Tendinta descendenta s-a conturat rapid, in ciuda faptului ca deschiderea a fost una usor pe plus. Dupa aceasta insa, preturile pentru toate scadentele s-au depreciat constant.
Pe scadenta decembrie 2010, cea mai lichida, minimul a fost atins in jurul orei 15.30. De asemenea, si pentru martie si iunie 2011, cele mai scazute nivele au fost atinse tot la aceeasi ora.
Evolutia descendenta vine si pe fondul pesimismului manifestat de oficialii BNR privind revenirea economiei Romaniei in 2011, respectiv fata de atingerea tintelor de deficit pentru aderarea la zona euro. In ceea ce priveste lichiditatea DESIF5, aceasta a fost una in nota obisnuita in ultima perioada jucatorii fiind mai degraba prudenti.
Pretul de cotare al contractului futures EUR/RON, ce urmareste cotatia euro in raport cu leul, a avut parte de o sedinta calma, in care investitorii au tranzactionat si stabilit noi preturi pentru toate cele 4 scadente disponibile. Investitorii au apreciat ca leul se va intari cu 1,2 bani fata de euro pana in decembrie 2010; in schimb pentru finalul lunilor martie, iunie si septembrie din 2011, cursul apreciat este mai mare decat cel stabilit in sedinta de miercuri, cu valori situate intre 0,44 si 1,1 bani.
Acordarea celei de-a treia transe a imprumutului de la UE in valoare de 1,15 miliarde Euro, anuntata in a doua parte a zilei, a dus la scaderea cotatiei futures EUR/RON, leul castigand 0,28% fata de pretul de inchidere din sedinta de miercuri. Pe termen lung insa, investitorii au apreciat o scadere a leului fata de euro, aversiunea fata de risc facandu-si iarasi aparitia printre investitori, ca urmare a scaderilor inregistrate de principalii indici europeni.
Cotatia pe scadenta DEC 2010 a contractul futures cu activ suport indicele DJIA inregistra la ora 16:30 o depreciere de 60 puncte, reprezentand un minus 0,56 % fata de inchiderea din ziua precedenta. Aceasta evolutie este reactia investitorilor la ultimele date publicate pe piata americana, acolo unde numarul cererilor de ajutor de somaj (Unemployment Claims) a inregistrat un salt pana la nivelul de 465.000, cu mult peste nivelul previzionat de 451.000 si peste cel de 453.000 inregistrat in urma cu o saptamana.
Aceeasi tendinta de scadere este inregistrata si pe scadentele indepartate MAR 2011 si IUN 2011 unde cotatia futures a DJIA scadea cu 1,21 % respectiv 0,66 %.
Aurul este cotat la ora 16:30 la Sibex in crestere cu 0,12% pe scadenta OCT 2010, investitorii vazand in continuare un potential important de crestere pe acest instrument in urma datele slabe din economia americana a carei forta de revenire este serios pusa sub semnul intrebarii in ultima perioada. Si pe scadenta DEC 2010 se inregistreaza o crestere a cotatiei cu 0,33% fata de inchidere.
Contractul SIBGOLD_RON tranzactionat la SIBEX are ca activ suport o uncie de Aur (31,1034768 grame Aur puritate 995), marimea contractului fiind 10 x Cotatia in dolari SUA pentru 1 uncie de aur.
Investitorii prezenti pe piata Sibex pot tranzactiona in actualul interval de pret, un contract SIBGOLD_RON, echivalentul a 10 uncii de Aur, prin blocarea unei marje de 500 lei.
Analiza detaliata a Sibex o puteti parcurge in materialul atasat acestei stiri.