi banii europeni, ...
Cât câștigă o stewardesă la Emirates Airlines. Compania aeriană, cu un personal de 60 de oameni, face angajări în România
Cât câștigă o stewardesă la Emirates Airlines. Compania aeriană, cu un personal de 60 de oameni, ...
Ilie Bolojan vrea mărirea vârstei de pensionare: ”Sunt aspecte de normalitate”
Ilie Bolojan vrea mărirea vârstei de pensionare: ”Sunt aspecte de normalitate”
Donald Trump anunță suspendarea suprataxelor vamale reciproce pentru 90 de zile, cu excepția Chinei
Donald Trump anunță suspendarea suprataxelor vamale reciproce pentru 90 de zile, cu excepția Chinei
Două zodii norocoase în Săptămâna Mare. Bani și oportunități înainte de Paște!
Două zodii norocoase în Săptămâna Mare. Bani și oportunități înainte de Paște!
Petrolul alunecă pe toboganul tarifelor. Cel mai mic preț din ultimii patru ani
Petrolul alunecă pe toboganul tarifelor. Cel mai mic preț din ultimii patru ani
Locul de muncă perfect? O companie uriașă își plătește oamenii să stea degeaba un an!
Locul de muncă perfect? O companie uriașă își plătește oamenii să stea degeaba un an!
Mircea Fechet pariază pe tehnologie. Direcția AI va regândi ecologia românească
Mircea Fechet pariază pe tehnologie. Direcția AI va regândi ecologia românească
Anunț important pentru românii care au card la Revolut.  Amendă de milioane de euro pentru deficiențe în prevenirea spălării banilor
Anunț important pentru românii care au card la Revolut. Amendă de milioane de euro pentru deficiențe ...
Pensionarea se mută la 65 de ani! Magistrații, luați în vizorul Guvernului
Pensionarea se mută la 65 de ani! Magistrații, luați în vizorul Guvernului