In timp ce unii brokeri se asteapta in aceasta luna sa se rupa cercul vicios al lipsei de interes pentru bursa, fie prin vanzari masive, fie, mai putin probabil, prin cumparari, altii nu cred ca piata va iesi din starea actuala de „moarte clinica”, nici daca instabilitatea politica s-ar radicaliza.
„Chiar daca ar cadea Guvernul, sau daca ar urma alegeri anticipate, cine a mai ramas pe piata noastra ca sa zicem ca ar vinde pachete de actiuni suficient de mari sa urmeasca din loc lichiditatea (valoarea tranzactiilor la Bursa)?!” se intreaba retoric Adrian Manaila, directorul general al casei de brokeraj Elda Invest.
Iar daca nici stirile rele vor debloca piata, atunci cele pozitive nu prea au sanse sa se produca. „Ar fi nevoie de un eveniment sau de stiri care sa readuca pe pe piata investitorii straini, dar nu vad care ar fi acel eveniment, altul decat listarea Fondului Proprietatea (FP)„, a declarat directorul general al Elda Invest, pentru DailyBusiness.ro.
„Aud ca a crescut mult agitatia la Depozitarul Central, unde se oficializeaza tranzactiile de pe „piata libera” cu actiunile Fondului Proprietatea (FP). Este foarte probabil ca o mare parte din banii care au iesit din piata in ultimele luni sa fie canalizati spre FP, iar acestia s-ar reintoarce in piata odata cu listarea Fondului”, observa Adrian Manaila.
Din motive birocratice si nu numai, intrarea la Bursa a Fondului Proprietatea nu este, insa, previzibila pana la sfarsitul anului, decat in cele mai optimist dintre scenarii, chiar si dupa evenimentul istoric al aprobarii de catre actionari a trecerii administrarii Fondului in sarcina Franklin Templeton.
Lichiditatea (valoarea tranzactiilor la Bursa) ar putea creste spectaculos, odata cu listarea FP, mai ales ca strainii atrasi pe piata de FP vor vedea si alte titluri atractive.
Totusi, deocamdata tranzactiile de azi abia au rulat 200.000 de euro in prima ora de la deschiderea sesiunii de tranzactionare. Toate casele de brokeraj au adoptat noi masuri de austeritate, reducand costurile pentru a limita amploarea pierderilor.
Numai patru actiuni au inregistrat cresteri: THR Marea Neagra, Artrom Slatina, Oltichim si Broker Cluj. Si ieri, doar patru companii reusisera sa inchida in crestere. Printre acestea actiunile operatorului bursier BVB merita amintite.
Si astazi, toti indicii bursei (niste medii ponderate ale preturilor actiunilor) erau in scadere.
„Este destul de probabil ca actiunile sa se tranzactioneze sub nivelele de marti cel putin in prima parte a sedintei. Eventuale reveniri putem intalni spre final sau abia in sedinta de joi”, estimeaza raportul d azi al societatii de consultanta KTD Invest.
Analistii KTD Invest constata ca „desi nu a reusit sa tina pasul cu cresterile din plan extern, la primele scaderi in bursele de afara, piata de la Bucuresti a scazut chiar mai mult decat acestea. Evolutia ramane una de consolidare”.
BET FI, indicele dedicat societatilor de investitii financiare (SIF), scade cu 0,97%, se mentine peste 22.200 de puncte.
Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), pierde 0,41%, pana la 462 puncte.
Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), sterge 0,12% din valoarea de inchidere de ieri, si sta sub pragul de la 3.000 de puncte.
In fine, Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile) , scade cu 0,19% pana la 5.064 puncte.