Bursa a inchis sedinta de miercuri la o capitalizare de 24,6 miliarde de euro, si asta in conditiile in care, la finele saptamanii trecute, consemna o capitalizare de 27,4 mld.euro. Luni, piata a pierdut 1,4 miliarde, iar marti, deprecierea a fost si mai puternica, de 1,8 miliarde. Miercuri, piata si-a mai revenit putin, dar, pe ansamblu pierderea este una foarte mare, spun brokerii.
Miercuri a fost a treia zi in care titlurile listate au consemnat scaderi, ceva mai reduse insa fata de zilele precedente. Perdantele au fost titlurile BRD care au pierdut 3% si asta in conditiile in care, la mijlocul zilei, marcau pierderi de 8%. Cu o zi in urma, banca pierdea 13%, bancii evaporandu-i-se 500 de milioane de euro din capitalizarea bursiera. Pierderea bancii este pusa de brokeri pe seama temerilor privind un posibil impact al falimentului Lehman Bothers asupra bancii mama a BRD, Societe Generale.
SIF-urile au continuat, de asemenea, sa coboare, pe fondul sentimentului de panica, tot mai prezent in piata, au spus brokerii, investitorii temandu-se ca dezastrul financiar de peste Ocean se va propaga si in Europa, iar societatile financiare vor avea de suferit. Alaturi de BRD, SIF-urile au continuat astfel sa coboare cu peste 3%, pierderile fiind de 200 de milioane de euro din valoarea de piata.
Cele mai lichide titluri de miercuri, SIF Oltenia si SIF Moldova, au pierdut peste 5%, presiunea la vanzare fiind mult mai puternica pe cele doua. SIF Muntenia a avut cea mai stabila evolutie si a inchis in stationare. In total, 37 de companii au consemnat scaderi miercuri, in timp ce doar 10 au terminat pe plus.
Brokerul Mihai Chisu anticipa, recent, pentru DailyBusiness.ro, posibila aparitie a unei noi perioade de scaderi pe bursa.
„Nu avem investitori maturi, iar deciziile se iau in general pe impuls. Cu toate ca avem date pozitive din economia romaneasca, investitorii rezoneaza tot mai mult la situatia internationala. E o chestie de oportunitate, de maturitate investitionala”, a declarat Chisu care nu exclude ca panica si zvonurile sa conduca si pe viitor comportamentul multora dintre investitorii de la BVB, in special cei cu portofolii reduse.
Bursa de la Bucuresti, conectata la realitatea americana
Pierderile de la Bursa de Valori Bucuresti vin pe fondul seismului financiar din pietele americane. Daca in trecut conducerea bursei prezenta ca fiind un mare castig interconectarea BVB la pietele de capital internationale, in speranta ca va atrage investitori internationali, in aceste zile, vocile celor care cred ca piata depinde prea mult de evolutiile internationale se inmultesc, cerand conducerii BVB masuri protectioniste.
„Nu se intrevede o strategie coerenta care sa atraga capitalul spre Bursa, care sa creasca nivelul credibilitatii pietei de capital. Toate masurile luate pana acum au fost punctuale”, a afirma, recent, pentru DailyBusiness.ro, brokerul Mihai Chisu.
Analistul economic Mihai Paun a opinat ca, in aceste conditii, cea mai buna solutie ar fi vanzarea Bursei de Valori Bucuresti unei companii internationale unei institutii similare straine care sa vina cu managementul, cu know-how-ul, cu portofoliul sau de clienti.
„Atata timp cat vom incerca sa supravietuim cu cele mai mari comisioane din UE, cu masurile acestea punctuale, anuntate in ultima vreme, piata de capital nu va inregistra revirimentul dorit. Dimpotriva, isi va pierde credibilitatea, iar efectul va fi simtit in intreaga economie”, a mai spus Mihai Paun.
Conducerea Bursei de Valori Bucuresti a replicat, afirmand ca masurile luate, ce vizeaza in principal stimularea capitalului autohton, vazut drept „colacul de salvare” in conditiile plecarii investitilor straini din piata, isi vor arata pana la urma efectul.
Stere Farmache, presedintele BVB, a recunoscut, recent, ca unele burse ar fi interesate de achizitia BVB, dar ca operatorul principal al pietei de capital locale analizeaza si posibilitatea extinderii, prin cumpararea unor participatii la bursele din regiune.