„Cel mai interesant sector al anului 2007 a fost turismul, societatile ce ofera astfel de servicii transformandu-se peste noapte din „cenusarese bursiere” in adevarate „nestemate” pentru portofoliile celor care detin astfel de titluri. Motivul este unul simplu. Acest sector este vizat de mari investitori de portofoliu, fapt ce a readus cotatiile societatilor de la un stadiu de subevaluare cronica spre zona unor paliere mult mai apropiate de valoarea justa a acestora”, a declarat pentru DailyBusiness Alexandru Gavrila, broker SSIF Romintrade Brasov.
Potrivit acestuia, societati ca THR Marea Neagra (simbol bursier EFO) sau Turism Baile Felix (simbol bursier TUFE) au reusit, pe fondul publicarii unor situatii financiare deosebite, oferirea celor mai ridicate castiguri din capital, de 360%, respectiv 150%.
Cu alte cuvinte, investitorii care au cumparat actiuni emise de cele doua companii la inceputul anului, au castigat prin vanzarea lor de 3,6 ori, respectiv 1,5 ori mai mult fata de sumele investite.
Pretul actiunilor EFO a crescut de la 0,434 lei/actiune, cotatie stabilita in sedinta din 4 ianuarie, la 1,96 lei/actiune, in sedinta din 21 decembrie, atingand un maxim de 2,5 lei/actiune pe 24 iulie.
Cotatia tilurilor TUFE a urcat de la 0,73 lei/actiune, nivel consemnat la inceputul anului, la 0,91 lei/actiune in data de 20 decembrie, marcand un maxim de 1,99 lei/actiune in sedinta din 23 martie.
„Practic, acest sector are de recuperat inca decalajul semnificativ inregistrat la nivelul inicatorului P/BV (n.r.- valoare de piata/valoare contabila). In consecinta, nu am fi surprinsi daca si la sfarsitul anului viitor societati precum THR Marea Neagra (EFO) sau Turism Baile Felix (TUFE) s-ar situa pe aceleasi pozitii fruntase ale topurilor referitoare la castigul din capital”, estimeaza brokerul Romintrade.
Gavrila este de parere ca la bursa pot exista sectoare deosebit de ravnite de investitorii ce activeaza pe piata respectiva la un moment dat. Interesul investitorilor a migrat de-a lungul timpului intre sectoare vedeta ca cel al SIF-urilor, urmat de domeniul bancar, petrolier si farmaceutic.
Sectorul Societatilor de Investitii Finaciare a ajuns „vedeta” in special in momentele premergatoare majorarii pragului de detinere la SIF-uri de la 0,1% la 1% sau perioada premergatoare finalizarii procesului de privatizare al BCR, potrivit lui Gavrila. Cu toate acestea, cel mai mare randament inregistrat la SIF-uri in 2007 a fost de pana la 50%, oferit de SIF 3 Transilvania
Sectorul bancar a captat atentia investitorilor prin strategiile de remunerare a actionarilor si prin situatiile financiare deosebite publicate in ultimul an financiar, in timp ce sectorul petrolier a atras investitii datorita volatilitatii ridicate cunoscute de cursul barilului de petrol, a explicat brokerul Romintrade. Cu toate acestea, castigul din capital aferent actiunilor BRD a fost de doar 39%, de la inceputul anului pana pe 18 decembrie.
De asemenea, sectorul farmaceutic a cunoscut perioade de ascensiune in momentul in care Biofarm (BIO) a trecut la cota bursei sau pe parcursul fazelor procesului de privatizare al Antibiotice Iasi (ATB). Aceste titluri au consemnat un castig din capital de 6% pana pe 17 decembrie, ele crescand cu aproape 15% in ultima zi de tranzactionare a BVB.
Actiunile Electroputere si Oltchim au crescut cel mai mult in 2007
Pe de alta parte, Gigi Uleia, broker Prime Tranaction, este de parere ca actiunile companiilor Electroputere (EPT) si Oltchim (OLT) au inregistrat cele mai mari cresteri in acest an.
Astfel, actiunile Electroputere au crescut de 3,7 ori in acest an, de la 0,27 lei/actiune, nivel consemnat in sedinta din 3 ianuarie, la 1 leu/actiune pe 21 decembrie. Titlurile EPT au consemnat 10 sedinte de crestere in lunile ianuarie-februarie, ajungand pana la nivelul maxim de 1,94 lei/actiune.
Actiunile Oltchim au crescut si ele de circa 2,6 ori, de la 0,45 lei la 1,19 lei/actiune spre finele anului.
Borkerul Prime Transaction este de parere ca si pretul actiunilor societatilor de investitii financiare s-ar putea dubla in 2008 daca se va majora gradul de detinere de la 1 la 5%, sau daca SIF-urile isi vor majora capitalul social.