Majorarea capitalului social cu suma de 9,75 milioane lei, reprezentand un numar de 97,5 milioane actiuni noi, cu valoarea nominala de 0,1 lei/actiune, se va face atat prin aport in natura, respectiv sturioni, in vederea realizarii noului obiect de activitate al societatii, precum si prin aport in numerar.
Totodata, conducerea propune actionarilor schimbarea obiectului principal de activitate al societatii din „activitati auxiliare pentru productia vegetala”, in „acvacultura (cresterae crustaceelor de apa dulce- sturioni, activitati ale creselor cu puiet de sturion – incubatoare pentru icre)”.
Actionarii vor mai decide in sedinta stablilita pentru 15 decembrie si asupra propunerii conducerii de deschidere a doua puncte de lucru, unul in Romania, comuna Magesti, sat Magesti, judet Bihor – Pastravaria Magesti si celalalt in Germania.
International Caviar Corporation Calan are un capital social in valoare de 250.000 lei, divizat in 2,5 milioane actiuni in valoare nominala de 0,1 lei.
Principalul actionar al companiei este Roland Erhard Schroder, care detine 30,89% din actiuni. Acesta, impreuna cu Ion Tiriac, au pus bazele companiei International Caviar Corporation (ICC) in Germania, in mai 2005.
„ICC dispune de suficiente familii de sturioni Albino, al caror „caviar auriu” atinge pretul de 20.000 $/kg (aproximativ 15.000 euro/kg – n.r.). Convins de aceste observatii, Ion Tiriac a investit in acest proiect”, sustin reprezentantii companiei.
Investitorul german a intrat in actionariatul firmei locale in luna decembrie a anului trecut. Dupa procesul de restructurare (fuzionare) al companiei locale, actiunile aceasta au devenit incepand din aprilie 2008, probabil singurele „actiuni-caviar” de la Bursa.
Reprezentantii ICC considera ca potentialul cresterii sturionilor este enorm. Cultura acvatica este o ramura industriala care conform organizatiei pentru alimentatia lumii este de 20 de ani cel mai rapid sector de alimente din lume.
Productia de sturioni indica o anumita dezvoltare impresionabila si acest trend va continua si in viitor datorita scaderii dramatice a vanatorii cu ajutorul curselor.
Daca se compara cele 65 tone de caviar produse in 2006 (din care 30 tone din crescatorie) cu cele 2.000 tone consumate in 1977, se observa ca potentialul cresterii sturionilor nu s-a cam epuizat niciodata. Deficitul ofertei a crescut considerabil in urma bunastarii in crestere din tari, cum ar fi Rusia si China.